Δεν είναι φαίνεται καθόλου τυχαίο ότι οι ψυχολόγοι αποκαλούν τους γκρινιάρηδες και γενικά τους αρνητικούς άνθρωπους "τοξικούς". Καθώς όπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες οι συναισθηματικές και ψυχικές αυτές διαθέσεις μπορούν... στα αλήθεια να σκοτώσουν!
Το μόνο σίγουρο είναι πως εκτός από τη θετική ενέργεια και την καλή διάθεση, εξίσου μεταδοτική είναι αρνητική. Τα μούτρα μέχρι το πάτωμα, η κακή διάθεση και η “κλάψα” είναι σε γενικές γραμμές “κολλητικά”.
Οι λεγόμενοι “αρνητικοί άνθρωποι” φαίνεται όμως πως “επαναπρογραμματίζουν” τον εγκέφαλό μας, προκαλούν την τάση να βλέπει κανείς γενικότερα τα πράγματα πιο απαισιόδοξα και ενεργοποιούν συναισθήματα όπως θυμό, εχθρικότητα, κυνισμό που εκτός από δυσάρεστα, έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στο ...σώμα. Τι λένε οι επιστήμονες;
Πάρτε για παράδειγμα το θυμό. Όταν βρίσκεται κανείς ανάμεσα σε οξύθυμους ανθρώπους ή πρόσωπα που του προκαλούν ταραχή και “ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι”, εκτός από το γεγονός πως εξαντλείται και σπαταλά άσκοπα ενέργεια, προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, τα συναισθήματα αυτά συνδέονται με άγχος, πονοκεφάλους και κακή κυκλοφορία.
Η έρευνα σημειώνει πως ακόμη και πέντε λεπτά έκρηξης θυμού, μπορεί να αποβούν τόσο στρεσσογόνα και να “διαλύσουν" το ανοσοποιητικό σύστημα για περισσότερες από έξι ώρες. Η παρατεταμένη αυτή συναισθηματική κατάσταση μπορεί να οδηγήσει άλλωστε και σε καρδιακά επεισόδια.
Το ίδιο επιβλαβής για την υγεία μπορεί να αποδειχθεί όμως και η δυσπιστία. “Έρευνα το 2014 έδειξε πως τα υψηλά επίπεδα κυνισμού κατά τη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να αποτελέσουν αιτία αυξημένου κινδύνου εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με άτομα που υπήρξαν πιο δοτικοί στη ζωή τους” αναφέρει η έρευνα.
Άλλωστε, σε άλλη έρευνα φάνηκε πως άνθρωποι που πίστευαν στην αστρολογία και επηρεάζονταν από τις προβλέψεις των ζωδίων τους για το μέλλον τους, πέθαναν σε μικρότερη ηλικία από εκείνους που δεν παρακολουθούσαν τις αστρολογικές προβλέψεις.
Το αποτέλεσμα καταδεικνύει πως το άγχος, η αρνητικότητα και η απαισιοδοξία μπορεί να μειώσει κυριολεκτικά το προσδόκιμο ζωής.
“Όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς με αρνητικούς ανθρώπους γύρω του, τόσο θα γίνεται σαν κι αυτούς” αναφέρει η Ψυχολόγος Ελέιν Χάτφιλντ που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα.
Όπως ανακάλυψε, κανείς ξεκινά να μιμείται τις εκφράσεις του προσώπου, τη στάση του σώματος, ακόμη και τη χροιά της φωνής εκείνων με τους οποίους περνά περισσότερο χρόνο. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως, υιοθετούν και την νοητική του κατάσταση.
Εφόσον έχουμε την τάση να “συμπάσχουμε”, αν έχουν κακή διάθεση, το ίδιο θα συμβεί και σε εμάς. Το συμπέρασμα; Ως ζώον κοινωνικόν, ο άνθρωπος δεν είναι απλώς αναγκασμένος να συμβιώνει με άλλους ανθρώπους, αλλά επηρεάζεται ψυχικά και σωματικά από αυτούς.
Αν λοιπόν ο περίγυρος σας μοιάζει λίγο σαν “ενοχλητικό, γκρινιάρικο πάνελ μεσημεριανάδικου” ή με σκηνή από το “Ρετιρέ” καλό θα ήταν να αλλάξετε περιβάλλον, φίλους, συνεργάτες ή και συντρόφους. Το απαιτεί η υγεία σας…
http://www.pronews.gr/portal/20161026/health/ygeia/83751/i-gkrinia-o-thymos-kai-i-dyspistia-prokaloyn-kardiaka-egkefalika-akoma
Επιτυχία και ηθική
-
«Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να αφιερωθεί κανείς σταθερά και
απόλυτα σε ένα και μόνο σκοπό, τον οποίο να φωτίζουν ευγενή ελατήρια. Ένας
τέτοιος α...
Πριν από 59 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου