Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Υπό ρωσική «Ομπρέλα» η κυπριακή δημοκρατία

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του κύπριου Προέδρου, τον Ιανουάριο θα επισκεφθεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης την Μόσχα, και στην διάρκεια της εκεί παραμονής του, αναμένεται η υπογραφή τεσσάρων τουλάχιστον συμφωνιών με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την διαβίβαση της επίσημης πρόσκλησης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μεταβίβασε χθες, ο Ρώσος πρέσβης. Το διάστημα που θα μεσολαβήσει έως το ταξίδι του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα, κοινές επιτροπές από τις δύο χώρες, θα εργαστούν πυρετωδώς για την επίτευξη τεσσάρων σημαντικών συμφωνιών.

Αυτές αφορούν πρώτον την... πιο σημαντική , την αμυντική, η οποία θα αφορά πρωτίστως διευκολύνσεις που θα προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ρωσική Ομοσπονδία. Οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, και αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι η Κύπρος στην ουσία , θα τεθεί υπό την προστασία του ρωσικού στρατού. Όταν μιλάμε για διευκολύνσεις στην ρωσική ομοσπονδία, μιλάμε για ελλιμενισμό μεγάλου η μικρότερου εκτοπίσματος πολεμικών πλοίων, τον εφοδιασμό τους, την τροφοδοσία τους. Επίσης την πιθανή παραχώρηση του αεροδρομίου «Α.Παπανδρεόυ», για μετασταθμεύσεις ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών , τύπου MiG-31 Foxhound, Su-34 Fullback, Su-27 Flanker και Su-24. Τα οποία μαζί με ολιγομελές προσωπικό που θα εδράζεται πιθανόν σε ραντάρ στο Νησί θα ελέγχει στην ουσία τον εναέριο χώρο της τουρκικής δημοκρατίας..

Άλλωστε μετά τον πόλεμο της Συρίας η ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς , κατέστη άκρως προβληματική για το ρωσικό ναυτικό, λόγω της εγγύτητας της με το πεδίο συγκρούσεων στην χώρα αυτή , και την δράση του ισλαμικού στρατού. Το Κρεμλίνο αναζητά εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον εναγωνίως τοποθεσία για την δημιουργία νέας βάσης.

Υπενθυμίζουμε παλαιότερη δήλωση του Ρώσου ΑΓΕΝ, σύμφωνα με την οποία, η Ρωσία σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αποστολή καταδρομικών, αεροπλανοφόρων, εκτιμώντας ως καλή ιδέα να έχει και τη δυνατότητα να σταθμεύει σε βάσεις ή αγκυροβόλια που θα μπορούσε να παραχωρήσει η Αίγυπτο ή η Ελλάδα.

Δεν έχουν αλλάξει οι στρατηγικές επιδιώξεις του Κρεμλίνου σε κάτι από αυτές τις δηλώσεις, που αποτελούν σχέδια πολύ παλαιότερα.

Αυτήν την προοπτική η Άγκυρα, θα την πολεμήσει λυσσασμένα αλλά το στρατηγικό παιχνίδι, το έχει χάσει πριν ακόμη ξεκινήσει ο αγώνας. Η Ρωσία ιστορικά, στρατηγικά, πολιτικά, και στρατιωτικά, θεωρεί την Τουρκία ως γένει «αντίπαλο και εμπόδιο» στην κάθοδο της στις «ζεστές θάλασσες».

Άλλωστε τα μεγαλεπήβολα οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν για την δημιουργία δεύτερης διώρυγας στα στενά( με αδιευκρίνιστο νομικό καθεστώς) , έχει κτυπήσει καμπανάκι στο Κρεμλίνο, εδώ και ένα χρόνο, ωθώντας την Ρωσία στην ουσία να μετακινήσει μέρος του στόλου της Μαύρης θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεύτερον, την οικονομία. Θα προηγηθεί συνάντηση της μικτής υπουργικής επιτροπής Ρωσίας- Κύπρου. Μην ξεχνάμε τα ρωσικά σχέδια για την δημιουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου, LNG, τα τεράστια κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, και τους χιλιάδες Ρώσους απλούς ή θρησκευτικούς τουρίστες στην Κύπρο.

Τρίτον, για θέματα παιδείας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αναγνώριση πτυχίων.

Τέταρτον, για θέματα δικαιοσύνης.

Ο Ρώσος πρέσβης μετέφερε χθες και νέο μήνυμα στήριξης προς τη Λευκωσία και καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα αναμένεται η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Αναστασιάδη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Πρέπει να ενθυμούμαστε την τεράστια γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, που την έχει καταστήσει το πιο κομβικό σημείο της Μεσογείου από την εποχή των σταυροφοριών στους Αγίου τόπους. Το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» που λέγεται Κύπρος αποτελεί στόχο του Κρεμλίνου, όπου μετά την Αίγυπτο, επιθυμεί να βάλει «πόδι» και στην μεγαλόνησο.

Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας τύπου « δούναι και Λαβείν». Η Μόσχα θα παράσχει στρατιωτική κάλυψη και ασφάλεια έναντι του τουρκικού κινδύνου , και η Λευκωσία θα διευκολύνει τον ρωσικό στρατό και τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς να «επενδύσουν» στην περιοχή.

Ο αμερικανικός παράγοντας αρχίζει να χάνει τα ερείσματα του στην ανατολική Μεσόγειο με την αρχή να έχει γίνει στην Αίγυπτο και τον στρατάρχη Αλ.Σίσι, ο οποίος είναι σύμμαχος σημειωτέον της Κύπρου. Ο κόσμος αλλάζει άρδην , νέες συμμαχίες εμφανίζονται στον ορίζοντα και νέα δεδομένα. Αυτό ακριβώς το κομβικό σημείο, οφείλουν να εκμεταλλευτούν η Κύπρος και η Ελλάδα για να αλλάξουν τον μέλλον των πολιτών τους προς το καλύτερο .

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: