Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Υπερθέρμανση πλανήτη: Εφιαλτικές εικόνες από την Αιτωλοακαρνανία 100 χρόνια μετά…




Εκατοντάδες παράκτιες περιοχές της Ελλάδας, θα είναι… βυθός σε 100 χρόνια! Ο Μεσσηνιακός Κόλπος θα «καταπιεί» τη Μεσσήνη. Και ενώ στην Αττική αλλάζει η παραλιακή ζώνη από Γλυφάδα μέχρι Καστέλα, ανατριχίλα προκαλεί η εικόνα της δυτικής Θεσσαλονίκης να εξαφανίζεται οριστικά κάτω από τη στάθμη του Θερμαϊκού, που θα φτάσει ως τα Γιαννιτσά!

Στην Αιτωλοακαρνανία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, το αντίθετο μάλιστα. Το προγνωστικά αυτά μοντέλα, με βάση το σενάριο της παγκόσμιας αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς, δίνουν μια εφιαλτική εικόνα, κυρίως για ένα πολύ μεγάλο μέρος του σημερινού Δήμου Μεσολογγίου, μετά από εκατό χρόνια: Η πόλη σχεδόν καταποντίζεται ολόκληρη, το Αιτωλικό εξαφανίζεται κάτω από τα νερά της θάλασσας όπως και τεράστιο τμήμα των σημερινών περιοχών της ... παραχελωίτιδας. H κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στον Αμβρακικό κόλπο.


Η Αιτωλοακαρνανία σήμερα…

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά επιστημονικής πρόγνωσης! Πάνω από 650 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, ζουν σε περιοχές που… βυθίζονται! Στον χάρτη όπως διαμορφώνεται, ανά περιοχή, μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση χάρη σε ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο που δείχνει τις επικείμενες μεταβολές παγκοσμίως βάσει της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας!

Το EarthTime , είναι ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο που συνδυάζει δορυφορικές φωτογραφίες της Γης με δεδομένα από πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα, κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κυβερνητικούς οργανισμούς για να δημιουργήσουν κινούμενες εικόνες, που δείχνουν πως ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, παράλληλα με την παγκόσμια θερμοκρασία, για να «καταπιεί» περιοχές χαμηλού υψομέτρου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο NBC News ο Michael Mann, διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης του Earth System του Penn State, ειδικός στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, “συνολικά, 650 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε γη που θα βυθιστεί ή θα εκτεθεί σε χρόνιες πλημμύρες έως το 2100 με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 6-8 πόδια”.

Το Earth Time δημιουργήθηκε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ και χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αλλά μόλις τώρα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.


Η Αιτωλοακαρνανία 100 χρόνια μετά!

Τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται επειδή τα τεράστια φύλλα πάγου που έχουν σχηματιστεί εδώ και καιρό πάνω από τις μάζες των εδαφών -ειδικά η Ανταρκτική και η Γροιλανδία- λιώνουν καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες. Καθώς ο πάγος λιώνει, το νερό ρέει στους ωκεανούς του κόσμου.

Επί του παρόντος, τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται με ρυθμό περίπου 3 χιλιοστόμετρων ετησίως .

Τα κινούμενα μοντέλα EarthTime ξεκινούν με την τρέχουσα μέση παγκόσμια θερμοκρασία περίπου 12,7 βαθμούς Κελσίου και δείχνουν τι θα συμβεί εάν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4 βαθμούς, φτάνοντας στους 16,7 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά μπορεί ο καθένας να δει την περιοχή που θα τον ενδιαφέρει, μπαίνοντας στο Earth Time.

Παγκοσμίως, το νέο διαδικτυακό εργαλείο προβάλλει τις επιπτώσεις σε πολλές περιοχές περιλαμβανομένης της Βομβάης και του Λονδίνου, αλλά οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι για νησιά όπως η Ταϊτή, το Τουβαλού και το Κιριμπάτι. Στις ΗΠΑ, η πόλη της Νέας Υόρκης, το Τσάρλεστον και αρκετές πόλεις στη Φλόριντα είναι μεταξύ των μητροπολιτικών περιοχών όπου οι επιπτώσεις των αυξανόμενων θαλασσών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δραματικές.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Από τις 25 μεγαλύτερες αμερικανικές πόλεις που είναι πιο ευάλωτες στις παράκτιες πλημμύρες, οι 22 είναι στη Φλόριντα!

Στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν περισσότεροι κάτοικοι που ζουν σε μελλοντικό… βυθό, από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα συμβάλει σε εντονότερους και συχνότερους τυφώνες, καθώς οι καταιγίδες θα ξεκινούν από ένα υψηλότερο επίπεδο.

Στην Ευρώπη, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Κάτω Χωρών, όπου περισσότερο από το ένα τέταρτο βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, θέτοντας το σε υψηλό κίνδυνο για πλημμύρες.

Με πληροφορίες από το thepresident.gr
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: