Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Κυβερνητικό... Βατερλώ πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης

Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα για την κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Την ώρα που οι δανειστές δεν αφήνουν στον πρωθυπουργό κανένα περιθώριο για να επικαλεστεί κάποια χειροπιαστή "θετική είδηση" στη Βουλή, το κλίμα στη Ν.Δ. είναι βαρύ μετά την απόφαση του Αντ. Σαμαρά να "χρίσει" αντικαταστάτη του τον υπουργό Υγείας, Μ. Βορίδη.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να αναθέσει στον Μ. Βορίδη την εκπροσώπησή του... στη Βουλή -καθώς παραμένει σταθερός στην περιφρόνησή του προς τους θεσμούς και το Κοινοβούλιο- δυσαρέστησε πολλούς στη Ν.Δ. Αν και ο Αντ. Σαμαράς είχε ενημερώσει τους συνεργάτες του ότι έψαχνε έναν "γαλάζιο" υπουργό για να πάρει πάνω του τη συζήτηση, η απόφασή του ξάφνιασε με δεδομένο το πολιτικό παρελθόν του υπουργού Υγείας.

"Άδειασμα" Άδωνι

Η απόφαση Σαμαρά δεν ήταν δίχως παρενέργειες. Στο παρασκήνιο εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου και το αποτέλεσμα ήταν να αποφασιστεί το "άδειασμα" του Αδ. Γεωργιάδη για την τριήμερη συζήτηση. Ενώ, λοιπόν, ο ίδιος ειρωνευόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προειδοποιούσε "τους φίλους του στον ΣΥΡΙΖΑ" πως "θα είναι στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος", εν τέλει εισηγητής και εκπρόσωπος για τη συζήτηση επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ορίστηκε ο βουλευτής Αν. Νεράντζης.

Συνομιλητές του Αδ. Γεωργιάδη ισχυρίζονταν αργά χθες βράδυ ότι ο ίδιος εκλήθη να διαλέξει αν θέλει να είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη συζήτηση που ξεκινά σήμερα ή στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού και διάλεξε το δεύτερο. Ωστόσο, αφενός τον διαψεύδουν οι αναρτήσεις του στο Διαδίκτυο, αφετέρου κεντρικά κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν πως "δύο ακροδεξιοί προς υπεράσπιση της κυβέρνησης ήταν πολλοί", υπονοώντας πως η Ν.Δ. δεν μπορούσε να "αντέξει" τη διπλή εκπροσώπηση από τον Μ. Βορίδη και τον Αδ. Γεωργιάδη.

Εξανεμίζονται οι ελπίδες

Εν τω μεταξύ φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία επί της ψήφου εμπιστοσύνης θα αναδείξει "δυναμική" για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανεξάρτητοι βουλευτές κεντροδεξιάς προέλευσης αποκλείουν, ο ένας μετά τον άλλο, το ενδεχόμενο να ενισχύσουν την κυβέρνηση.

"Δεν βλέπω κάποιο περιθώριο σύγκλισης σε αυτή την πολιτική είτε μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης είτε μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας" είπε χθες στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" ο Γ. Κασαπίδης, ενώ υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τάχθηκε και η Χρυσ. Γιαταγάνα. "Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ούτε ψηφίζω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμη κι αν προτείνουν τον ίδιο τον Θεό" είπε χθες στον ρ/σ "Παραπολιτικά".

Ακόμη χθες οι προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες βουλευτές ζήτησαν να παρευρεθούν στη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ ερωτήματα προκάλεσε το γεγονός πως το αίτημα υποβλήθηκε μόνο από όσους είναι προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό και όχι απ' όλους.

"Σφίγγες" για το χρέος

Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντων του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και του κεντρικού τραπεζίτη, Γ. Στουρνάρα. Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος τα συμπεράσματα από τις έως τώρα επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά και η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη συζήτηση στη Βουλή.

Παράλληλα, συναποφασίστηκε και η στάση που θα τηρήσει ο Γκ. Χαρδούβελης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετάσχει στην ετήσια συνέλευση του ΔΝΤ και θα έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Περιμένοντας την 8η Δεκεμβρίου

Μετά τη συνάντηση, πάντως, κορυφαίες κυβερνητικές πηγές παραδέχονταν ότι στο ΔΝΤ θα γίνει συζήτηση για την επόμενη μέρα της Ελλάδας "μετά τα Μνημόνια", όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η 8η Δεκεμβρίου είναι καθοριστική ημερομηνία για την κυβέρνηση, αφού στο Μαξίμου ελπίζουν ότι έως τότε θα έχει τελειώσει η τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα και θα υπάρχουν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών.

Παράλληλα κορυφαίοι συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι το θέμα του χρέους θα συζητηθεί στο ΔΝΤ και πως πρόκειται για μία συζήτηση "που ξεκίνησε άτυπα στο Παρίσι, συνεχίστηκε τυπικά στο Βερολίνο και τώρα θα συνεχιστεί στην Ουάσιγκτον".


Μελιγγώνης Γιώργος από avgi, Photo ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ
http://greki-gr.blogspot.gr/2014/10/blog-post_843.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: