Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Αμερικανός ΥΠΑΜ: “Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια τάξη πραγμάτων ”!!

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την Ρωσία, η οποία έχει αναλάβει έναν ‘‘προκλητικό ρόλο‘‘ με σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα στην θάλασσα, στον αέρα, στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο, αναφέρει βρετανική εφημερίδα.

Ο Α.Κάρτερ κατηγόρησε την Ρωσία ότι θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την παγκόσμια τάξη, επικαλούμενος τις ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία και την στάση της στα πυρηνικά όπλα, ενώ τόνισε ότι η αμερικανική αμυντική βιομηχανία αναζητά δημιουργικούς τρόπους για να αποτρέψει την ρωσική επιθετικότητα , προστατεύοντας παράλληλα τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Στην ομιλία του στο ίδρυμα ‘‘Ronald Reagan‘‘ μετά από οκτώ ημέρες ταξιδιού στην Ασία, ο Κάρτερ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την επέκταση και την αυξανόμενη επιρροή της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας. Αλλά για την Ρωσία διατήρησε υψηλότερους τόνους .

«Το πιο ανησυχητικό σημάδι από την Μόσχα, είναι οι πυρηνικοί παλληκαρισμοί , οι οποίοι εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ...δέσμευση της ρωσικής ηγεσίας για μια στρατηγική σταθερότητα, και σεβασμό στους κανόνες της χρήσης πυρηνικών όπλων, » είπε ο ίδιος.


Οι παρατηρήσεις του Α.Κάρτερ ήταν ίσως ο σοβαρότερες που έχει εκφράσει Αμερικανός πολιτικός , σχετικά με τον πρώην εχθρό της Αμερικής, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Δεν επιδιώκουμε έναν ψυχρό, πόσο μάλλον έναν θερμό πόλεμο με την Ρωσία». «Δεν επιδιώκουμε να κάνουμε τη Ρωσία εχθρό μας , αλλά μην κάνετε κανένα λάθος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους , τους συμμάχους τους , τις θέσεις αρχής της διεθνούς τάξης, και το θετικό μέλλον που παρέχουν σε όλους μας », τόνισε ο ίδιος.

Το σκηνικό που διαμόρφωσε ο Αμερικανός ΥΠΑΜ ,σύμφωναν με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, είναι μια πραγματικότητα η οποία διαγράφεται μετά από δύο δεκαετίες κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών . Οι ΗΠΑ παρατηρούν την Ρωσία και την Κίνα να αμφισβητούν πλέον την πρωτοκαθεδρία των τους , επεκτείνοντας την στρατιωτική επιρροή τους πέρα από τις χώρες τους.

Ο Κάρτερ αναφέρθηκε σε αρκετούς πυλώνες της διεθνούς τάξης που ο ίδιος υποστήριξε ότι πρέπει να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί. Όπως , η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η πολιτική ελευθερία, ο σεβασμός για την κρατική κυριαρχία και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Φυσικά, ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα μπορεί να ανατρέψουν αυτά τα θεμελιώδη δεδομένα, αλλά και οι δύο χώρες παρουσιάζουν διαφορετικές προκλήσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ .

Η Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προκαλούν τις ΗΠΑ σε πολλές ‘‘ περιοχές του κόσμου ‘‘, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής, όπου πέρυσι η Μόσχα ενεργοποίησε 10 στρταωτικές βάσεις που είχαν κλείσει όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος το 1991. Ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποιούν περισσότερες εναέριες περιπολίες σε κοντινές αποστάσεις από τις ακτές των ΗΠΑ.

Ο Κάρτερ επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ρόλος της Ρωσίας στην Συρία να μπορούσε να εξελιχθεί σε μία ακόμη σύγκρουση με τις ΗΠΑ .

Σε ερωτήσεις από το κοινό , ο Κάρτερ είπε ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν «δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς» καθώς και οι στόχοι του στη Συρία. Ο Αμερικανός πολιτικός χαρακτηρίζει ως απειλητικές τις δηλώσεις σχετικά με την πιθανή χρήση των πυρηνικών όπλων από την Μόσχα, κάτι που προκαλεί τις ΗΠΑ να συνεχίσουν τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πυρηνικού τους οπλοστασίου.

Ο Κάρτερ είπε ότι η Κίνα είναι ο πιο ισχυρός παίκτης που θα επηρεάσει το μέλλον της Ασίας, σημειώνοντας ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που μετέβη στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας , βρίσκεται εκεί για να επιδείξει την δέσμευση των ΗΠΑ για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στους ισχυρισμούς της Κίνας για τα εδαφικά όρια στα τεχνητά νησιά Spratly .

Κοινώς το σκηνικό της σύγκρουσης έχει στηθεί , απλά αναμένεται η αφορμή για τα ¨΄γεγονότα‘’.


http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: