Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, ξεμπροστιάζει τους ελεύθερους αλιείς, πυροβολώντας τα πόδια της.

Θα έχουμε ολοκληρωμένη ανάρτηση από Δευτέρα, η οποία θα στηρίζεται σε έγγραφα και θα αποδεικνύει το ρόλο, υπηρεσιακών παραγόντων, στις καταγγελίες των ψαράδων, αλλά και το ρόλο που έπαιξαν Μαυρογιαλούροι της νέας πολιτικής σκηνής, όπως ο Βαρεμένος του Σύριζα, αλλά και την ανάλαφρη αφέλεια της κ. Σταρακά

                                                Μ.Ε.Π

==============================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελεύθερων Αλιέων Αιτωλικού «Ο Ντολμάς».

Οι αλιείς έχοντας μια σειρά αιτημάτων θέλησαν να συναντηθούν με την Αντιπεριφερειάρχη προκειμένου να τα θέσουν και να ζητήσουν τη βοήθεια της για την επίλυσή τους. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Αλιείας. Το βασικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν σε λίγο καιρό οι ελεύθεροι αλιείς έχει να κάνει με την αλλαγή του Βασιλικού Διατάγματος που αφορά στην ...αλιεία στη λιμνοθάλασσα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του συλλόγου Σπύρος Καρυοφύλλης. Η τροποποίηση που προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση δεν περιορίζει τα όρια της λιμνοθάλασσας μέσα στα οποία θα μπορούν να δραστηριοποιούνται οι συνεταιρισμοί, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους υπόλοιπους αλιείς. Δεν ξεκαθαρίζει δηλαδή ποιος θα είναι ο ενοικιαζόμενος χώρος και ποιος θα είναι ελεύθερος. Οι αλιείς επιθυμούν να μην προχωρήσει αυτό το Π.Δ. ζητώντας και την στήριξη της Περιφέρειας.

Ένα δεύτερο σημείο που πλήττει τον κλάδο των ελεύθερων ψαράδων είναι η πρόβλεψη του νέου νόμου που χαρακτηρίζει ως αλιείς και εκείνους που έχουν οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα από το οποίο εξασφαλίζουν το 1/3 του εισοδήματός τους και τα υπόλοιπα 2/3 από την αλιεία. Αυτό δημιουργεί στους, κατ’ αποκλειστικό επάγγελμα αλιείς, ανασφάλεια διότι αν περάσει ο νέος νόμος θα γεμίσει η λιμνοθάλασσα με ερασιτέχνες. Για το λόγο αυτό ζητούν το πάγωμα του Π.Δ., ώστε οι τροποποιήσεις να γίνουν μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκομένους φορείς.

Η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, ενημέρωσε αρχικά ότι το Π.Δ. είναι έτοιμο, αφού είχε προηγηθεί η κατάθεση προτάσεων από τους αλιείς, οι οποίες όμως πέρασαν πρώτα από επεξεργασία, από το συμβούλιο αλιείας και εγκρίθηκαν από το συμβούλιο νομιμότητας. Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν περιθώρια για τις τροποποιήσεις που ζητούν οι αλιείς. «Εμείς όμως θα προσπαθήσουμε μαζί τους για να στηρίξουμε τον κλάδο της αλιείας που πλήττεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Σταρακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: