Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Σκληρό «πόκερ» Τσίπρα- Σόιμπλε με μπλόφες, ψέμματα και πρόωρες εκλογές- Η Ελλάδα πιέζει για το χρέος την ώρα που η Ευρώπη «βράζει»…

της Μαρίνας Νικολάκη

Φωτιά στα σενάρια των εκλογολόγων έβαλε για πρώτη φορά εχθές ο Αλ.Τσίπρας σε μια αποστροφή του λόγου του μιλώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έκανε λόγο (καθόλου τυχαία) για πρόωρες εκλογές, συνδέοντας δημοσίως τυχόν αποτυχία της διαπραγμάτευσης με την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς τους δανειστές για το μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει προκειμένου να γίνει ελάφρυνση του χρέους.

«Σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές, όπως διακαώς ζητά η Ν.Δ., ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.


Στην ίδια γραμμή ήρθε και ο υπ. Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος να προσθέσει πως: «δεν βλέπω ο ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει σε εκλογές το 2017, εκτός και αν βγει το χειρότερο σενάριο για το χρέος και την ανάκαμψη».

Φυσικά όλο αυτό αποτελεί μια μπλόφα της τελευταίας στιγμής που χρησιμοποίησε ο Τσίπρας βλέποντας τις διαπραγματεύσεις να κορυφώνονται και τον κλοιό γύρω από μια απόφαση για το χρέος να ...στενεύει. Οι πληροφορίες επιμένουν πως στο plan b του πρωθυπουργού δεν υπάρχει η επιλογή της προσφυγής στις κάλπες, αλλά το κλείσιμο της αξιολόγησης, με παράλληλη ανακοίνωση μέτρων για το χρέος, που θα οδηγήσει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ένα κλείσιμο αξιολόγησης, όμως, μέσα από το οποίο η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος, θα βγαίνουν με αξιοπρέπεια, τουλάχιστον όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές, ενώ την ρύθμιση για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα δεν θα συνοδεύει νέο… Μνημόνιο.

Ο Τσίπρας βλέποντας τον Σόιμπλε να υπεκφεύγει διαρκώς να βάλει στην ατζέντα του τη συζήτηση για το χρέος, χρησιμοποιεί όλους τους τρόπους και τα μέσα για να φτάσει στο επιθυμητό για αυτόν αποτέλεσμα. Αλλωστε η αλήθεια είναι πως μόνο έτσι θα παραμείνει στην εξουσία. Ο γερμανός υπ. οικονομικών έφτασε μάλιστα στο σημείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το ελληνικό χρέος λέγοντας ψέμματα, προκειμένου να μην καλλιεργηθούν υπερβολικές προσδοκίες από την ελληνική πλευρά και για να διαψεύσει ότι διαπραγματεύεται το θέμα του χρέους που αποτελεί γι΄αυτόν κόκκινη γραμμή.

Ο Σόιμπλε εξάλλου, έχει πει επανειλημμένως ότι οποιαδήποτε συζήτηση, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018, μετά δηλαδή τις γερμανικές εκλογές.

Παρόλα αυτά όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά ο κ. Σόιμπλε δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Το ΔΝΤ πιέζει, ως γνωστόν, για το θέμα του χρέους, αξιώνοντας την ελάφρυνσή του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε εκπτώσεις εάν θέλει να διασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου, την οποία άλλωστε ο ίδιος υποσχέθηκε στους Γερμανούς βουλευτές.

Ο χρόνος πιέζει και ο Τσίπρας με το «χαρτί» της ενδεχόμενης πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας στην Ελλάδα, αποστέλλει σαφές μήνυμα προς τους δανειστές και μάλιστα σε μια περίοδο, μάλιστα, που μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία και τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, θα ακολουθούν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, με το Βερολίνο, αλλά και τις ευρωπαϊκές ελίτ να επιδιώκουν τη μη δημιουργία επιπλέον εντάσεων στην Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, αν εκβιαστεί με την αξιολόγηση σε βαθμό που δεν μπορεί να αντέξει εκλογικά, μόνο σε σύγκρουση με τους δανειστές θα μπορούσε να πάει στις κάλπες.

Ετσι, διαμορφώνει το πλαίσιο, πάνω στο οποίο, εάν το κρίνει, θα μπορεί να προσφύγει στις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο ότι με την ομιλία του ο πρωθυπουργός διαμόρφωσε «πλατφόρμα» ταύτισης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ακραίο τμήμα των δανειστών, τον εμφάνισε ως συνέχεια της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, ενώ περίπου τον κατηγόρησε ότι προγραμματίζει να κυβερνήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο ουσιαστικά διαχώρισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά περιοδείες ή ότι αναζητεί χρήματα από τα πλεονάσματα για κοινωνικό μέρισμα, αυξάνει τις υποψίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι κάτι «σκαρώνει» και, βεβαίως, κρατά συσπειρωμένη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ενόψει των δύσκολων μέτρων που θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε μεν την εκτίμηση ότι οι διαφορές μπορούν μεν να γεφυρωθούν, αλλά επανέλαβε την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης ιδίως στα εργασιακά. Ο ίδιος διαμηνύει σε όλους τους τόνους επίσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία, εφόσον αυτή περιλαμβάνει νέα μέτρα…

Σε κάθε περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως θέμα εκλογών δεν υπάρχει και η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. O πρωθυπουργός εξάλλου συνέδεσε ένα τέτοιο σενάριο με την απόλυτη καταστροφή για την πορεία της οικονομίας θέλοντας να χτυπήσει ακόμα ένα «καμπανάκι» προς την κοινοβουλευτική του ομάδα για την κρισιμότητα της κατάστασης.http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: