Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Το σύνθημα ήταν Έξω οι Κλέφτες, δεν τους βάζεις πρώτο τραπέζι πίστα, Αποστόλη μας !!!

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι του Αποστόλη του ξέφυγε λίγο και αντί να διώξει τους κλέφτες, τους έβαλε να μας κάνουν μάθημα ηθικής και νομιμοφροσύνης.


Εκτός αν η γενειάδα που συνοδεύει τον Αποστόλη, ερμηνεύετε από κάποιο εχέμυθο πόθο του, να γίνει ιερέας και να εξαγνίζει στη κολυμβήθρα του Σιλωάμ κάθε εκπρόσωπο του περιθωρίου και της αρπαχτής. 


Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Το βίντεο της σημερινής διαμαρτυρίας στο Αιτωλικό για τους Γύφτους

Από Δευτέρα και με την ευχή να πάνε όλα ομαλά, τα ξαναλέμε.

Έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους δολοφόνους, που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ολόκληρη κοινωνία, στο βωμό του στόχου τους.

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Το βίντεο από τη συγκέντρωση της πλατείας, ενάντια στους Γύφτους.

Ο τίτλος δεν είναι λανθασμένος.

Δείτε το βίντεο προσεκτικά και θα καταλάβετε.




Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Αντίσταση μέχρι να φύγουν οι κλέφτες. Καλεσμένοι θα είναι και τα καραπανάκια του Αιτωλικού για να απολογηθούν

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τεταμένο το κλίμα στο Αιτωλικό μετά από συλλήψεις Ρομά

Πριν από λίγη ώρα αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αιτωλίας προσπάθησαν να κάνουν έλεγχο σε Ρομά ο οποίος τράπηκε σε φυγή με το αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε στον καταυλισμό. Όταν κατέβηκαν αστυνομικοί να τον ελέγξουν , δέχθηκαν επίθεση με απειλές από Ρομά οι οποίοι βγήκαν από τον καταυλισμό.Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δυο άτομα για ...αντίσταση κατά της αρχής , απειλές και εξύβριση.Ο οδηγός ο οποίος τράπηκε σε φυγή δεν κατείχε δίπλωμα οδήγησης

Αυτή την ώρα έχουν μαζευτεί Ρομά έξω από το αστυνομικό τμήμα Αιτωλικού.



http://www.onairnews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Κάλεσμα Αγανάκτησης προς κάθε κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ζητω το Λουγκριστάν …!!!

Η νέα παιδεία και ηθική του πολιτισμού της χεστρας επιβάλει να έχεις και κατανόηση αν κάποιος σου γ@μει τα σύμβολα !

Γιατί αν πιστεύεις σε σύμβολα είσαι μπανάλ ντεμεκ και οφσάιντ οπισθοδρομικουρα του κερατά … και μόνο αν έχεις συνείδηση ροζ είσαι η νέα αφύπνιση και το νέο επίπεδο ανθρώπου!

Χαπατο ε χαπατο !!

Για μας τους γκέι ο Ήλιος καίει ρεεεε!

Που θα παει δεν θα γίνω και εγώ ένα πνεύμα με ανοιχτά τα πεδία μου …που θα παει ….!


http://katohika.gr/ellada/zito-to-lougkristan/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δεν χρειάζονται παράτες επειδή ο κώλος της ΑΝΑΪΣ (που εμβαπτίσθει ΠΑΝΑΗΣ) "κατάπιε" ενα μπ@@τσο...

Kokkinos Ivan
Δεν χρειάζονται «ΠΡΑΙΝΤ» παράτες και παρελάσεις. Παρελάσεις κάνουμε για να τιμήσουμε λαϊκούς αγώνες, αγώνες ενάντια στον φασισμό, εργατικούς αγώνες, κοινωνικούς αγώνες… Δεν χρειάζονται παράτες επειδή ο κώλος της ΑΝΑΪΣ (που εμβαπτίσθει ΠΑΝΑΗΣ) "κατάπιε" ενα μπούτσο "ΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ" με το συμπάθειο!!! ΓΚΕ-ΚΕ;

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2017/06/blog-post_331.html
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Μενίδι όπως Αιτωλικό !!!

Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να χαρακτηρίζουν ρατσιστές όσους αντιδρούν σε έκνομες ενέργειες, συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και κάποιοι άλλοι να επιβάλουν ατιμωρησία με διάφορα νομικίστικα τερτίπια, αυτό δεν τους κατατάσσει στη σφαίρα του προοδευτικού.

Πάρτε μέτρα με του Γύφτους, όπως και με κάθε λαμόγιο που εκμεταλλεύεται την αποσάθρωση της δημόσιας διοίκησης, πριν είναι αργά, πριν θρηνήσουμε και εμείς θύματα όπως στο Μενίδι.

Κανείς δεν θέλει να επαναληφθούν οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Αιτωλικό πριν λίγα χρόνια.

===============================================================================================================================================================================================


Δεν ξεθυμαίνει η οργή των κατοίκων του Μενιδίου: Νέα πορεία για τον 11χρονο Μάριο (εικόνες, βίντεο)

Δεν κοπάζει η οργή των κατοίκων του Μενιδίου μετά την ανείπωτη τραγωδία που στοίχισε τη ζωή του 11χρονου Μάριου. Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας με βασικό σύνθημα «έξω η πρέζα απ΄το Μενίδι».

Οι κάτοικοι, που έχουν «υποσχεθεί» ότι θα κάνουν κινητοποιήσεις έως ότου η Πολιτεία ανταποκριθεί στο αίτημά τους να κάνει ό,τι χρειάζεται για να πάψουν να ζουν με φόβο για τα παιδιά τους και τους ίδιους. ...



http://www.pentapostagma.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος θριαμβος ρε Μακρον ;




https://olympia.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Το Μυστηριώδες Περιστατικό της Χρυσόπετρας στο Κιλκίς (video)

Το περιστατικό της Χρυσόπετρας θεωρήθηκε από το περιοδικό ΟΜΝΙ, ως το δεύτερο σημαντικό παραψυχολογικό γεγονός του 1989.

Συνέβη στις 8.15’ το πρωί της Πέμπτης, 29 Ιουλίου 1989 στο χωριό Χρυσόπετρα της περιοχής του Κιλκίς και αναστάτωσε όλη τη περιοχή.

Ένα σύννεφο ιδιαίτερα λευκό, που στο σώμα του μέσα στροβιλιζόταν μία τεράστια ανθρώπινη φιγούρα επικάθησε μ’ένα εκκωφαντικό θόρυβο σε χωματόδρομο στη ΒΔ πλευρά του χωριού, ανάμεσα σε δύο σπίτια.

Το συμβάν ξεκίνησε με μια ισχυρή έκρηξη στην αυλή της κ. Τριανταφυλλιάς Καλογιάννη, που ξεσήκωσε όλο το χωριό.


Αυτόπτης μάρτυρας η 11χρονη Εύη Σωτηροπούλου, εγγονή της κ. Καλογιάννη, που φοβήθηκε πολύ και έτρεξε τρομοκρατημένη στη γιαγιά της.

Η μικρή περιέγραψε αργότερα ότι είδε «ένα τεράστιο άσπρο σύννεφο που κατέβηκε» και όπου μέσα του διακρίνονταν το περίγραμμα ενός υπερφυσικά μεγάλου ανθρώπινης μορφής όντος, που ξεπερνούσε σε ύψος το σπίτι. Ήταν μεγάλο σαν άνθρωπος, ψηλό 3-4 μέτρα και είχε και χέρια, ενώ έμοιαζε να έχει «διαλυμένα πόδια».

Την «προσγείωση» συνόδευε ένας εκκωφαντικός θόρυβος – κάτι σαν έκρηξη πράγμα που άκουσαν και άλλοι στο χωριό. Σείστηκε το σπίτι. Η κ. Καλογιάννη βγήκε γρήγορα έξω από τη κουζίνα, όπου βρισκόταν, και είδε τη μικρή Έφη να τρέχει προς το μέρος της.

Το σύννεφο είχε διαλυθεί αλλά υπήρχαν δύο βαθιά ίχνη από υπερφυσικά ανθρώπινα πέλματα.

Το μυστηριώδες περιστατικό της Χρυσόπετρας (29/7/1989)
Εφημερίδα, Τα Νέα 1/7/1989


Τα δύο αποτυπώματα είχαν διαστάσεις 1.10 μήκος και 60 εκατοστά πλάτος, σε βάθος δυόμισι εκατοστών μέσα στο έδαφος.

Τα απόγευμα της ίδιας ημέρας ήρθε ο πατέρας της μικρής Έφης και ειδοποίησε την αστυνομία.

Από εκείνη την στιγμή άρχισε μια πρωτοφανής κινητοποίηση της Αστυνομίας και του στρατού. Παράλληλα το νέο διαδόθηκε και οι κάτοικοι της Χρυσόπετρας και της γύρω περιοχής έτρεξαν να δουν με τα μάτια τους το τεράστιο αποτύπωμα.

Το αποτύπωμα περιφράχτηκε πρόχειρα με τούβλα και σανίδες, ενώ ανιχνευτές – προπομποί με τσοπανόσκυλα άρχισαν να ερευνούν κατά ομάδες ολόκληρη την περιοχή. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι παλιοί άνδρες των Μ.Ε.Α., μανιώδεις κυνηγοί άρκτων, αγριοχοίρων και άλλων σπάνιων ζώων ζητούσαν επίμονα από τις Αρχές εκστρατευτικό υλικό, καθώς και πολεμικά όπλα.

Η αστυνομική διεύθυνση της πόλης του Κιλκίς ειδοποίησε με επείγον σήμα τις Αρχές στη συμπρωτεύουσα, οπότε και αποφασίστηκε ομόφωνα η άμεση αποστολή στην περιοχή κλιμακίου επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Επίσης ενημερώθηκαν αμέσως γνωστοί και άγνωστοι ερευνητές παρόμοιων φαινομένων.

Ο καθηγητής της Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χαράλαμπος Σαχσαμάνογλου είπε: «Το σύννεφο και το κρότο μπορούμε επιστημονικά να τα εξηγήσουμε αλλά μένει και πάλι κάποιο κενό: Τα τεράστια ανθρώπινα ίχνη. Μόνο ένας ανθρωπολόγος ή παλαιοντολόγος θα μπορούσε να δώσει απάντηση.

Οι ανεμοστρόβιλοι αυτή την εποχή στην περιοχή είναι συνηθισμένο φαινόμενο και η διάρκεια τους είναι πολύ μικρή. Δεν αποκλείεται να είχαμε κάτι τέτοιο και μάλιστα δυνατό, ώστε να σηκώσει διάφορα αντικείμενα, προκαλώντας κρότο. Βέβαια, το ζήτημα είναι ότι αν επρόκειτο για ανεμοστρόβιλο, θα έπρεπε στο πέρασμα του, έστω το στιγμιαίο, να εξαφάνιζε οποιαδήποτε αποτυπώματα.

Αυτά δεν μπορώ να τα εξηγήσω», κατέληξε προβληματισμένος ο κ. Σαχσαμάνογλου. Τα δύο υπερφυσικά ίχνη βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι στο σημείο εκείνο στάθηκε κάποιος άνθρωπος με τεράστιες διαστάσεις, για μια μόνο στιγμή και εξαφανίστηκε.

Κανείς όμως δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά.

Εφημερίδα, Τα Νέα, 1/7/1989

«Πρέπει να έρθουν οι αρμόδιοι καθηγητές, οι οποίοι βάσει των μετρήσεων που θα κάνουν, να μπορούν να πουν με σιγουριά ότι οι διαστάσεις των αποτυπωμάτων ταιριάζουν απόλυτα με αυτές των ανθρώπινων ποδιών. Με γυμνό μάτι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για ανθρώπνα πόδια με φτέρνα, καμάρα και πέντε δάκτυλα», επισήμανε ο κ. Σαχσαμάνογλου.

Στην περιοχή κλήθηκε για έρευνα και ο καθηγητής Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιος Κουφός, ο οποίος ερεύνησε λεπτομερώς και επισταμένως το τερατώδες αποτύπωμα.

Μετά από μελέτη κατέληξε στα εξής: «Κατ’αρχάς το αποτύπωμα αυτό, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την παλαιοντολογία, αφού τέτοια ζώα δεν έζησαν ποτέ στην περιοχή.

Όσον αφορά την έκρηξη που ακούστηκε, είναι γνωστό ότι στο διπλανό βουνό, Γκαμήλα, υπάρχει εν λειτουργία λατομείο και κατά πληροφορίες εκεί κοντά βρίσκεται και ένα εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών υλών.

Τώρα, όσον αφορά το μυστηριώδες ίχνος στον αμμουδερό χωματόδρομο, μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτό δεν οφείλεται σε επικάθηση βαρέως αντικειμένου, αφού δεν υπάρχει εκεί γούβα, αλλά απλά υπερύψωση μιας ύλης που έχει ξεραθεί και που μοιάζει με λάσπη.

Κάποιο κάρο μάλλον πέρασε προηγουμένως και δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση. Νομίζω δηλαδή ότι δεν πρόκειται για εξωγήινους ή φάρσα, αλλά για τυχαίο συμβάν».

Ο νομάρχης Κιλκίς κ. Πρόιος ήταν πολύ λιτός και επιφυλακτικός.

Σύμφωνα με τα όσα προύπτουν, το νέφος και ο κρότος δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με τα ίχνη.

Γιατί αν επρόκειτο για ανεμοστρόβιλο που δημιούργησε αυτά τα αποτυπώματα, σε καμιά περίπτωση, δεν θα ήταν δυό ίδια, αλλά ίσως ένα. Ώστόσο δεν αποκλείουμε να είναι και φάρσα».

Οι κάτοικοι της Χρυσόπετρας και των γύρω χωριών που έφτασαν στην περιοχή να δουν το φαινόμενο είχαν διαφορετική άποψη.

Ο μπαρμπα Χρήστος είπε ότι τέτοιο πράγμα δεν είχε ξαναδεί στη ζωή του και πιστεύει ότι είναι αληθινό, και ότι το αποτύπωμα είναι η απόδειξη γι’αυτό ένας άλλος ο οποίος δεν ήθελε να αποκαλυφθεί το όνομα του, είπε ότι ήταν ΑΤΙΑ και ότι τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν κάθε μέρα.

Πιστεύει ότι υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες και ότι τα όντα αυτά κάνουν την εμφάνιση τους στη Γη.




Ο πατέρας όμως της μικρής Έφης, Αλέκος Σωτηρόπουλος δεν συμφωνούσε με την εκδοχή για ΑΤΙΑ: «Τέτοια πράγματα δεν τα δηλώνει κανείς εύκολα. Εγώ δεν σκέφτηκα καθόλου ότι ήταν ΑΤΙΑ.

Νόμιζα ότι ήταν βολή όλμου από ασκήσεις του Στρατού», είπε αργότερα.

Οι αρχές πάντως δεν μπόρεσαν να δώσουν απάντηση στο φαινόμενο.

Το ίδιο και οι καθηγητές του Α.Π.Θ. όπου μίλησαν για φυσικό φαινόμενο, αφού δεν υπάρχει επίσημη παραδοχή για την ύπαρξη των ΑΤΙΑ.




http://www.melissocosmos.com/2017/01/video_27.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Melissocosmos+%28MELISSOCOSMOS%29
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Αρχαίοι Εξωγήινοι: Σκοτεινές Δυνάμεις (History channel)

Σχεδόν σε κάθε πολιτισμό υπάρχουν ιστορίες των αντίθετων δυνάμεων εδώ στη Γη, δυνάμεις μιας υπερφυσικής ή απόκοσμης φύσης.

Θα μπορούσαν πραγματικά να υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις;

Και αν ναι, ποια είναι η πραγματική φύση των σκοτεινών δυνάμεων;

Σε όλη την ιστορία.

Ο περίφημος μοναχός Ρασπούτιν πιστεύεται ότι υπηρέτησε ως αγωγός για μια απόκοσμη σφαίρα.

Τα ναζιστικά SS έλεγαν ότι έχουν σκοτεινές δυνάμεις μέσα από αρχαία σύμβολα και φημισμένος αποκρυφιστής Aleister Crowley ισχυρίστηκε ότι είχε κλητευθεί από μια μη-ανθρώπινη οντότητα με τη χρήση της σκοτεινής μαγεία.

Είναι δυνατόν αυτοί οι άνδρες να ήταν σε επαφή με εξωγήινους;

Και ίσως οι άνθρωποι λειτουργούν σαν πιόνια σε μια κοσμική μάχη μεταξύ των δυνάμεων του φωτός και του σκότους;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ...



Αρχαίοι Εξωγήινοι S08e04 - Σκοτεινές Δυνάμεις από CosmosgreekDocumentaries


https://www.diadrastika.com/2015/12/arxaioi-exogiinoi-skoteines-dynameis.html
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντική ανακάλυψη: Η Γη αποτελείται από δύο ουράνια σώματα

Στοιχεία που αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά στην «υπόθεση της γιγαντιαίας σύγκρουσης» συγκέντρωσαν γεωχημικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο UCLA στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι συνέκριναν δείγματα πετρωμάτων από τη σελήνη με έξι ηφαιστειακές πέτρες από τον μανδύα της Γης.

Αυτό σημαίνει αφενός ότι η σελήνη δημιουργήθηκε μετά από μια βίαιη μετωπική σύγκρουση με τον «αστεροειδή 405 Θεία» (γνωστό και ως Ευρυφάεσσα) και αφετέρου ότι ο πλανήτης μας απορρόφησε μεγάλο μέρος του αστεροειδή, γεγονός που άλλαξε τη χημική του σύσταση.

Η επιστημονική κοινότητα γνώριζε ήδη ότι η Γη συγκρούστηκε με τον αστεροειδή πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όμως πολλοί αρνούνταν ότι η σύγκρουση ήταν ...μετωπική ή ότι άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την χημική σύσταση του πλανήτη μας. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η γη όπως την ξέρουμε σήμερα αποτελείται κατά ένα τρόπο από δύο ουράνια σώματα: αυτό της “νεαρής” γης των 100 εκατομμυρίων ετών και εκείνο του αστεροειδή 405 Θεία.

«Δεν βρίσκουμε διαφορές μεταξύ των γήινων και των σεληνιακών ισοτόπων οξυγόνου: είναι πανομοιότυπα», αναφέρει ο Έντουαρντ Γιανγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του UCLA που κατέληξε σε αυτή τη σημαντική ανακάλυψη.

Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως το νέο φασματοσκόπιο απορρόφησης του UCLA, οι επιστήμονες συνέκριναν πετρώματα από τη σελήνη που είχαν συλλεχθεί από τρεις αποστολές του Apollo με έξι ηφαιστειακές πέτρες από τον μανδύα της γης. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι το οξυγόνο που εντοπίστηκε και στις δύο περιπτώσεις έχουν κοινή χημική σύσταση.

Εάν η σύγκρουση του αστεροειδή με τη γη δεν ήταν μετωπική, τότε το μεγαλύτερο μέρος της σελήνης θα αποτελούσε κομμάτι μονάχα του 405 Θεία. Λόγω όμως των ομοιοτήτων που εντοπίστηκαν στα πετρώματα της γης και του φεγγαριού μας, όλα δείχνουν ότι η Γη απορρόφησε τον αστεροειδή, μόνο που στη συνέχεια μεγάλο κομμάτι του πλανήτη μας αποκόπηκε, δημιουργώντας το φεγγάρι. Κατά ένα τρόπο η Γη αποτελείται από δύο ουράνια σώματα.


http://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα απαντήσεις που «σπάνε» κόκκαλα - Ελληνική στην πρώτη θέση

Ενα απάνθισμα των πιο έξυπνων απαντήσεων που δόθηκαν διαχρονικά, από αστραφτερούς και ετοιμόλογους εκπροσώπους της τέχνης και της δημόσιας ζωής, φιλοξενεί ο βρετανικός independent.
Στην κορυφή των δέκα καλύτερων απαντήσεων φιγουράρουν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες, όταν τους απείλησε ο Φίλιππος της Μακεδονίας.
Διαβάστε τις απίστευτα πνευματώδεις απαντήσεις διάσημων προσωπικοτήτων της Ιστορίας, από την Αρχαία Ελλάδα, μέχρι σήμερα.
...

1. Σπάρτη
  • Βασιλιάς Φίλιππος ο Β’ της Μακεδονίας: Αν κερδίσω τον πόλεμο, θα είστε σκλάβοι για πάντα
  • Σπαρτιάτες: Αν…
2. Dorothy Parker (αμερικανίδα ποιήτρια)
  • Μεθυσμένος: Δεν μπορώ να ανεχθώ τους ηλίθιους
  • Dorothy Parker: «Προφανώς η μητέρα σου μπορούσε».
3. Stephen Hawking (βρετανός θεωρητικός φυσικός-κοσμολόγος)
  • John Oliver (άγγλος κωμικός): Εχετε δηλώσει ότι πιστεύετε πως υπάρχει άπειρος αριθμός από παράλληλα σύμπαντα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν, εκεί έξω, όπου εγώ μπορεί να είμαι εξυπνότερος από εσάς;
  • Stephen Hawking: Ναι. Οπως επίσης και ένα σύμπαν όπου είσαι αστείος.
4. Mahatma Gandhi (Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης-ακτιβιστής)
  • Ρεπόρτερ: Τι πιστεύετε για τον Δυτικό Πολιτισμό;
  • Mahatma Gandhi: Πιστεύω ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα
5. Κόμης του Σάντουιτς (βρετανός πολιτικός)
  • Κόμης του Σάντουιτς: «Κύριε, δεν ξέρω αν θα πεθάνεις στην κρεμάλα ή από ανεμοβλογιά»
  • John Wilkes (βρετανός ηθοποιός): «Αυτό εξαρτάται, κύριέ μου, από το αν θα ασπαστώ τις αρχές διακυβέρνησής σου ή την σύζυγό σου»
6. Abraham Lincoln (16ος πρόεδρος ΗΠΑ)
Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται από τον Δημοκρατικό Στίβεν Ντάγκλας ότι είναι διπρόσωπος.
  • Αβραάμ Λίνκολν: Αν είχα δύο πρόσωπα, λες να «φορούσα» αυτό;
7. Winston Churchill (Βρετανός πολιτικός)
  • George Bernard Shaw (διάσημος θεατρικός συγγραφέας): «Σου στέλνω δύο εισιτήρια για την πρώτη βραδιά του νέου μου θεατρικού έργου. Φέρε έναν φίλο σου… Αν έχεις κανένα»
  • Winston Churchill: «Δεν θα μπορέσω πιθανότατα να παρακολουθήσω την πρώτη σου παράσταση. Θα έρθω στη δεύτερη. Αν υπάρξει δεύτερη».
8. Edna Ferber (αμερικανίδα συγγραφέας)
  • Noel Coward(Βρετανός θεατρικός συγγραφέας): Εντνα, δείχνεις σχεδόν σαν άνδρας
  • Edna Ferber: Και συ.
9. Wolfgang Amadeus Mozart (αυστριακός συνθέτης κλασικής μουσικής)
  • Θαυμαστής: «Κύριε Μότζαρτ σκέφτομαι να γράψω συμφωνική μουσική. Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές όπως το πώς να αρχίσω;
  • Mozart: «Η συμφωνική, είναι μια πολύ σύνθετη μουσική φόρμα. Ισως θα έπρεπε να αρχίσετε με μερικά απλά τραγούδια και να δουλέψετε στην πορεία για τη συμφωνική μουσική.
  • Θαυμαστής: Μα, κύριε Μότσαρτ, εσείς γράφατε συμφωνίες, από 8 ετών!
  • Mozart: «Ναι, αλλά ποτέ δεν ρώτησα κανέναν, πώς».
10. Groucho Marx (Αμερικανός κωμικός και συγγραφέας)
Μιλώντας με έναν διαγωνιζόμενο με 10 παιδιά στο «You Bet Your Life»:
  • Διαγωνιζόμενος: «Εχω 10 παιδιά, Γκράουτσο».
  • Μαρξ: «Εχεις 10 παιδιά; Γιατί έκανες τόσα πολλά;»
  • Διαγωνιζόμενος: «Επειδή αγαπώ τη σύζυγό μου»
  • Μαρξ: «Και γω αγαπώ το πούρο μου, αλλά το βγάζω μια στο τόσο από το στόμα μου».
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Aόρατα ρομπότ από τζελ «δρουν»… υποθαλάσσια από μηχανικούς του MIT (βίντεο)

Αόρατα υποθαλάσσια ρομπότ από υδρογέλη που είναι τόσο γρήγορα ώστε μπορούν να πιάνουν ακόμα και ψάρια ή που έχουν την ικανότητα να κλοτσούν μια μπάλα μέσα στο νερό, δημιούργησαν επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, τα ρομπότ που είναι κατασκευασμένα στο μεγαλύτερο μέρος τους από νερό είναι σχεδόν αδύνατον να τα εντοπίσει κανείς στο νερό, ενώ η ικανότητά τους να πιάνουν πράγματα θα μπορούσε να τα καταστήσει χρήσιμα σε ...διάφορες ιατρικές εφαρμογές.

Οι επιστήμονες του MIT, ο καθηγητής Xuanhe Zhao και ο φοιτητής Hyunwoo Yuk, δημιούργησαν διάφορους τύπους του διάφανου ρομπότ, συμπεριλαμβανομένου ενός που κινείται μπρος πίσω, ενός άλλου που θυμίζει πόδι και κλοτσάει μια μπάλα και ενός τρίτου που μοιάζει με χέρι.

Το ρομποτικό χέρι ήταν ικανό να κινείται τόσο γρήγορα ώστε μπορούσε να πιάσει ένα ψάρι χωρίς όμως να το πληγώσει, αφού η υδρογέλη, από την οποία είναι κατασκευασμένο είναι ένα εξαιρετικά μαλακό υλικό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Zhao, τα νέα αυτά ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εγχειρήσεις. Για παράδειγμα ένα τέτοιο μαλακό, ρομποτικό χέρι θα μπορούσε να χειριστεί πιο απαλά τους ανθρώπινους ιστούς και τα όργανα στο πλαίσιο μιας εγχείρησης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Δείτε τα διάφανα ρομπότ εν δράσει στο βίντεο που δημοσίευσε το MIT:




http://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ήταν η Ανταρκτική, το σπίτι αρχαίων πολιτισμών; (βίντεο)

Θα μπορούσε η Ανταρκτική ήταν το σπίτι αρχαίων πολιτισμών; Πολλοί έχουν σκεφτεί εδώ και δεκαετίες ότι η πλέον παγωμένη ήπειρος ήταν το σπίτι για τους αρχαίους πολιτισμούς στο μακρινό παρελθόν.

Αν το σκεφτείτε, δεν είναι απίθανο. Το 1929, οι ιστορικοί ήρθαν σε επαφή με ένα αρχαίο χάρτη που άλλαξε για πάντα τις απόψεις μας σχετικά με τους αρχαίους πολιτισμούς και τις ικανότητές τους. Ο χάρτης του Piri-Reis, που δημιουργήθηκε από έναν από τους πιο διάσημους Τούρκους αξιωματικούς ήταν ένας χάρτης που είχε χαθεί για αιώνες, και σχεδιάστηκε το 1513. Δημιουργήθηκε από άλλους χάρτες που λέγεται ότι ήταν προγενέστεροι των πολυάριθμων αρχαίων πολιτισμών. Οι πιο συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το χάρτη ήταν η ήπειρος της Ανταρκτικής χωρίς πάγο.

Ως γεγονός, ο χάρτης του Πίρι Ρέις-είναι τόσο ακριβής, ώστε να συμπεριληφθούν τα γεωγραφικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της βόρειας κορυφογραμμής της Ανταρκτικής, τριακόσια χρόνια πριν η ήπειρος ανακαλυφθεί επίσημα.

Ωστόσο, ο χάρτης του Πίρι Ρέις-δεν είναι ο μόνος αρχαίος χάρτης που απεικονίζει σοκαριστικά την τώρα παγωμένη ήπειρο απαλλαγμένη από πάγο. Διάγραμμα του 1521 περιλαμβάνει επίσης λεπτομερείς απεικονίσεις της ...Ανταρκτικής όταν ήταν απαλλαγμένη από πάγο. Πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αυτός ο χάρτης περιγράφει τα ποτάμια και τις λίμνες στην Ανταρκτική, που δορυφορικές εικόνες στην σύγχρονη εποχή έχουν επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτά τα διαγράμματα; Επιπλέον, το μεγαλύτερο ερώτημα κανείς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει: Ποιος ανέλαβε μια παγκόσμια έρευνα του πλανήτη μας σε μια εποχή που η Ανταρκτική ήταν χωρίς πάγο;

Όλο αυτό οδηγεί προς πολλές ενδιαφέρουσες θεωρίες που έχουν γίνει κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Όταν μιλάμε για την Ανταρκτική, θα πρέπει να κατανοήσουμε το περιεχόμενο καλύτερα. Με 14,0 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα της, η Ανταρκτική είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ήπειρος στον πλανήτη μας, και με άλλα λόγια, είναι δύο φορές το μέγεθος της Αυστραλίας. Περίπου 170 εκατομμύρια χρόνια πριν, η Ανταρκτική ήταν μέρος της υπερηπείρου που ονομάζεται Γκοντβάνα. Περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια πριν, η Ανταρκτική, όπως την ξέρουμε, σταδιακά έσπασε από την Γκοντβάνα.

Το πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Ανταρκτική δεν ήταν πάντα κρύα. Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, η πλέον παγωμένη ήπειρος βρίσκεται βορειότερα η οποία επέτρεψε στο τροπικό κλίμα να ανθίσει στην Ανταρκτική. Στο μακρινό παρελθόν, το περιεχόμενο ήταν καλυμμένο με δάση και κατοικούνταν από διάφορες αρχαίες μορφές ζωής.



Η ιδέα ότι η Ανταρκτική είχε δάση στο μακρινό παρελθόν είναι απολύτως συναρπαστική.

Τι θα συμβεί αν στο μακρινό παρελθόν αν οι πολιτισμοί που ζούσαν στην Ανταρκτική εξαφανίζονταν; Θα μπορούσαμε να βρούμε αποδείξεις της ύπαρξής τους σήμερα;

Τι θα συμβεί αν στο μακρινό παρελθόν οι πολιτισμοί που ζούσαν στην Ανταρκτική εξαφανίζονταν; Θα μπορούσαμε να βρούμε αποδείξεις της ύπαρξής τους σήμερα;

«100 εκατομμύρια χρόνια πριν η Ανταρκτική καλυπτόταν από πλούσια δάση παρόμοια με εκείνα που υπάρχουν στη Νέα Ζηλανδία σήμερα», δήλωσε ο Δρ Vanessa Bowman, από το Πανεπιστήμιο του Leeds.

Είναι ενδιαφέρον, ότι σε μια επιστημονική αποστολή που πραγματοποιήθηκε το 2016 ανακάλυψε ένα θησαυρό απολιθωμάτων στην Ανταρκτική, καθώς έχει αποκαλυφθεί πάνω από ένας τόνος απολιθώματα δεινοσαύρων 71 εκατομμυρίων ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκαν σε προϊστορικά θαλάσσια ερπετά, πουλιά ακόμη και πάπιες που κατοικούσαν στην τώρα-παγωμένη ήπειρο στο μακρινό παρελθόν.

Σύμφωνα με creation.com, τα εδάφη στο Βόρειο Ημισφαίριο της Αρκτικής είναι γνωστό για το ζεστό κλίμα, ορυκτά φυτά και τα ζώα από τον Μεσοζωικό αιώνα ως και τις αρχές του καινοζωικού αιώνα που είναι ο νεότερος αιώνας της γεωλογικής ιστορίας της Γης.

Βρίσκοντας αποδείξεις πολιτισμών είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, δεδομένου ότι σήμερα, η Ανταρκτική αποτελείται από περίπου ενενήντα οκτώ τοις εκατό πάγου, πάχους πάνω από ένα χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Charles Hapgood, είναι πολύ πιθανό ότι στο μακρινό παρελθόν, όταν η Ανταρκτική ήταν ελεύθερη από πάγους, και ο πολιτισμός θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί εκεί. Ο καθηγητής Hapgood υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι της Ανταρκτικής εγκατέλειψαν την ήπειρο, όταν οι φυσικές καταστροφές μετέτρεψαν την ήπειρο σε 14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα επικίνδυνου παγωμένου εδάφους.

Είναι ενδιαφέρον ότι, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πολλοί άνθρωποι έχουν ισχυριστεί ότι έχουν ανακαλύψει κατασκευές που προεξέχουν από τον πάγο στην Ανταρκτική. Πολλοί ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμη υπάρχουν γιγάντιες Πυραμίδες θαμμένες κάτω από παχιά στρώματα πάγου.

Δείτε αυτά τα απίστευτα βίντεο και πείτε μας τη γνώμη σας για το ενδεχόμενο ότι η Ανταρκτική είχε κατοικηθεί στο μακρινό παρελθόν.








Αναστάσιος Ντίνος, apocalypsejohn.com
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Άρθρο Eβραίων αρχαιολόγων πoυ πρέπει να διαβάσoυν όλοι οι Έλληνες

Ένα άρθρο Eβραίων αρχαιολόγων πoυ πρέπει να διαβάσoυν ΟΛΟΙ οι ΕΛΛΗΝΕΣ…

Οι Φιλισταίοι ήταν Έλληνες λένε Εβραίοι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ…

Εβραίοι, εθελοντές και αρχαιολόγοι, εργάζονται στις ανασκαφές στο Τελ ελ- Σάφι, στο νότιο Ισραήλ.

Στα ερείπια μιας αρχαίας μητρόπολης στο νότιο Ισραήλ, οι αρχαιολόγοι συνθέτουν την ιστορία ενός λαού που θυμόμαστε κυρίως ως τους «ΚΑΚΟΥΣ» της εβραϊκής Βίβλου.

Η πόλη της Γαθ, όπου οι ετήσιες ανασκαφές ξεκίνησ

αν αυτή την εβδομάδα, βοηθά τους μελετητές να δώσουν ένα πιο διαφοροποιημένο πορτρέτο των Φιλισταίων, οι οποίοι εμφανίζονται στην βιβλική ιστορία ως οι ΑΙΩΝΙΟΙ εχθροί των Ισραηλιτών.

Περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, η Γαθ ήταν στα σύνορα μεταξύ των Φιλισταίων, οι οποίοι κατέλαβαν τη Μεσογειακή παράκτια πεδιάδα και των Ισραηλιτών, που έλεγχαν τους λόφους της ενδοχώρας . Ο πιο διάσημος κάτοικος της πόλης, σύμφωνα με το βιβλίο του Σαμουήλ, ήταν ο Γολιάθ – ο γίγαντας πολεμιστής που έπεσε απρόσμενα από το νεαρό βοσκό Δαβίδ και ...σφεντόνα του.

(Σημείωση: ΓΟΛΙΑΘ, εβραϊκός τύπος του Ελληνικού ονόματος ΚΑΛΕΑΔΗΣ).

Στη Γαθ, εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή που κατοικείτο από τους προϊστορικούς χρόνους. Ανασκαφές όπως αυτή έχουν δείξει ότι αν και υιοθέτησαν απόψεις της τοπικής κουλτούρας, δεν ξέχασαν τις ρίζες τους. Ακόμα και ΠΕΝΤΕ ΑΙΩΝΕΣ μετά την άφιξή τους για παράδειγμα, ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΑΚΟΜΑ ΘΕΟΥΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.

Οι Φιλισταίοι «είναι οι απόλυτο άλλοι» στη βιβλική ιστορία, είπε ο Aren Maeir του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, ο υπεύθυνος αρχαιολόγος για την ανασκαφή.

Η τελευταία ανασκαφική περίοδος του καλοκαιριού ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με 100 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ από τον Καναδά, τη Νότια Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ) προσθέτοντας νέα ευρήματα στον πλούτο των ευρημάτων που βρέθηκαν στον χώρο από το έργο του Maier που ξεκίνησε το 1996.

Σε μια τετράγωνη τρύπα, αρκετές κανάτες των Φιλισταίων , σχεδόν 3.000 ετών, ήταν ήδη ορατές όπως έβγαιναν από το έδαφος. Ένα ζωγραφισμένο θραύσμα που μόλις ανακάλυψαν είχε σαν πλαίσιο κόκκινο της σκουριάς και μια μαύρη σπείρα: μια κοινή διακόσμηση στην αρχαία ελληνική τέχνη (ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ – ΓΑΜΜΑΔΙΟΝ) και μια υπόδειξη για να προέλευση των Φιλισταίων από το Αιγαίο.

Οι Φιλισταίοι έφθασαν δια θαλάσσης ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ γύρω στο 1200 π.Χ. Πήγαν να εγκατασταθούν στα μεγάλα λιμάνια στην Ashkelon, (αρχαία ελληνική πόλη = ΑΣΚΑΛΩΝ ή ΑΣΚΕΛΩΝ = χωρίς σκέλη) και Ashdod, (αρχαία ελληνική πόλη = ΑΖΩΤΟΣ = χωρίς ζωή) τώρα πόλεις στο Ισραήλ, και στη Γάζα, τώρα μέρος του παλαιστινιακού εδάφους, γνωστής ως η Λωρίδα της Γάζας (και η ΑΚΚΑΡΩΝ και η ΓΑΘ (=ΓΥΘ, ΓΥΘΕΙΟΝ;) (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ = ΓΗΣ ΧΑΝΑΑΝ κατά τους εβραίους, ΧΝΑ κατά τους αρχαίους έλληνες συγγραφείς).

Ο εβραίος Νεεμίας (το 500 π.Χ. περίπου) επέκρινε αυστηρά τους Ιουδαίους που είχαν πάρει Αζώτιες συζύγους, και μάλιστα οι γιοι τους οποίους είχαν αποκτήσει «μιλούσαν την αζωτική γλώσσα, και κανείς τους δεν ήξερε να μιλάει ιουδαϊκά». (Νεεμίας 13:23, 24)

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι η διατροφή των Φιλισταίων βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε φακές, μπιζέλια , χορταρικά, βασική διατροφή του Αιγαίου. Αρχαία οστά που ήταν πεταμένα στο χώρο δείχνουν ότι έτρωγαν τους χοίρους και τα σκυλιά, σε αντίθεση με τα γείτονες Ισραηλίτες, οι οποίοι θεωρούν τα ζώα αυτά ακάθαρτα – περιορισμοί που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εβραϊκό διατροφικό νόμο.

Οι ανασκαφές στη Γαθ έχουν αποκαλύψει επίσης ίχνη μιας καταστροφής της πόλης κατά τον 9ο αιώνα π.Χ., όπως και μια τάφρο και ένα ανάχωμα που χτίστηκε γύρω από την πόλη από πολιορκητικό στρατό – ακόμα ορατά ως μια σκοτεινή γραμμή που διασχίζει το γύρω λόφους.

Η ισοπέδωση της Γαθ εκείνη την εποχή φαίνεται να είναι το έργο του Aραμαίου βασιλιά Hazael στο 830 π.Χ., ένα περιστατικό που αναφέρεται στο βιβλίο των Βασιλέων.

Η σημασία της Γαθ έγκειται στο ότι η «ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» (σημείωση; Την ΥΠΕΡΟΧΗ ανασύνθεση την κάνουν εβραίοι αρχαιολόγοι, πουθενά έλληνες – οι έλληνες ασχολούνται με την ανασύνθεση οθωμανικών τζαμιών) ρίχνει φως στο πώς οι Φιλισταίοι ζούσαν εκεί τον 10 ο και 9ο αιώνα π.Χ. , είπε ο Seymour Gitin, διευθυντής του WF Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Ερευνών Ολμπράιτ στην Ιερουσαλήμ και ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΦΙΛΙΣΤΑΙΩΝ.

Αυτό περιλαμβάνει την εποχή της βασιλείας της Ιερουσαλήμ από τον Δαβίδ και τον Σολομώντα, ΑΝ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΥΠΗΡΧΕ, όπως περιγράφεται στη Βίβλο.

(Σημείωση: ΟΛΟΙ οι εβραίοι αρχαιολόγοι αμφιβάλλουν αν υπήρξε βασίλειο της Ιερουσαλήμ με Δαυίδ και Σολομώντα – δεν υπάρχουν πουθενά ευρήματα ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ για κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με τις Ελληνικές – φιλισταϊκές πόλεις της Παλαιστίνης).

Άλλες τοποθεσίες των Φιλισταίων παρείχαν σημαντικές πληροφορίες στους αρχαιολόγους σχετικά με προηγούμενες και μεταγενέστερες χρονικές περιόδους , αλλά όχι πολλές γι’αυτή την περίοδο-κλειδί.

Η «Γαθ καλύπτει ένα πολύ σημαντικό κενό στην κατανόηση της ιστορίας των Φιλισταίων ,» είπε ο Gitin.

Το 604 π.Χ, ο Ναβουχοδονόσορ της Βαβυλώνας εισβάλλει και καταστρέφει εντελώς τις πόλεις των Φιλισταίων . Δεν υπάρχει κανένα απομεινάρι από αυτές έκτοτε.

Σταυροφόροι που φθάνουν από την Ευρώπη το 1099 έχτισαν ένα φρούριο πάνω στα ερείπια της Γαθ, και αργότερα η περιοχή φιλοξένησε ένα αραβικό χωριό, το Tel el-Σάφι, το οποίο εκκενώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου γύρω από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Η Γαθ σήμερα είναι εθνικό ΕΒΡΑΪΚΟ (!) πάρκο.

Μια ισραηλινή πόλη που ιδρύθηκε το 1955 αρκετά μίλια προς το νότο, η Kiryat Gat, πήρε το όνομά Γαθ βασιζόμενη σε μια εσφαλμένη ταυτοποίηση διαφορετικών ερειπίων από την πραγματική πόλη των Φιλισταίων .

Η μνήμη των Φιλισταίων – μια ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ (= πάντα κατά τους εβραίους αρχαιολόγους) εκδοχή της – διασώθηκε στην εβραϊκή Βίβλο.

Είναι γνωστή η ιστορία του Σαμψών, ο οποίος παντρεύτηκε μια Φιλισταία , συγκρούστηκε μαζί τους κατεπανάληψη μέχρι που σύρθηκε μετά από προδοσία τυφλός και δέσμιος στο ναό τους στη Γάζα. Εκεί, όπως λέει η ιστορία, έσπασε τα δεσμά του και γκρέμισε τους δύο πυλώνες στήριξης, φέρνοντας το ναό κάτω και σκοτώνοντας μέσα σε αυτό όλους, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου.

Ενα ενδιαφέρον εύρημα στην Γαθ είναι τα ερείπια ενός μεγάλου οικοδομήματος , πιθανόν κάποιου ναού, με δύο πυλώνες. Ο Maeir πρότεινε ότι αυτό μπορεί να ήταν ένα γνωστό σχεδιαστικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική του ναού των Φιλισταίων όταν γράφτηκε στην ιστορία του Σαμψών.

Ανασκαφείς στη Γαθ έχουν επίσης βρει θραύσματα ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΓΟΛΙΑΘ – ένα Ινδο-ευρωπαϊκό όνομα, όχι σημιτικό ,από τα είδη που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί από τις τοπικούς Χαναναίους ή Ισραηλίτες. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν οι Φιλισταίοι πράγματι χρησιμοποιούσαν παρόμοια ονόματα , μια λεπτομέρεια από την οποία επίσης μπορεί να εξαχθεί μια ακριβής εικόνα της κοινωνίας τους.

Όπως είπε ο Maier ,τα ευρήματα στην περιοχή υποστηρίζουν την ιδέα ότι η ιστορία του Γολιάθ αντικατοπτρίζει πιστά κάτι από την γεωπολιτική πραγματικότητα της περιόδου ,δηλ. τη συχνά βίαιη αλληλεπίδραση των ισχυρών Φιλισταίων της Γαθ με τους βασιλείς της Ιερουσαλήμ στην παραμεθόρια ζώνη μεταξύ τους.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βρούμε μια μέρα ένα κρανίο με τρύπα στο κεφάλι του από την πέτρα που ο Δαυίδ εκσφενδόνισε ,αλλά το γεγονός αυτό αντανακλά ένα πολιτιστικό περιβάλλον που ήταν πραγματικό εκείνη την εποχή.»

http://thesecretrealtruth.blogspot.gr/2016/04/e-o-o.html#ixzz44wctNShD
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος ήταν ο Ωκεανός στην αρχαία ελληνική μυθολογία (φωτό)

Ο Ωκεανός (αρχ. ελλ. Ὠκεανός) στην αρχαία Ελληνική Μυθολογία ήταν γιος του Ουρανού και της Γαίας.

Η Ορφική Μυθολογία

Ο Ωκεανός είναι η αρχαιότερη θαλάσσια θεότητα της Ελληνικής Μυθολογίας. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ορφικά ποιήματα μαζί με την Τηθύ. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η Νύχτα και ο Αιθέρας γέννησαν ένα ασημένιο αυγό, προφανώς το φεγγάρι. Από το αυγό αυτό βγήκε ο Έρωτας. Ο Έρωτας ταξινόμησε τα πάντα και έπλασε το αχανές Χάος ψηλά στον ουρανό και την γη Γαία από κάτω. Το Χάος και η Γαία ζευγαρώθηκαν με την συναίνεση του Έρωτα και γέννησαν τον Ωκεανό και την Τηθύα. Ο Ωκεανός εκ μέρους του άρχισε να γεννάει όλα τα ζωντανά πλάσματα της γης και όλους τους κατοπινούς θεούς.

Ο Ωκεανός Τιτάν

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Ωκεανός ήταν γιος του Ουρανού και της Γαίας και ισχυρότερος των δώδεκα Τιτάνων και Τιτανιδών. Όλοι τον ζήλευαν για την περίσσια δύναμή του και μονομαχούσαν συχνά για την υπεροχή. Όσες φορές προσπάθησε να βιάσει την Ήρα ο Δίας την ...προστάτευε και την έσωζε.

Με την αδερφή και σύζυγό του την Τηθύ έκανε απογόνους όλες τις θεότητες των ποταμών, της θάλασσας και των πηγών – τις Ωκεανίδες. Οι δυό τους ήτανε τόσο καρπεροί, που από την υπερπαραγωγή υδάτινων στοιχείων της φύσης γινόντουσαν πλημμύρες. Έτσι χωρίσανε τελικά και το κακό σταμάτησε.

Ο Ωκεανός και η Τηθύς δεν αναμίχτηκαν στην Τιτανομαχία κατά του Δία, γιαυτό και ο Δίας τους άφησε ανενόχλητους να κυριαρχούν στό υγρό τους βασίλειο.

Με την άλλη του αδερφή την Θεία γέννησε τους Κέκροπες.

Ερμηνεία και προέλευση του μύθου
Ο Ωκεανός αποτελούσε την ανθρωπόμορφη ιδεατή μορφή του υδάτινου κόσμου που περιέβαλε από παντού τη Γη ως παμμέγιστος ποταμός χωρίς πηγές αλλά και χωρίς εκβολές. Μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα και την απόσυρση των υδάτων οι εμφανιζόμενοι ποταμοί λίμνες πηγές κλπ. απετέλεσαν αλληγορικά τα τέκνα του Ωκεανού. Για την ερμηνεία των πηγών πίστευαν πως ο

Ωκεανός ήταν εκείνος που με υπόγεια ρεύματα τροφοδοτούσε τους ποταμούς που συνέχιζαν την αέναη κίνησή τους (ροή τους) εξ ου και ονομαζοταν «αψόρρους»

Ως συνέπεια των πρώτων παρατηρήσεων ο Ωκεανός θεωρούταν ένα τεράστιος κύκλος που δίχαζε την ουράνια σφαίρα στο υπεράνω της Γης ημισφαίριο και στο υπό της Γης ημισφαίριο γι’ αυτό και ονομαζόταν επίσης «ορίζων». Κάτω από αυτή την αντίληψη όλοι οι συναφείς μύθοι παρουσίαζαν την ανατολή του Ήλιου της Ηούς, των αστέρων και των αστερισμών να γίνεται από τον Ωκεανό και στη συνέχεια να δύονται, (να βυθίζονται), επίσης σ’ αυτόν. Πέραν δε του Ωκεανού, οι αρχαίοι πίστευαν ότι βρισκόταν ο ζοφερός Άδης.

Έτσι ο Ωκεανός όπως και όλες οι άλλες παρατηρούμενες φυσικές δυνάμεις αναβιβάστηκε στην έννοια του θεού και μάλιστα, με την έννοια του αρχικού στοιχείου, ως Πατέρας θεών και πραγμάτων.

Έτσι παράλληλα με την αρχική θεϊκή δυάδα Ουρανού και Γαίας, οι αρχαίοι Έλληνες (παρατηρητές) δημιούργησαν τη θεϊκή δυάδα του πατέρα Ωκεανού και της μητέρας Τηθύος από την ένωση των οποίων, κατά την Θεογονία του Ησιόδου, γεννήθηκαν οι τρισχίλιοι ποτάμιοι θεοί (ποταμοί) και οι τρισχίλιες νύμφες οι καλούμενες Ωκεανίδες (ιδεατές ισάριθμες μορφές της ροής των αδελφών τους) των οποίων και τελικά τέκνα ήταν πολλά ανθρώπινα γένη (δηλαδή οι νησιώτες και οι παραποτάμιοι λαοί).

Χρήση του ονόματος

Πρώτος που κατέγραψε ιστορικά τον Ωκεανό με την έννοια της πολύ μεγάλης θαλάσσιας έκτασης ήταν ο Ηρόδοτος όπου και έκτοτε παρέμεινε ο όρος σε παγκόσμια χρήση με την αυτή έννοια.

Καλές Τέχνες

Στη Τέχνη ο Ωκεανός αρχικά παριστάνεται κυκλικός έχοντας στο μέσον τη γη, τον ουρανό και τη θάλασσα όπως στην ασπίδα του Ηρακλή αλλά και του Αχιλλέα. Στην Αλεξανδρινή εποχή (Ελληνιστική περίοδος) παριστάνεται ως γέρος γενειοφόρος ημίγυμνος με κέρατα τράγου. Στη συνέχεια στη Ρωμαϊκή περίοδο ως γέρος ημίγυμνος καθισμένος σε ανάκλιντρο του οποίου το στρώμα αποτελούσε η επιφάνεια της θάλασσας, προσκέφαλο του, ο Όλυμπος, (η Γη), φέροντας στο κεφάλι μικρό κάλυμμα ενώ στο δεξί χέρι μακρύ σκήπτρο. Τέτοιο ακριβώς γλυπτό βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Νεάπολης στην Ιταλία.



Άγαλμα του Ωκεανού στη Ρώμη



Ο Ωκεανός (στα δεξιά), ο Νηρέας, η Δωρίς και οι άλλοι θεοί μάχονται τους Γίγαντες

Πηγή: xorisorianews.gr
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε που οφείλονταν τα κατορθώματα των Αθηναίων στους Περσικούς πολέμους (φωτό)

Πού οφείλονταν τα κατορθώματα των Αθηναίων στους Περσικούς πολέμους: η αιδώς απέναντι στο νόμο περιόριζε την απόλυτη ελευθερία.

ΑΘΗΝΑΙΟΣ: Και λοιπόν το θέμα των Περσών, ότι δηλαδή σήμερα δεν κυβερνούνται σωστά, ένεκα της υπερβολικής δουλείας και της απολυταρχίας, ας θεωρηθεί τελειωμένο.

ΑΘΗΝΑΙΟΣ: Σχετικά τώρα με το αττικό πολίτευμα, είναι ανάγκη να το εξετάσουμε με όμοιο τρόπο, για να δούμε ότι η απόλυτη και χωρίς κανένα περιορισμό ελευθερία είναι πολύ χειρότερη από μια μετριοπαθή εξουσία, που ασκούν αιρετοί άρχοντες. Είναι αλήθεια πως σ’ εμάς την εποχή που έγινε η επίθεση των Περσών εναντίον των Ελλήνων, και ίσως εναντίον όλων σχεδόν των κατοίκων της Ευρώπης, υπήρχε ένα ...παλαιό πολίτευμα και την εξουσία ασκούσαν τέσσερις φορολογούμενες τάξεις. Βασίλευε ακόμη και η αιδώς προς τους τότε νόμους, που για χάρη της ήμασταν πρόθυμοι να ζούμε σαν υπηρέτες των νόμων. Μαζί με τα παραπάνω ο κολοσσιαίος όγκος του στρατεύματος που μας επιτέθηκε και από τη ξηρά και από τη θάλασσα επειδή μας προκάλεσε απέραντο φόβο, μας έκαμε να πειθαρχούμε ακόμη περισσότερο στους άρχοντες και τους νόμους σαν πιστοί υπηρέτες, και να αναπτυχθεί εξ αιτίας όλων αυτών απόλυ
τη φιλία ανάμεσά μας.

γνωστό, δέκα σχεδόν χρόνια πριν από τη ναυμαχία στη Σαλαμίνα είχε έρθει ο Δάτις επικεφαλής Περσικού στρατού, εναντίον των Αθηναίων και των Ερετριέων με την ρητή εντολή να τους υποδουλώσει και να τους φέρει πίσω σιδεροδέσμιους, με την απειλή θανατώσεως αν δε το κατόρθωνε. Και ο Δάτις μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ενίκησε κατά κράτος τους Ερετριείς με πολλές μυριάδες στρατού και άφησε να διαδοθεί στην πόλη μας η φοβερή φήμη ότι δε μπόρεσε να γλυτώσει κανένας από τους Ερετριείς. Ένωσαν τάχα οι στρατιώτες του Δάτιδος τα χέρια κι έπιασαν σαν μέσα σε δίχτυ όλη τη περιοχή. Η διάδοση, λοιπόν, αυτή είτε αληθινή είτε πλασμένη από κάποιους, και τους άλλους Έλληνες, περισσότερο όμως τους Αθηναίους, ετρομοκράτησε. Όταν όμως αυτοί έστελναν παντού πρεσβευτές για να ζητήσουν βοήθεια κανένας δεν έδειξε προθυμία εκτός από τους Σπαρτιάτες. Αλλά κι αυτοί απασχολημένοι με τον πόλεμο που είχαν τότε εναντίον των Μεσσηνίων ή για κάποιον άλλον λόγο, δεν ξέρουμε ποιον ακριβώς, έφτασαν μια μέρα αργότερα μετά τη μάχη στο Μαραθώνα. Κατόπιν όμως άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για μεγάλες προετοιμασίες κι έφθαναν συχνές απειλές από μέρος του βασιλιά των Περσών.

ικά χρόνια, έγινε γνωστό πως πέθανε ο Δαρείος και πως ο γυιός του που είχε καταλάβει την εξουσία, νέος και ορμητικός, δεν είχε καθόλου την πρόθεση να παρατήσει τα σχέδια του πατέρα του. Οι Αθηναίοι, φυσικά, καταλάβαιναν ότι όλες αυτές οι προετοιμασίες είχαν για στόχο την πόλη τους γι’ αυτό που είχε γίνει στο Μαραθώνα και, επειδή πληροφορήθηκαν ότι ο Άθως διανοίγεται για να σχηματισθεί πέρασμα κι ο Ελλήσποντος ενώθηκε με γέφυρα, καθώς και πόσο μεγάλος ήταν ο στόλος, ενόμισαν πως δεν υπάρχει γι’ αυτούς σωτηρία, ούτε από την ξηρά, ούτε από τη θάλασσα. Γιατί δεν επρόκειτο να τους βοηθήσει κανείς ― επειδή δεν είχαν ξεχάσει, ότι, όταν είχαν έρθει οι Πέρσες για πρώτη φορά και κατάστρεψαν την Ερέτρια, αυτούς τουλάχιστον κανένας δεν τους είχε βοηθήσει τότε, ούτε θέλησε να διατρέξει κινδύνους πολεμώντας πλάι τους. Επομένως το ίδιο περίμεναν ότι θα συνέβαινε πάλι από τη ξηρά σίγουρα αλλά κι από τη θάλασσα δεν έβλεπαν ούτε αποκεί καμιά ελπίδα σωτηρίας αφού ερχόνταν εναντίον τους χίλια και περισσότερα πλοία. Σκέφτηκαν, λοιπόν, ότι τους απέμεινε μια ελπίδα σωτηρίας, απίθανη και απελπιστική, αλλά και μοναδική, αφού έλαβαν υπ’ όψη τους το προηγούμενο γεγονός, ότι δηλαδή και τότε ενίκησαν, καθώς φαίνεται, πολεμώντας χωρίς καμιά ελπίδα. Στηριζόμενοι σ’ αυτή την ελπίδα εύρισκαν ότι καταφύγιο για τον εαυτό τους ήταν οι ίδιοι και οι θεοί. Όλ’ αυτά ήταν φυσικό να τους εμπνεύσουν φιλία μεταξύ τους, δηλαδή ο φόβος που προκάλεσε ο Ξέρξης και ο φόβος εκείνος που πολλές φορές στη συζήτησή μας ονομάσαμε αιδώ. Στην αιδώ είπαμε ότι πρέπει να πειθαρχούν τυφλά εκείνοι που επιθυμούν να γίνουν ενάρετοι άνθρωποι και όποιος την φοβάται είναι ελεύθερος και άφοβος. Γιατί εκείνος που δεν ένιωσε τότε αυτόν τον φόβο, δε θα ήταν δυνατό να συνασπισθεί με τους άλλους και να αμυνθεί, ούτε να υπερασπίσει τα ιερά και τους τάφους και την πατρίδα και συγχρόνως όλους τους άλλους δικούς του και φίλους, όπως τους εβοήθησε τότε, αλλά θα χωριζόμασταν τότε όλοι μας σε μικρά τμήματα και θα σκορπιζόμασταν άλλος εδώ κι άλλος εκεί.

Η Ναυμαχία στη Σαλαμίνα (Die Seeschlacht bei Salamis), του Γερμανού Βίλχελμ φον Κάουλμπαχ



ΜΕΓΙΛΛΟΣ: Πολύ σωστά μίλησες, φίλε μου, και όπως ταιριάζει σε σένα και την πατρίδα σου.

ΑΘΗΝΑΙΟΣ: Αυτή είναι η πραγματικότητα, Μέγιλλε. Κι είναι, βέβαια, δίκαιο να πω σε σένα όσα έγιναν εκείνο τον καιρό, γιατί αισθάνεσαι εξ αιτίας φυσικά των προγόνων σου φιλία για την Αθήνα. Πρόσεξε όμως τώρα και συ κι ο Κλεινίας αν λέμε πράγματα που έχουν σχέση με τη νομοθεσία. Γιατί βέβαια δεν μιλώ για να εξιστορώ μύθους αλλά για το ζήτημα που σας είπα. Και προσέξτε για να δείτε. Επειδή το ίδιο πάθημα κατά κάποιον τρόπο συνέβη και σε μας και στους Πέρσες ― σ’ εκείνους επειδή επιβάλανε στο λαό τους απόλυτη δουλεία, σ’ εμάς πάλι επειδή αφήσαμε απόλυτη ελευθερία στα πλήθη ― αν κατορθώσουμε να πούμε πως έγινε αυτό και αν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα, τότε η προηγούμενη συζήτησή μας έχει κάποια αξία



ΠΗΓΗ: theancientwebgreece.wordpress.com
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο κόστιζαν τα τρόφιμα και το κρασί στην Αρχαία Ελλάδα; (φωτό)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο κόστιζαν τα τρόφιμα και το κρασί στην αρχαία Ελλάδα; Πόσα χρήματα χρειάζονταν οι αρχαίοι Έλληνες να εξασφαλίσουν για τον βιοπορισμό τους;

«Μα τότε δάνεισέ μου τρεις δραχμές

ν’ αγοράσω γουρουνόπουλο

να μυηθώ στα Ελευσίνια, πριν πεθάνω».

(ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ «Ειρήνη»)

Τρεις δραχμές όμως ήταν ένα αρκετά υπολογίσιμο ποσό, για τους αρχαίους, αφού ο μισθός δύο δικαστών, ο ημερήσιος, ήταν μόλις μία δραχμή, πέντε ή και ένας οβολός, για τον καθένα:

Φτάνει να επιμείνει και θα γίνει ηλιαστής (δικαστής)

στην Αρκαδία, με πέντε οβολούς μισθό.

(Αριστοφάνης, «Ιππής»)

Και με τον πρώτο οβολό που πήρα δικαστικό μισθό,

σου αγόρασα ένα ...μικρό μικρό αμαξάκι, για να παίζεις.

(Αριστοφάνης, «Νεφέλαι»)

ές μια μνα. Το πιο μικρό νόμισμα της Αττικής ήταν το…

λεπτόν και, στη συνέχεια, ο χαλκούς, το δίχαλκον, το ημιωβόλιον, ο οβολός (112 λεπτά), το διώβολον, το τριώβολον, το τετρώβολον, η δραχμή, το δίδραχμον, το τετράδραχμον, η μνα και το τάλαντο.

Το τάλαντο, 60 μνες ή 6.000 δραχμές, δεν ήταν μόνο νόμισμα, αλλά μονάδα μέτρησης και υπολογισμού. Ο Αλκιβιάδης κληρονόμησε μια κολοσσιαία, για την εποχή του, περιουσία, από 400 τάλαντα (ίση μ’ ένα ετήσιο συμμαχικό φόρο), μια περιουσία που δικαιολογούσε τη σπάταλη ζωή του.

Στη εποχή του Σόλωνα ένα τάλαντο στοίχιζε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Hultch («Griechishe und Romiche Metrologie»), γύρω στα 5.894 παλιά γαλλικά φράγκα.

Η αξία του τάλαντου έπεσε στα 5.812 γαλ. φράγκα, κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και, στη συνέχεια, κατρακύλησε στα 5.662.

Ο Γάλλος Πολ Γκιρό υπολόγισε ως εξής την αξία των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων, σε σύγκριση με το παλιό γαλλικό φράγκο.

Ένας οβολός ===> 0,6 παλιά γαλ. φράγκα.

Μία δραχμή ===> 0,98 παλιά γαλ. φράγκα

Μια μνά ===> 98,20 παλιά γαλ. φράγκα

Ένα τάλαντο ===> 5.894 παλιά γαλ. φράγκα

(«La vie privee et la vie publique des Girecs», Παρίσι 1909).

Φυσικά ο καθορισμός μιας σχέσης με τη σύγχρονη αξία του νομίσματος είναι κάτι σχεδόν αδύνατο. Η αναφορά στην αξία του μετάλλου είναι απατηλή. Ο χρυσός λ.χ. είχε, στην αρχαιότητα, αγοραστική αξία πολύ ανώτερη από τη σύγχρονη, ενώ πολύ ακριβότερο, σε σύγκριση με τη σημερινή αξία, ήταν το ασήμι.

Πάντως η αττική δραχμή ζύγιζε 4,36 γραμμάρια, ήταν εξαιρετικής ποιότητας και η περιεκτικότητα της σε ασήμι έφτανε μέχρι 983%ο Μια μνά, κατά υπολογισμούς, είχε αγοραστική αξία ίση με 5.000 δραχμές του 1983.

Ο Γκιρό συνέταξε και ειδικούς πίνακες, με το κοστολόγιο των τροφίμων, κατά την αρχαιότητα, πάντα σε σύγκριση με το νόμισμα της χώρας του.

ύρω στα 393 π.Χ., αιώνα, ===> 5 φραγ. 48 το εκατόλιτρο.

Μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα, ===> 7 φραγ. 30 το εκατόλιτρο.

Εποχή του Δημοσθένη (320π.Χ.), 9 φραγ. 30 το εκατόλιτρο.

Αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα, ===> 11 φράγκα 50 το εκατόλιτρο.

Χιώτικο (5ος αιώνας) ===> 250 φράγκα τα 100 λίτρα

Αττικό (4ος αιώνας) ===> 10 φράγκα τα 100 λίτρα

Θράκης ===> 5 φράγκα τα 100 λίτρα

Άλλα καλά κρασιά ===> 48~70 φράγκα τα 100 λίτρα

Άλλα κρασιά ===> 19~50 φράγκα τα 100 λίτρα

Χοιρινό κρέας

Γύρω στο 413 π.Χ. ένα μικρό γουρουνόπουλο στοίχιζε τρεις δραχμές.

Βοδινό κρέας

6ος αιώνας ===> 5 δρχ. (4,90 παλιά γαλ. φράγκα).

410 π.Χ. ===> 51δρχ. (50 φράγκα).

374 π.Χ. ===> 77 δρχ. και δύο οβολούς (76 φράγκα).

Όπως διαπιστώνει κανείς, ο τιμάριθμος κάλπαζε και στην αρχαιότητα.

Το 368 π.Χ. ο Αλέξανδρος ο Φεραίος [Αλέξανδρος ο Φεραίος: Τύραννος (ταγός) των Φερών (Μαγνησίας) που επιχείρησε, το 369 π.Χ., να δεσπόσει ολόκληρης της Θεσσαλίας], πούλησε στους Αθηναίους βοδινό κρέας προς 13, περίπου, χρυσά λεπτά και θεωρήθηκε ευεργέτης. Και δεν είχαν άδικο οι Αθηναίοι αφού, από την εποχή του Σόλωνα μέχρι του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο τιμάριθμος είχε εξαπλασιαστεί όχι μόνο στην Αττική αλλά και σ’ ολόκληρο τον ελληνικό χώρο.

Από το 480 μέχρι το 404 π.Χ. η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα ξεπέρασε το 200% ενώ από το 404 μέχρι το 330 ανέβηκε άλλα 200%.

Έτσι δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το «αττικηρώς ζην», αφού ο λαός δεν είχε τη δυνατότητα να ζήσει άνετα.

Συνεχίζουμε με τις εκτιμήσεις του Γκιρό:

Λαμψάκου ===> 89,50 φρ. το εκατόλιτρο.

Αθήνας (4ου π.Χ. αιώνα) ===> 19,50 φρ. το εκατόλιτρο.

Δήλου (282 π.Χ.) ===> 69,70 φρ. το εκατόλιτρο.

(Σήμερα στη Δήλο δεν υπάρχει ελιά ούτε για δείγμα).

Στην εποχή του Σωκράτη ===> 3,65 φρ. το εκατόλιτρο.

Πουλερικά – Κυνήγι

Ένα πιάτο τσίχλες: μία δραχμή.

Μια πέρδικα: ένας οβολός.

Μία κουρούνα: τρεις οβολοί.

Επτά σπίνοι: ένας οβολός.

Χέλι Κωπαΐδας: τρεις δραχμές το ένα, στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα.

Χταπόδι: Τέσσερις οβολοί (0,64 φράγκα).

Κέφαλος: Οκτώ οβολοί (1 φράγκο 28).

Μουγκρί: 10 οβολοί το ένα (1 φράγκο 60).

Οι τιμές για τα ψάρια ήταν πολύ υψηλότερες, αν κατάφερναν οι ψαράδες να τα διατηρήσουν φρέσκα. Όμως οι επόπτες της αγοράς ήταν αυστηρότατοι κι απαγόρευαν ακόμη και το κατάβρεγμα με νερό!

Αλλά μια ιδέα για το κοστολόγιο των τροφίμων παίρνουμε και από στίχους διάφορων ποιητών:

Επτά ακόμη οβολούς έδωκα για τα μύδια,

έδωκα ένα οβολό να πάρω αχινούς,

δέκα οβολούς για κείνο το μουγκρί,

τρεις οβολούς για κείνη τη λακέρδα,

δυο οβολούς για το ράπανο,

μια δραχμή για το ψητό το ψάρι.

(Αθήναιος, Γ 86)

Και ο Αριστοφάνης («Όρνιθες»):

Να πίνει απ’ το κρασί που μόνο ένα οβολό

το πουλάνε την κοτύλη**

γιατί περνάει τους σπίνους από το σπάγκο

και τους πουλάει εφτά στον οβολό.

Την ακρίβεια της εποχής μας κάνει γνωστή και ο Μένανδρος, στους «Επιτρέποντες».

Σωστά τα λογαριάζει, δυο οβολούς την ημέρα

αρκετά, στ’ αλήθεια, για ένα πεινασμένο

να φάει λίγο κουρκούτι.

Ο Θεόφιλος (ποιητής της μέσης αττικής κωμωδίας), σίγουρα μιλάει για μαυραγορίτες:

Τρεις μνας για βραστό κρέας.

Ενώ ο Νικόστρατος είναι ευχαριστημένος από την αγορά:

Αλλ’ από ταριχοπώλην, πολύ καλόν και έντιμον.

αγόρασα με δυο οβολούς, ω γη και ω θεά,

ψάρι παστό, και καθαρό,

τόσο πολύ μεγάλο, που θα ‘λεγες

πως άξιζε μια ολάκερη δραχμή.

** Κοτύλη: μονάδα μέτρησης τόσο των υγρών όσο και των ξηρών. Η μικρότερη μονάδα, για τους αρχαίους Αθηναίους, ήταν το κοχλιάριον κι ακολουθούσαν: ο κύαθος, το οξύβαφον, η κοτύλη ή ημίνα,ο ξέστης, ο χοίνιξ, το ημίεκτον, ο έκτος και ο μέδιμνος.

ΠΗΓΗ: xorisorianews.gr
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...