Κυριακή 31 Μαΐου 2020

«Μην τον στείλετε εκεί έξω, θα πεθάνει»: Ο Σοβιετικός που έπεσε από το διάστημα για να σώσει τον ήρωα της Ρωσίας




«Είμαι καλά», είπε στην πρώτη του επικοινωνία με το κέντρο. «Δεν βλέπω κανέναν Θεό εδώ πάνω», συμπλήρωσε και μετά από 1 ώρα και 48 λεπτά περιπλάνησης στο διάστημα επέστρεψε στην αγκαλιά της Γης- ένας «νεόδμητος» θεός ανάμεσα στους ανθρώπους.

Είχε καταφέρει κάτι που μέχρι τότε, στις 12 Απριλίου του 1961, φάνταζε απίθανο: είχε αγγίξει τ’ αστέρια, όντας ο πρώτος των πρώτων που ταξίδεψε εκεί έξω και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, χαρίζοντας το δικαίωμα στην Σοβιετική Ένωση να βγάλει- εν καιρώ ψυχρού πολέμου- με θέρμη την γλώσσα της στην Αμερική.

«Μην τον στείλετε εκεί έξω, θα πεθάνει»: Ο Σοβιετικός που έπεσε από το διάστημα για να σώσει τον ήρωα της Ρωσίας

Ήταν, φυσικά, ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος πριν από 57 ολόκληρα χρόνια τρύπησε με περίσσια χάρη τον ουρανό και χάρισε νέους διαστημικούς ορίζοντες στους αιθεροβάμονες- με την κυριολεκτική σημασία της λέξης- γήινους.

Ο Σοβιετικός έγινε αμέσως παγκόσμιος θρύλος και του αποδόθηκαν θεϊκές ικανότητες.

Μόνο που 6 χρόνια αργότερα, «μέσω» του καλύτερού του φίλου, η θνητότητα θα τον καλούσε να χορέψει βαλς μαζί της στο μελαγχολικό φεγγαρόφως.

Και ο Γκαγκάριν θα έπιανε το χέρι της και θα το πήγαινε μέχρι τέλους.

Βεβιασμένος αγώνας στο βωμό ενός «υπόκωφου» πολέμου

Η, εμμονικής φύσεως, κόντρα με τις ΗΠΑ ήταν αυτή που έκανε ένα υπερμέγεθες ΠΡΕΠΕΙ να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των Σοβιετικών σαν Δαμόκλειος Σπάθη: με τις τελευταίες πληροφορίες ν’ αναφέρουν πως οι Αμερικανοί κατά πάσα πιθανότητα θα τερμάτιζαν πρώτοι στον άτυπο αγώνα της κατάκτησης της Σελήνης, τ’ ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης ανέθεσαν το 1967 σε δύο πολύ καλούς φίλους, τον Γιούρι Γκαγκάριν και τον Βλαντίμιρ Κομαρόφ, την αποστολή του να βρεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη και να φτάσουν στο Φεγγάρι.

«Μην τον στείλετε εκεί έξω, θα πεθάνει»: Ο Σοβιετικός που έπεσε από το διάστημα για να σώσει τον ήρωα της Ρωσίας

Γκαγκάριν και Κομαρόφ χαμογελαστοί κατά την περίοδο του κυνηγιού

Το παράτολμο σχέδιο είχε ως εξής: η διαστημική κάψουλα Σογιούζ-1 θα εκτοξευόταν έχοντας έναν αστροναύτη στο εσωτερικό της. Την επόμενη μέρα, ένα δεύτερο αεροσκάφος θ’ απογειωνόταν, με πλήρωμα δύο ατόμων αυτή τη φορά.

Τα δύο οχήματα θα συναντιούνταν στο διάστημα, θα ενώνονταν, ο κοσμοναύτης της κάψουλας θα έμπαινε στο άλλο διαστημόπλοιο και θ’ αντικαθίστατο από έναν εκ των δύο συναδέλφων του. Έτσι, θα επέστρεφε ασφαλής πίσω στην πατρίδα του και, γι’ ακόμα μία φορά, η ΕΣΣΔ θα έριχνε στο καναβάτσο των εντυπώσεων τον αιώνιο εχθρό της.

Το πλάνο είχε εγκριθεί και από τον πρόεδρο Μπρέζνιεφ, ο οποίος πίστευε πως  αυτό το επίτευγμα θα έκλεινε με τον καλύτερο τρόπο τους εορτασμούς της 50ης επετείου από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

«Μην τον στείλετε εκεί έξω, θα πεθάνει»: Ο Σοβιετικός που έπεσε από το διάστημα για να σώσει τον ήρωα της Ρωσίας

Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ισχυρός άνδρας της ΕΣΣΔ για 18 ολόκληρα χρόνια

Τα πάντα θα πήγαιναν κατ’ ευχήν και οι Ρώσοι θα έκαναν και πάλι το θαύμα τους. Εκτός κι αν…

Εκτός κι αν παρενέβαινε η στοιχειώδης λογική.

Άναρθρες κραυγές εις ώτα μη ακουόντων

Το ήξεραν και οι δυο τους- και, μαζί μ’ αυτούς, και οι ανώτατοι τεχνικοί που είχαν επιθεωρήσει το Σογιούζ-1: το διαστημόπλοιο είχε τεράστια προβλήματα και δεν ήταν έτοιμο σε καμία περίπτωση για το άκρως επικίνδυνο ταξίδι.

Τόσο ο Γκαγκάριν όσο και ο Κομαρόφ γνώριζαν πως η αποστολή ενείχε ηλιθιωδώς πολλά ρίσκα και ο πρώτος- όντας ήδη ο απόλυτος θρύλος της Σοβιετικής Ένωσης- συνέταξε μία έκθεση 10 ολόκληρων σελίδων, στην οποία ανέλυε τα 203 (!) κατασκευαστικά προβλήματα της διαστημικής κάψουλας (μερικά εκ των οποίων εξαιρετικά κρίσιμα). Στόχος του ήταν αυτό του το γράμμα να φτάσει μέχρι τον Μπρέζνιεφ, ούτως ώστε να τον πείσει ν’ αναβάλει την όλη επιχείρηση.

«Μην τον στείλετε εκεί έξω, θα πεθάνει»: Ο Σοβιετικός που έπεσε από το διάστημα για να σώσει τον ήρωα της Ρωσίας

Σχέδιο του «προβληματικού» Σογιούζ-1, το οποίο θα μετέφερε τον Κομαρόφ

Οι προϊστάμενοι των δύο κοσμοναυτών ήταν κάθετοι και τους πίεζαν για την ολοκλήρωση της αποστολής, καθώς ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος: το σχέδιο έπρεπε να υλοποιηθεί άμεσα.

Έτσι, τον Απρίλιο του 1967 τα πάντα ήταν- κατ’ ευφημισμόν- έτοιμα. Η ΕΣΣΔ θα έγραφε και πάλι ιστορία.

Μόνο που, τούτη τη φορά, θα ήταν ερεβώδης.

Αποστολή αυτοκτονίας

Το είχε εκμυστηρευτεί σε όλους του τους φίλους: οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του και  το Σογιούζ 1 αντί για το όχημα που θα τον περνούσε ζωντανό μέχρι το λιβάδι της αθανασίας, μάλλον θα μετατρεπόταν στον μεταλλικό του τάφο.

Ωστόσο, δεν έκανε πίσω: παρά το γεγονός πως ο Γιούρι επέμενε με ιερή, σχεδόν, μανία να πάρει τη θέση του στο αεροσκάφος, ο Κομαρόφ αρνήθηκε γιατί ήξερε πως ο Γκαγκάριν ήταν ένας ήρωας για τη χώρα τους και ήταν «ανεπίτρεπτο» να τον αφήσει να σκοτωθεί.

Την ημέρα της εκτόξευσης, μάλιστα, ο Γκαγκάριν έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να μπει αντ’ αυτού στην κάψουλα, έπειτα επέμεινε ν’ αναβληθεί η αποστολή, όμως ο καλύτερός του φίλος ήταν αποφασισμένος να ρισκάρει τα πάντα για χάρη του. «Θα πεθάνει αν δεν πάω εγώ. Πρέπει να τον προστατεύσουμε», ψέλλισε στους παριστάμενους.

«Μην τον στείλετε εκεί έξω, θα πεθάνει»: Ο Σοβιετικός που έπεσε από το διάστημα για να σώσει τον ήρωα της Ρωσίας

Μετά την επιτυχημένη αποστολή του με το Βοστόκ-1, ο Γκαγάριν βραβεύτηκε ως «Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης»

Με το που μπήκε το Σογιούζ σε τροχιά γύρω από τη γη, άρχισαν, αυτομάτως, και τα προβλήματα: η κινητήρια δύναμη ήταν ελλιπέστατη, οι κεραίες δε λειτουργούσαν σωστά, η πλοήγηση αποδείχθηκε δισεπίλυτος γρίφος και, ορθώς, η εκτόξευση της επόμενης ημέρας (του δεύτερου αεροσκάφους, δηλαδή) ακυρώθηκε.

Λεπτό με το λεπτό οι πιθανότητες του Βλαντίμιρ Κομαρόφ να επιστρέψει σώος  στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ μειώνονταν. Η κλεψύδρα είχε γυρίσει από την αντίθετη φορά και η άμμος είχε αντικατασταθεί από τους χτύπους της, ήδη πληγωμένης, καρδιάς του.

Έπειτα από 16 περιστροφές γύρω από τη Γη ο 40χρονος αεροναυπηγός επιχείρησε να μπει στην ατμόσφαιρα και απέτυχε. Εκτέλεσε άλλες δύο περιστροφές, δοκίμασε και πάλι (αυτή τη φορά με καλύτερες συνθήκες), όμως η Τύχη του γύρισε επιδεικτικά την πλάτη: η μοιραία εμπλοκή ήρθε την στιγμή που βρισκόταν μόλις 7 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης.

Το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης του καθίσματός του δε λειτούργησε (γι’ αδιευκρίνιστους, ακόμα και σήμερα, λόγους), το αλεξίπτωτό του δεν άνοιξε και το διαστημόπλοιο συνετρίβη με τρομακτική ταχύτητα στο έδαφος.

Μπαμ.

Ήταν, δυστυχώς, το τέλος.

«Μην τον στείλετε εκεί έξω, θα πεθάνει»: Ο Σοβιετικός που έπεσε από το διάστημα για να σώσει τον ήρωα της Ρωσίας

Τα λείψανα του Βλαντίμιρ Κομαρόφ μετά την πρόσκρουση του Σογιούζ-1 το έδαφος

«Σας ευχαριστώ όλους»

Οι τεχνικοί από το κέντρο του έδιναν οδηγίες συνεχώς- «Προσπάθησε ν’ αναπνέεις πιο αργά»-, ο Γκαγκάριν του φώναζε «Όλα πάνε καλά, η τελευταία φάση του σχεδίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», όμως ο Κομαρόφ ήξερε.

Ήξερε.

«Σας ευχαριστώ όλους», ήταν τα τελευταία του λόγια (κι όχι κατάρες προς του μηχανικούς και όσους εμπλέκονταν στην αποστολή που τον έστειλαν στο θάνατο, σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας) πριν χαθεί για πάντα.

Ο Γκαγκάριν, εξοργισμένος, φέρεται να είπε «Θα προσπαθήσω να φτάσω σ’ αυτόν (τον Μπρέζνιεφ) με κάθε τρόπο. Αν ανακαλύψω ότι ήξερε ακριβώς πώς είχε η κατάσταση και παρόλα αυτά άφησε να συμβεί ό,τι συνέβη, τότε ξέρω ακριβώς τι πρόκειται να κάνω», ολοκληρώνοντας την ευθεία απειλή κατά του προέδρου.

Ωστόσο, δε θα προλάβαινε να μετατρέψει σε πράξη τα λόγια του, καθώς έναν χρόνο μετά, στις 27/3/1968, θα σκοτωνόταν σ’ ένα «ομιχλώδες» αεροπορικό δυστύχημα, την στιγμή που εκτελούσε μια άσκηση ρουτίνας.

Η Μοίρα, γι’ ακόμα μία φορά, είχε επιλέξει να φανερώσει το σαδιστικό- και συνάμα αποκρουστικό- πρόσωπό της: ο Κομαρόφ θυσιάστηκε για να σώσει τον καλύτερό του φίλο, ο οποίος, όμως, πέθανε σκάρτους 11 μήνες αργότερα.

Απ’ ό,τι φαίνεται, το να βρίσκεσαι ανάμεσα στ’ αστέρια και να μη βλέπεις κάπου εκεί γύρω τον Θεό, είναι κάτι που έχει το δικό του, βαρύτατο τίμημα.

Καλώς όρισες, λοιπόν, αδερφέ θάνατε.

Τουλάχιστον άξιζε το ταξίδι.

https://menshouse.gr/ Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ποιο γάλα; - Αυτές είναι οι τρεις τροφές με περισσότερο ασβέστιο





Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών και των οστών και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
 Το μέταλλο αυτό εμπλέκεται επίσης στη λειτουργία του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση της πήξης του αίματος, στη μεταφορά σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος και στον έλεγχο των παλμών της καρδιάς.

 Ωστόσο, ενδεχομένως πολλοί να μην γνωρίζουν πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι η μόνη πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό.
 Μάλιστα, υπάρχουν εναλλακτικές τροφές ασβεστίου εάν δεν θέλετε να πιείτε γάλα. 

 Δείτε τρεις από αυτές: ...

  1. Σολομός Μία μερίδα φρέσκου σολομού 180 γρ. παρέχει 340 mg ασβεστίου. Το γευστικό ψάρι είναι επίσης εξαιρετική πηγή υγιεινών Ω3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D. 

 2. Βρώμη Ένα φλιτζάνι βρώμη παρέχει 400 mg ασβεστίου. Απολαμβάνοντας τη βρώμη ως πρωινό σε συνδυασμό με ένα ποτήρι γάλα, θα συμπληρώσετε από το πρώτο κιόλας γεύμα της ημέρας το 70% των αναγκών του οργανισμού σας σε ασβέστιο. Παράλληλα, χάρη στη σημαντική ποσότητα φυτικών ινών που περιέχει, η βρώμη θα κρατήσει την πείνα μακριά για πολλές ώρες.

 3. Σαρδέλες Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο! Μια μερίδα μόλις 90 γραμμαρίων παρέχει 370 mg ασβεστίου.
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Αυτός είναι ο ξηρός καρπός που εξαφανίζει το λίπος στην κοιλιά






Μια νέα μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αναδεικνύει το σνακ που είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν λίπος από την κοιλιά. Το λίπος που στην κοιλιά είναι πιο επικίνδυνο από το λίπος σε άλλα σημεία του σώματος, καθώς βρίσκεται κοντά σε αρκετά ζωτικά όργανα.

Με την επιλογή του ξηρού καρπού έναντι τροφών που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες συμβάλλουμε σημαντικά στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, μέσω της μείωσης του κοιλιακού λίπους. 
 Η λεγόμενη κοιλιακή παχυσαρκία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στην ...πρώιμη στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

 Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη νέα μελέτη, μόλις 42 γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα για έξι εβδομάδες –σνακ που θα πρέπει να επιλέξουμε αντί για ένα ατομικό τσουρέκι ή ένα ατομικό κέικ με την ίδια ακριβώς ποσότητα θερμίδων– είναι αρκετά για να βελτιωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των βλαβερών λιπιδίων στο αίμα, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Forbes.

 Εκτός από τους δείκτες χοληστερόλης και λιπιδίων, υποχώρησε επίσης και το κοιλιακό λίπος χάρη στον ξηρό καρπό, επισημαίνουν οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

 Τα αμύγδαλα παρέχουν λίγους υδατάνθρακες και μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών και φυτικών ινών, έτσι αναδεικνύεται ως το πλέον ιδανικό σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας μας.

 Μία μερίδα αμύγδαλα (30 γραμμάρια) περιλαμβάνει περίπου 20-24 ολόκληρα αμύγδαλα. Η μερίδα αυτή παρέχει περίπου 163 θερμίδες, 14 γραμμάρια λιπαρά, 3,5 γραμμάρια φυτικές ίνες και 6 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Φωτιά στο γήπεδο του Αιτωλικού.




Έπιασε τον απόπατο η κατάσταση που επικρατεί στο γήπεδο του Αιτωλικού.

Το τελευταίο αναμενόμενο φιάσκο, μετά την εγκατάλειψή του τα 5 τελευταία χρόνια, ήταν η πυρκαγιά που σημειώθηκε σήμερα, στον ανύπαρκτο χλοοτάπητα, όπου υποτίθεται ότι ασκούνται και παίζουν μπάλα τα παιδιά της πόλης μας, αλλά και η ομάδα του ΆΡΗ Αιτωλικού.

Όπως  είχαμε εκθέσει στο αφιέρωμά μας   εδώ,    για το γήπεδο του Αιτωλικού, ο χλοοτάπητας πληρώθηκε δύο φορές για να μπορέσει να γίνει πράσινος με τις προδιαγραφές που απαιτούνται.
 Και τις δύο φορές ανατέθηκε στο ίδιο πρόσωπο, που ήταν υπεύθυνο για την αστοχία.

Για την ακρίβεια, ο αξιότιμος πρώην δήμαρχος της ιεράς πόλης, καραπάνος, ανάθεσε στον υιό Τέγα να σπείρει το νέο χλοοτάπητα έναντι 25.000 ευρώ, δηλαδή σύνολο 50.000 ευρώ.
Ο χλοοτάπητας βέβαια δεν βγήκε ποτέ, γιατί μάλλον δεν περίσσεψαν σποράκια, μιας και η μίζα του καραπάνου, προσέγγιζε το 30% από την ολική δαπάνη.

Η νομοθεσία βέβαια προβλέπει ότι, ο εργολάβος είναι υπεύθυνος για το δημόσιο έργο, ακόμη και μετά την παράδοση και παραλαβή από το φορέα του δημοσίου για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Αυτό δεν έγινε ποτέ και όχι μόνο δεν έγινε, αλλά ο καραπάνος ανάθεσε για άλλα τόσα χιλιάρικα στον ίδιο εργολάβο, δηλ. τον υιό Τέγα, να ξανασπείρει το γήπεδο του Αιτωλικού, μάλλον επειδή η πρώτη προσπάθεια κρίθηκε επιτυχής, όσων αφορά τουλάχιστον την  διαδικασία της μίζας.

Η δεύτερη φορά αποδείχθηκε, ακόμη χειρότερη από τη πρώτη, αν λάβουμε υπόψιν, ότι το ποσοστό πρασινίσματος τη πρώτη φορά ήταν γύρω στο 30%, ενώ τη δεύτερη το πράσινο χρώμα δεν κάλυπτε ούτε το 15% της συνολικής επιφάνειας του γηπέδου. ...

Η νέα δημοτική αρχή, μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στο γήπεδο, πλην κάποιας επίσκεψης του δημάρχου, για να δει και να εκτιμήσει ο ίδιος ο δήμαρχος από κοντά, την κατάντια του γηπέδου.

Ο δε υιός Τέγας, απ' ότι μαθαίνουμε, όχι μόνο δεν φοβήθηκε τις συνέπειες από την οφθαλμοφανή αστοχία του, στο έργο που ανάλαβε, αλλά κάποιοι του δώσανε και νέες αναθέσεις, ευελπιστώντας μάλλον, ότι ο πατέρας Τέγας και γνωστός σταθμάρχης του τρένου του Μεσολογγίου, θα βοηθήσει στις δημοτικές εκλογές, τους ευεργέτες, του οκνηρού υιού του.

Εμείς ρωτάμε: Πήγε στον εισαγγελέα η υπόθεση Γήπεδο Αιτωλικού και οι σκανδαλώδεις αναθέσεις του καραπάνου, στον Τέγα και την εταιρεία του που δουλεύει μόνο με αναθέσεις από τον δημόσιο τομέα;

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία Τέγα, έχει πάρει αναθέσεις για να εξολοθρεύσει το κόκκινο σκαθάρι του Φοίνικα, να ξεριζώσει τα χορταράκια από τα μνημεία των νεκροταφείων και επίσης να βγάλει τα χορταράκια, από τις όχθες των αποστραγγιστικών αυλάκων του ιερού δήμου.

Δηλαδή, (ποιο ηλίθιος πεθαίνεις),  όχι ότι είναι ανοικτή πρόσκληση για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, αλλά θεωρούσαν δεδομένο ότι, η έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο είναι δεδομένη, ότι το Υπουργείο της τότε κυβέρνησης Σύριζα, δεν θα αντιδρούσε και η δικαιοσύνη θα τιτίβιζε αδιάφορα ακόμη και αν υπήρχε καταγγελία, όπως και έγινε.

Καλούμε το νέο δήμαρχο, να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατό από τα βαρίδια του παρελθόντος και τα άτομα που έχουν καταθέσει τις περγαμηνές τους στη διαπλοκή και το παρασκήνιο. Η εμπλοκή τους σε ΜΜΕ, που έχουν μόνο σκοπό την χειραγώγηση των δημοτών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο σκέψης και αναβολής.

Ήδη ο κόσμος έχει αγανακτήσει, ήδη η δημοτική παράταξη μετρά απώλειες οι οποίες έχουν κοινό παρανομαστή το ίδιο πρόσωπο.

Όταν κάποιος είναι φελλός, μη περιμένεις δήμαρχε να σε βγάλει στην επιφάνεια για να ανασάνεις, τον εαυτό του θα σώσει, γιατί άλλη δουλειά δεν ξέρει να κάνει.











                                                                                                                  Ο ΔΡΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Η Πρωτοβάθμια στην Ανάκριση






Εξελίξεις και στην επιτροπή πρωτοβάθμιας παιδείας, είχαμε σήμερα, μιας και η ανακρίτρια κάλεσε για κατάθεση την προϊσταμένη του δήμου να καταθέσει, για τα 70.000 ευρώ που λείπουν από το ταμείο, στο οποίο υπεύθυνος ήταν ο γνωστός συνδικαλιστής του κλάδου, αλλά και δημοτικός σύμβουλος του καραπάνου... σκαρμούτσος τασούλης.

Μαθαίνουμε ότι η η προϊσταμένη, ζήτησε προθεσμία να απολογηθεί ή ας το πούμε καλύτερα, να καταθέσει για το αδικαιολόγητο έλλειμμα που παρουσιάζει το ταμείο της Πρωτοβάθμιας του ιερού δήμου.
Η προϊσταμένη ήταν από τα πρώτα άτομα που κατήγγειλαν το γεγονός της ενθυλάκωσης από τη μαφία της συμμορίας του καραπάνου.

Όπως είχαμε γράψει, ο σκαρμούτσος έπαιρνε τα χρήματα που προορίζονταν για πληρωμές, κυρίως θέρμανσης των δημοτικών σχολείων και τα κατέθετε σε δικό του λογαριασμό.

Η κατάσταση είναι πολύ ποιο δύσκολη απ' ότι δείχνει, γιατί ο σκαρμούτσος, εκμεταλλεύονταν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του και σήκωνε χρήματα από τη τράπεζα, τα οποία ήταν στο όνομά τους, ως υπεύθυνοι σχολικών μονάδων, αφήνοντας απλήρωτους τους λογαριασμούς και υπόλογους τους ίδιους.

Είναι αρκετοί από αυτούς που περιμένουν την έκβαση της ανάκρισης, ώστε να καταθέσουν και αυτοί μηνύσεις και αγωγές, εναντίον του πρώην συνδικαλιστή και συνεταίρου του καραπάνου.


Από την άλλη, ο δήμος έχει βάλει και αυτός ορκωτούς λογιστές να ψάξουν τα οικονομικά της επιτροπής Πρωτοβάθμιας Παιδείας, σε βάθος 3ετίας, οπότε τα ευρήματα προς την ανακρίτρια, λογικό είναι ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ το ποσό των 70χιλιάδων ευρώ.

Βέβαια θα πρέπει να προσθέσουμε και τα εικονικά τιμολόγια που όλοι ξέρουν αλλά δεν τολμούσαν μέχρι τώρα να καταγγείλουν, γιατί ο καραπάνος θα τους καρατομούσε.

Είναι τα τιμολόγια για ζημιές κυρίως ηλεκτρολογικές και υδραυλικές, όπου ένα εξάρτημα των 10 ευρώ, χρεώνονταν 350 και ένας σωλήνας των 25, γύρω στα 700 ευρώ.
Και καλά όλα αυτά, αλλά ακόμη και σήμερα εάν κάποιος πάει να ελέγξει αυτά τα νέα εξαρτήματα ή ανταλλακτικά, θα διαπιστώσει ότι ακόμη υπάρχουν τα παλιά και η ζημιά, ακόμη δεν έχει επισκευαστεί .
Θυμίζουμε ακόμη την αγορά air condition για παιδικούς σταθμούς, για το καλοκαίρι που θα ήταν κλειστά, τα οποία αγοράστηκαν και μάλλον τοποθετήθηκαν, αλλά μέχρι σήμερα είναι ανεξόφλητα, γιατί δεν υπάρχει έγκριση από κανένα αρμόδιο όργανο. 

Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο πρόθημα ηλίθιος σκαρμούτσος, ήταν η τελευταία τρύπα της φλογέρας, μιας και το μεγαλύτερο ποσό  της υπεξαίρεσης, τα έπαιρνε ο... καραπάνος, δίνοντας κάτι ψιλά στην υπόλοιπη συμμορία.
Αυτός ήταν και ο λόγος που απηύδησε ο σκαρμούτσος και αποφάσισε να βάλει χέρι στα χρήματα για τη θέρμανση των σχολείων.

Η δυσθεώρητη βλακεία του σκαρμούτσου ήταν, το πάθος του για τον τζόγο, στον οποίο κατέθετε αστρονομικά ποσά για την εποχή που ζούμε, αλλά και για την θέση του ως εκπαιδευτικού.

Αυτό το γεγονός ήταν και η ευκαιρία για τον καραπάνο, την οποία και εκμεταλλεύτηκε στο μέγιστο βαθμό.

Από τη μια είχε, ένα ψυχικά ασταθές άτομο με εμμονή στο τζόγο, το οποίο τον μετέτρεπε σε πρόθυμο για κάθε θυσία, αρκεί να είχε την ευκαιρία της στιγμιαίας  ηδονής, από τη συμπλήρωση κάποιου τυχερού δελτίου.
Από την άλλη είχε, ένα πιστό συνεργάτη και πολύτιμο ψήφο στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να περνά με πλειοψηφία, τα εικονικά έργα ή τις μεγαλόπνοες επενδύσεις του, για προσωπικό όφελος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο σκαρμούτσος διώκεται και για την άλλη μαύρη τρύπα στην Κοινωφελή, όπου το άνοιγμα ξεπερνά τις 500χιλιάδες, αγγίζοντας τις 700, απλά στη σημερινή περίπτωση, τίθεται και θέμα δεοντολογίας, για τη στάση του, απέναντι στους συναδέλφους του και την κομματική του παράταξη.

Όσο για τον καραπάνο, μάλλον οποιοδήποτε σχόλιο περισσεύει, αρκεί να σας μεταφέρουμε την αντίδρασή του,τότε που είχε δημοσιευθεί η υπεξαίρεση, ως εύρημα, στο πηγαδάκι που είχε στήσει, με τους δημοτικούς του συμβούλους, πριν αρχίσει κάποιο από τα πρώτα δημοτικό συμβούλιο της νέας περιόδου.



Καλά ρε μαλάκα σκαρμούτσε, έκλεβες και δεν μας το ΄πες;;;

Αυτός είναι ο καραπάνος και αυτή είναι η πολιτική του τυχοδιωκτισμού που εφαρμόζει σε κάθε επαγγελματικό ή πολιτικό του βήμα.

Καλά θα κάνουν οι  συνεργάτες του στην αρπαχτή, να ανοίξουν τα στόματα και να φανερώσουν πρόσωπα και πράγματα, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο καραπάνος στην κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Είναι κρίμα να πληρώσουν τα πρόσωπα που είναι δίπλα σας, την ηλιθιότητά σας και τη δίψα για εξουσία, που σας παρείχε ο τυχοδιώκτης καραπάνος.









                                                                                                  Ο ΔΡΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης, για τον καραπάνο και τους συνεργάτες του - Δύο ώρες κατέθετε για τις ατασθαλίες του







Επί δύο ώρες κατέθετε ο πρώην δήμαρχος καραπάνος, στην Πταισματοδίκη Μεσολογγίου, για καταγγελίες που αφορούν εικονικά έργα, για έκδοση εφημερίδας χωρίς ΑΦΜ και παραστατικά, αλλά και για άλλες ατασθαλίες, οι οποίες βέβαια δεν ήταν η εξαίρεση του κανόνα, αλλά ο κανόνας άσκησης εξουσίας, του ευτραφούς δημαρχίσκου του Μεσολογγίου.

Η συνέχεια της υπόθεσης δεν είναι και από τα καλύτερα που έχει αντιμετωπίσει ο πρώην δημαρχίσκος, μιας και η τακτική ανακρίτρια τον περιμένει, πίσω από στοίβες φακέλλων, με αποδείξεις για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και απ' ότι μαθαίνουμε, θα του απαγγελθούν περαιτέρω κατηγορίες για το νερό του Αιτωλικού, όπου ο καραπάνος ήδη διώκεται για παράβαση καθήκοντος, μιας και δεν εκτέλεσε την εντολή της Εισαγγελίας Μεσολογγίου, για παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους του Αιτωλικού, μέχρι να βρεθεί μόνιμη και ενδεδειγμένη λύση.

Στα εικονικά έργα θα θυμίσουμε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για καθαρισμό αποστραγγιστικών αυλάκων, όπου ο καραπάνος παρουσίασε και παρέδωσε προς πληρωμή, παρότι το σκαπτικό μηχάνημα, δεν είχε καθαρίσει πάνω από 5 μέτρα.
Το κακό είναι ότι κάποιος, δυστυχώς,  παρέλαβε αυτό το έργο και το πλήρωσε μάλιστα. Αυτός θα είναι και ο λόγος  που  καλέστηκε να καταθέσει και η πρώην αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας.

Το άλλο που δεν μπορεί να δικαιολογήσει ο καραπάνος, είναι η δημοσιογραφικές του ανησυχίες και η εμπλοκή του στην έκδοση τοπικής εφημερίδας, τύπου Αιχμής, με τη διαφορά ότι, η δική του εφημερίδα "Πρωτοσέλιδο Μεσολόγγι" δεν είχε ΑΦΜ, ούτε εκδότη, ούτε δημοσιογράφο, ούτε άδεια από την ΕΣΗΕΑ, ούτε είχε δηλώσει,  από που αντλεί το κεφάλαιο για την έκδοση της φυλλάδας, μιας και διανέμονταν δωρεάν.

Για τις υπόλοιπες οικονομικές ατασθαλίες του δημαρχίσκου, δεν θα τις αναφέρουμε τώρα, μιας και η ανάκριση είναι σε εξέλιξη, το σίγουρο όμως είναι ότι το πταίσμα στην επόμενη φάση θα γίνει κακούργημα, μιας και πρόκειται για ιδιαιτέρως μεγάλο ποσό.

Το αφήγημα του καραπάνου, περί γεμάτων ταμείων και μεγαλόπνοων έργων, καταρρέει εκκωφαντικά και αναμένεται να συμπαρασύρει αρκετούς συνεργάτες του από την πρώην δημοτική αρχή.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι, ούτε οι ίδιοι οι δημοτικοί συνεργάτες και συνεργοί στην ενθυλάκωση  του δημοτικού χρήματος, δεν περίμεναν τέτοιες αποκλίσεις. Δηλαδή άλλα τους έλεγε ότι κλέβει, άλλα έκλεβε και στη μοιρασιά έδινε ψίχουλα, στους υπόλοιπους, κρατώντας την μερίδα του λέοντος για την αφεντιά του.

Είναι ελάχιστοι από την πρώην δημοτική αρχή ή την γνωστή ληστρική παρέα του δήμου, οι οποίοι ακόμη κρατούν διαύλους επικοινωνίας με τον καραπάνο.
Τρανταχτό παράδειγμα, ο σκαρμούτσος, ο οποίος και αυτός διώκεται για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την Κοινωφελή, παρότι, απ' ότι μαθαίνουμε, το μεγαλύτερο ποσοστό από τα ενθυλακωμένα χρήματα τα έπαιρνε ο καραπάνος, δίνοντάς του,  κάποια ποσά προς κατάθεση στον ΟΠΑΠ, στον πρόθυμο ηλίθιο σκαρμούτσο.

Το ερώτημά μας είναι, που ήταν μέχρι τώρα η δικαιοσύνη, που ήταν, όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση κατάγγειλε τις παρανομίες και τις ατασθαλίες του καραπάνου; 
 Που ήταν όταν το Αιτωλικό αιμορραγούσε και ζητούσε άμεση δικαίωση, για τα κόπρανα που του έδιναν για πόσιμο νερό.

Τι περίμενε δηλαδή, να αδειάσουν πρώτα τα ταμεία ή να υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις, απέναντι στον δικτατορίσκο, που την είδε και Κοσκωτάς;

Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο, για την τότε κυβέρνηση, η οποία τάχθηκε στο πλευρό του από τη πρώτη στιγμή.

Αρωγός στην προσπάθεια του για την καταλήστευση, όχι μόνο του δημοτικού ταμείου, αλλά και του κράτους... ο ΣΥΡΙΖΑ με καθοδηγητές την τριανταφύλλου και τον κουρουμπλή, σταμάτησαν εν τη γενέσει, οποιοδήποτε έλεγχο από το Υπουργείο και μετέτρεψαν την αγανάκτηση των δημοτών του Αιτωλικού σε εκατομμύρια, ΔΥΟ για την ακρίβεια, με πρόσχημα την αγορά ή τον εκσυγχρονισμό της απαγορευμένης πηγής του Κεφαλοβρύσου.

Ελπίζουμε έστω και τώρα, να αποδοθεί δικαιοσύνη, ειδάλλως το αυγό του φιδιού θα βγάλει και άλλους τύπους σαν τον καραπάνο, με αποτέλεσμα ο δημαρχιακός θώκος να γίνει άλλοθι ή τρόπος νομιμοποίησης παράνομων εισοδημάτων, από κάθε τυχάρπαστο τυχοδιώκτη, που θα βρίσκει θαλπωρή στον ιερό δήμο της Ελλάδας.

Μας χρωστά πολλά η Ελλάδα - όπως έλεγε και ο αείμνηστος καραπάνος στους προεκλογικούς του λόγους.



Η ΓΕΚΙΑ















Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ανάλυση Ιγνατίου: H Ελλάδα σε κίνδυνο, το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης






Οι επισκέπτες μπορεί να αποδειχθούν και «πυρηνική βόμβα» για την Ελλάδα
Ηελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι ξένοι τουρίστες που θα επισκέπτονται την Ελλάδα το καλοκαίρι δεν θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον κορονοϊό. Αυτή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα έχει κάνει μεγαλύτερο λάθος στη διάρκεια της θητείας της. Πρόκειται για απόφαση που πρέπει να ανακληθεί αμέσως.

 Η Ελλάδα θα τεθεί σε πολύ μεγάλο κίνδυνο και οι θυσίες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης θα πάνε στράφι.

του Μιχάλης Ιγνατίου για το ethnos.gr

Καταλαβαίνω την κατάσταση της οικονομίας, για την οποία δεν ευθύνονται ο πρωθυπουργός και οι Έλληνες αξιωματούχοι που ασχολούνται με αυτήν. Το ίδιο πρόβλημα έχουν όλες οι χώρες. Καταλαβαίνω ότι ο τουρισμός είναι βασική πηγή εσόδων για την Ελλάδα μας, διότι καμία κυβέρνηση, από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν φρόντισε να ...αναπτυχθεί βιομηχανικά η χώρα. Φτάσαμε στο σημείο όπου ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας. Δεν έχουμε τίποτε άλλο, πέραν μερικών κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, οι οποίοι όταν πρέπει να επενδύσουν εξαφανίζονται.

Στη διάρκεια της λεγόμενης «κρίσης χρέους», που αργότερα ονομάστηκε «οικονομική κρίση», οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωναν αυτή τη λεπτομέρεια: Ότι ενώ η Ελλάδα δεν μπορούσε να αντλήσει επενδύσεις, καθώς κανένας ξένος οικονομικός παράγοντας δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στη χώρα, οι Έλληνες «κροίσοι» και επιχειρηματίες όχι μόνο δεν επένδυσαν, αλλά ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, πήραν τις εταιρείες τους και τις πήγαν σε άλλες χώρες. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, με πιο τρανταχτό της Coca Cola, αλλά δεν είναι της ώρας. Θα καταθέσω και κάτι άλλο που γνωρίζω από πρώτο χέρι: Έλληνας υπουργός, από τους καλούς και σοβαρούς -δεν αναφέρω το όνομά του διότι δεν έλαβα τη σχετική άδεια- είχε συνάντηση με δυνατούς επιχειρηματίες, επικεφαλής hedge funds και επίδοξους επενδυτές.


Έκανε μια καλή παθιασμένη παρουσίαση και ενημέρωση, από αυτές που λες «wow» για να θυμηθούμε και τον «εμπρηστή» Γιάνη Βαρουφάκη. Φαινόταν ότι εντυπωσιάστηκαν οι Αμερικανοί. Ένας εξ αυτών απάντησε ότι θα σκεφτεί να επενδύσει όταν δει πως επενδύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες. Προσέξτε: Είναι βαριά η κουβέντα του. Στην ουσία έλεγε ότι αν οι Έλληνες εμπιστευθούν την Ελλάδα και επενδύσουν, θα είναι πιο εύκολο να «κατέβουν» και οι ξένοι… Μετά την παρένθεση πάμε ξανά στο θέμα μας… Καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι μετά την επιτυχία αντιμετώπισης της κρίσης, πρέπει πάραυτα και με όλα τα μέσα, οι πάντες στην κυβέρνηση και στον επιχειρηματικό κόσμο να ασχοληθούν με την οικονομία. Πρέπει να σωθεί για άπειρους λόγους, που ο καθένας καταλαβαίνει. Ως γνωστόν, όποια χώρα έχει γερή και στιβαρή οικονομία δεν φοβάται κανέναν εχθρό. Και η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, λόγω της οικονομικής κρίσης από το 2010 μέχρι το 2020, και στη συνέχεια λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας και της πανδημίας έχει μια ταλαιπωρημένη οικονομία. Ένα γρήγορο έσοδο θα προέλθει από τους τουρίστες.

Όμως, την ίδια στιγμή, οι επισκέπτες μπορεί να αποδειχθούν και «πυρηνική βόμβα» για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση πέτυχε και στον Έβρο, όπου αντιμετώπισε την τουρκική εισβολή μέσω μεταναστών, και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Διαβάστε τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορεί να κρύψει κανείς αυτή την επιτυχία. Όμως, εάν δεν εισαγάγει η Ελλάδα τις εξετάσεις όλων όσοι εισέρχονται στη χώρα, μπορεί να ομιλούμε τον Αύγουστο για τη μεγαλύτερη τραγωδία…
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

“Πόλεμος για τους Αγίους Τόπους”… Όταν η Πίστη αξιοποιείται στην πολιτική




Η διαμάχη που οδήγησε στην έκρηξη του Κριμαϊκού Πολέμου, ξεκίνησε το 1848, πολύ μακριά από την Κριμαία, στους Αγίους Τόπους. Το 1847 ξέσπασε σύγκρουση σχετικά με τον έλεγχο της εκκλησίας της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ. Εκείνη την εποχή μόνο οι ορθόδοξοι και προχαλκηδώνιοι Αρμένιοι είχαν τα κλειδιά του ναού, παραχωρώντας κατά το δοκούν τα δικαίωμα χρήσης του στους ρωμαιοκαθολικούς.
Κάποια στιγμή εκλάπη από το ναό ένα ασημένιο αστέρι, προσφορά των ρωμαιοκαθολικών σε αυτόν. Το γεγονός αυτό ενέτεινε τη σύγκρουση μεταξύ των διαφορετικών δογμάτων χριστιανών, η οποία όμως είχε ουσιαστικά ξεκινήσει από το 1845, όταν, για πρώτη φορά από το 1291, ο πάπας Πίος Θ’, έστειλε ρωμαιοκαθολικό πατριάρχη στην Ιερουσαλήμ.
...

Σταδιακά η διαμάχη των δογμάτων εξελίχθηκε σε πολιτική, με τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Πεδεμόντιο, το Βασίλειο της Νεαπόλεως και το Βέλγιο, να ασκούν διπλωματικές πιέσεις στους Οθωμανούς, υπέρ των ρωμαιοκαθολικών, στους Αγίους Τόπους. Η Γαλλία ειδικά, ανέλαβε τον ρόλο του προστάτη των ρωμαιοκαθολικών. Χάρη στην υποστήριξή της, ο πάπας άρχισε να εντείνει τις απαιτήσεις του, ζητώντας πλέον να έχει έλεγχο και στον ναό του Παναγίου Τάφου και στον τάφο της Παναγίας, στη Γεσθημανή.
Οι Τούρκοι, από την πλευρά τους, αρχικά επέδειξαν ελάχιστο ενδιαφέρον για τις διαμάχες των «απίστων», παρακολουθώντας τις, όχι χωρίς ευχαρίστηση. Όταν όμως η κατάσταση άρχισε να εκφεύγει συγκάλεσαν, στην Ιερουσαλήμ, το 1851, σύσκεψη εκπροσώπων των τριών χριστιανικών δογμάτων, η οποία όμως δεν κατέληξε πουθενά. Τελικά η απόφαση των Τούρκων να δώσουν κλειδιά του ναού της Γεννήσεως και στους ρωμαιοκαθολικούς, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ορθοδόξων.
Έτσι οι Τούρκοι άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν, θεωρώντας ότι με την πάροδο του χρόνου τη διαμάχη θα καταλάγιαζε. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο Λουδοβίκος Ναπολέων, ανεψιός του Μεγάλου Ναπολέοντος, ο οποίος, το 1852, έγινε αυτοκράτορας με το όνομα Ναπολέων Γ είχε την ιδέα εμπλοκής της Γαλλίας στους Αγίους Τόπους.
Η Βρετανία δεν είχε καμία συμπάθεια για τη Γαλλία. Τελικά όμως η Ρωσία αποδείχτηκε πιο επικίνδυνη για τα βρετανικά συμφέροντα. Η σύγκρουση Βρετανίας – Ρωσίας ήταν αρχικά εμπορικής φύσεως. Το τελευταίο που οι Βρετανοί επιθυμούσαν ήταν η περαιτέρω ισχυροποίηση της Ρωσίας. Κάθε, κατά συνέπεια, ρωσική απόπειρα εκμετάλλευσης της αδυναμίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θεωρείτο σοβαρή απειλή για τη Βρετανία. Οι Βρετανοί, ειδικά, δεν θα επέτρεπαν ποτέ στους Ρώσους να κυριαρχήσουν στα στενά των Δαρδανελίων και στην Περσία.
Στα τέλη του 1852 ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποφάσισε να κλιμακώσει τις πιέσεις του κατά των Τούρκων, στο ζήτημα των Αγίων Τόπων, εμφανίζοντας τη Ρωσία, ως προστάτιδα δύναμη των ορθοδόξων. Βασικές αφορμές της ρωσικής πίεσης προς τους Τούρκους ήταν η παράδοση από αυτούς κλειδιών του ναού της Γεννήσεως στους ρωμαιοκαθολικούς, όπως αναφέρθηκε.
Ο τσάρος αποφάσισε ότι είχε έρθει η στιγμή να πραγματοποιήσει το προαιώνιο ρωσικό όνειρο, να διαλύσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να φέρει τη Ρωσία στις «θερμές» θάλασσες. Έτσι ο Νικόλαος ανέπτυξε μεγάλη διπλωματική προσπάθεια. Σε πρώτο χρόνο αποφάσισε να αποστείλει στην Κωνσταντινούπολη τον πρίγκιπα Αλεξάντρ Μέντσικοφ, με σκοπό να πιέσει ασφυκτικά τους Τούρκους.
Οι εντολές που έλαβε ο Μέντσικοφ ήταν σαφείς. Όφειλε να πιέσει τους Τούρκους να επιβεβαιώσουν όλα τα παλαιά προνόμια στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Αυτόν ήταν το έλασσον αίτημα και αποσκοπούσε στην ταπείνωση του σουλτάνου, αλλά και το Ναπολέοντα Γ’ της Γαλλίας, που εμφανιζόταν ως προστάτης των Ρωμαιοκαθολικών.
Το μείζων αίτημα ήταν όμως άλλο. Η Ρωσία απαιτούσε από τον σουλτάνο να την αναγνωρίσει, επισήμως, ως προστάτιδα δύναμη των ορθοδόξων χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το αίτημα αυτό, αν γινόταν δεκτό, θα επέτρεπε στη Ρωσία να επεμβαίνει, κατά το δοκούν, στα εσωτερικά του οθωμανικού κράτους. Κατά συνέπεια το αίτημα αυτό δεν μπορούσε, επισήμως, όπως ζητούσε η Ρωσία, να γίνει αποδεκτό.
Οι Τούρκοι αποδέχτηκαν τους “θρησκευτικούς” όρους των Ρώσων.  Ωστόσο η όλη διαμάχη είχε εκφύγει από το θρησκευτικό πλαίσιο. Στις 5 Μαΐου 1853 ο Μέντσικοφ έθεσε στους Τούρκους ένα τελεσίγραφο, βάσει του οποίου είχαν πέντε ημέρες καιρό για να αποδεχθούν τη ρωσική «προστασία» επί των ορθοδόξων υπηκόων τους. Οι Τούρκοι όμως αρνήθηκαν να επιτρέψουν στη Ρωσία να αναλάβει τον ρόλο του προστάτη των Ορθοδόξων. 
Η μη αποδοχή των όρων του εξόργισε τον τσάρο.  Στις 2 Ιουλίου 1853 δύο ρωσικά σώματα στρατού, με συνολικά 50.000 άνδρες εισέβαλαν στην αποστρατιωτικοποιημένη Μολδαβία. Ως τις 15 Ιουλίου οι Ρώσοι είχαν προελάσει μέχρι το Βουκουρέστι, στο πριγκιπάτο της Βλαχίας, σχεδόν χωρίς αντίσταση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στη Βιέννη, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1853, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Έναντι της Ρωσίας αντέδρασαν έντονα Βρετανοί και Γάλλοι, οι οποίοι φοβούμενοι πιθανή ρωσική ενέργεια για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, συμφώνησαν να στείλουν τους μεσογειακούς στόλους τους εκεί, καλύπτοντάς την Πόλη από ρωσική επίθεση. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν την προστασία και το διπλωματικό βάρος που τους προσέδιδε η παρουσία των συμμαχικών στόλων στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας τελεσίγραφο, στις 8 Οκτωβρίου 1853, στους Ρώσους. Οι Ρώσοι απλώς αγνόησαν το τουρκικό τελεσίγραφο και οι Τούρκοι τους κήρυξαν τον πόλεμο στις 4 Οκτωβρίου 1853. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ακολούθησαν… χριστιανοί όντες.

https://www.history-point.gr/quot-polemos-gia-toys-agioys-topoys-quot-otan-i-pisti-axiopoieitai-stin-politiki

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή: Nα τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση αρτηριακής αιμορραγίας






Η αρτηριακή αιμορραγία χαρακτηρίζεται από το έντονα κόκκινο αίμα που μπορεί να πετάγεται ή να αναβλύζει από μια πληγή, η οποία συνήθως βρίσκεται στο χέρι (βραχίονας) ή στο πάνω μέρος του ποδιού (μηριαία αρτηρία).

Σε περίπτωση που κάποιος τραυματιστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε υπάρχει ρήξη της αρτηρίας, τότε οι αμέσως επόμενες κινήσεις είναι κομβικής σημασίας, καθώς μπορεί να σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Τι πρέπει να κάνετε σε παρίπτωση αρτηριακής αιμορραγίας: ... -Εφαρμόστε άμεση πίεση στην πληγή με έναν επίδεσμο.
-Αν εξακολουθεί να υπάρχει διαρροή αίματος, εφαρμόστε ακόμα περισσότερες γάζες, επιδέσμους ή οτιδήποτε σχετικό από πάνω.


-ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μην βγάλετε μια γάζα! Αυτό θα καταργήσει κάθε πρόοδο μέχρι εκείνη τη στιγμή στην πήξη του αίματος στο σημείο της πληγής, προκειμένου αυτή να κλείσει.


-Αν δεν υπάρχουν τα κατάγματα των οστών ή τραυματισμός του νωτιαίου μυελού, ανυψώστε το τραύμα πάνω από το ύψος της καρδιάς.


-Μόλις η αιμορραγία τεθεί υπό έλεγχο, τυλίξτε καλά όλους τους προηγούμενους επιδέσμους και στερεοποιήστε τους στην πληγή. Ξεκινήστε το τύλιγμα από το απώτατο άκρο της πληγής και προχωρήστε προς την καρδιά.


-Βεβαιωθείτε ότι στο τέλος ασκείται αρκετή πίεση επάνω στο τραύμα.


-Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το αίμα δεν διαρρέει μέσα από τις γάζες και ότι το δέσιμο που κάνατε δεν έχει κόψει την κυκλοφορία του αίματος.


-Υψώστε το τραύμα και καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες ή μεταφέρετε τον τραυματία στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Μπαταρίες ποτασίου ως εναλλακτική στην τεχνολογία ιόντων λιθίου





Η ανθρωπότητα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις μπαταρίες- και, ως εκ τούτου, αυξάνεται η ανάγκη και η ζήτηση για ασφαλή και αποδοτική τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας και εύρεση μιας αποτελεσματικής εναλλακτικής στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου, που αποτελούν την κυρίαρχη τεχνολογία στον χώρο εδώ και πολύ καιρό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές του Rensselaer Polytechnic Institute παρουσιάζουν σε επιστημονικό άρθρο στο Proceedings of the National Academy of Sciences πώς μπορεί να ξεπεραστεί μια γνωστή πρόκληση στον τομέα των μπαταριών μετάλλου, οι δενδρίτες, με το ίδιο καλές επιδόσεις με αυτές των μπαταριών ιόντων λιθίου, αλλά με βάση το ποτάσιο- ένα πολύ πιο άφθονο και φθηνό στοιχείο.


Οι μπαταρίες περιέχουν δύο ηλεκτρόδια, μια άνοδο και μια κάθοδο. Κατά κανόνα, σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου, υπάρχει μια άνοδος από γραφίτη και μια κάθοδος από οξείδιο κοβαλτίου λιθίου. Κατά τη φόρτιση και την αποφόρτιση, τα ιόντα λιθίου ρέουν αμφίδρομα μεταξύ των ...δύο ηλεκτροδίων.

Εάν οι ερευνητές αντικαθιστούσαν απλά το οξείδιο κοβαλτίου λιθίου με οξείδιο κοβαλτίου ποτασίου, οι επιδόσεις θα έπεφταν. Το ποτάσιο είναι ένα μεγαλύτερο και βαρύτερο στοιχείο και ως εκ τούτου λιγότερο πυκνό ενεργειακά. Αντ'αυτού η ομάδα του πανεπιστημίου επιδίωξε να βελτιώσει τις επιδόσεις του ποτασίου, αντικαθιστώντας και την άνοδο από γραφίτη.

«Από πλευράς επιδόσεις, αυτό θα ήταν αντάξιο μιας παραδοσιακής μπαταρίας ιόντων λιθίου» είπε ο Νικίλ Κορατκάρ, καθηγητής μηχανολογίας, αεροδιαστημικής και πυρηνικής μηχανικής στο Rensselaer και επικεφαλής συντάκτης του άρθρου αυτού.

Αν και οι μπαταρίες μετάλλου είναι πολλά υποσχόμενες, παραδοσιακά αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της συσσώρευσης ποσοτήτων μετάλλου- δενδριτών- στην άνοδο. Οι δενδρίτες σχηματίζονται εξαιτίας της μη ομοιογενούς εναπόθεσης μετάλλου (ποτασίου), καθώς η μπαταρία περνά επανειλημμένους κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης. Με το πέρασμα του χρόνου σχηματίζονται μακριά «κλαδιά» μετάλλου», τα οποία εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία της μπαταρίας και αυξάνοντας τον κίνδυνο φωτιάς.

Οι ερευνητές εξηγούν στο paper τους πώς η λύση τους ανοίγει τον δρόμο για πρακτική, καταναλωτική χρήση: Λειτουργώντας τη μπαταρία σε χαμηλό ρυθμό φόρτισης και αποφόρτισης, μπορούν να αυξάνουν τη θερμοκρασία εντός της μπαταρίας με καλά ελεγχόμενο τρόπο, κάνοντας τους δενδρίτες να αυτοθεραπεύονται στην άνοδο. Ο Κορατκάρ συγκρίνει τη διαδικασία αυτή με αυτό που συμβαίνει σε ένα σωρό χιονιού αφού τελειώσει μια θύελλα: Ο άνεμος και ο ήλιος βοηθούν να απομακρύνονται οι χιονονιφάδες, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και εν τέλει την ισοπέδωσή του. Αντίστοιχα, ενώ η θερμοκρασία μέσα στη μπαταρία δεν λιώνει το ποτάσιο, βοηθά να ενεργοποιούνται διαδικασίες έτσι ώστε ώστε τα άτομα ποτασίου να φεύγουν από τη «στοίβα» που έχουν δημιουργήσει, ομαλοποιώντας τον δεδρίτη.

«Οι μπαταρίες μετάλλου είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος να φτιάξεις μια μπαταρία, ωστόσο εξαιτίας του προβλήματος των δενδριτών μπορεί να μην ήταν βιώσιμες. Με το ποτάσιο έχω περισσότερες ελπίδες» είπε ο Κορατκάρ.

https://www.pentapostagma.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Το μικρό ιερό σπίτι, στο λιβάδι της Νίδοβας







Απούσα η νέα δημοτική αρχή από το πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο το μεροκάματο των ψαράδων της περιοχής μας, αλλά και των κατοίκων του Αιτωλικού.

Κανείς δε χρεώνει τη σημερινή κατάσταση στη νέα δημοτική αρχή, κανείς όμως δεν μπορεί να συγχωρέσει, την αφλογιστία που επιδεικνύει στα ζωτικά προβλήματα του Αιτωλικού, που τείνουν να γίνουν μόνιμη πραγματικότητα.

Αυτά τα φύκια, αύριο θα τα παρασύρει ο αέρας και θα περάσουν στο κανάλι του Αιτωλικού, μετά θα σαπίσουν, κυρίως στην Ανατολική πλευρά και θα κάνουν κόλαση τη ζωή των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Εάν κάποιους δεν τους ενδιαφέρει η επιβίωση των ανθρώπων της θάλασσας, ας σκεφτούν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενο θάνατο δημότη, λόγο δύσπνοιας ή δηλητηρίασης από το υδρόθειο.



Ο ΚΟΥΜΠΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Βίντεο από τη σημερινή εικόνα της Ανατολικής Νίδοβας.



Βρήκαμε το βίντεο στο Φατσοβιλίο, από το φίλο μας τον Μίκυ Αιτωλικό.

Είναι το αποτέλεσμα των επεμβάσεων όλων των δημοτικών αρχών, αρχίζοντας από αυτή του γαλάνη-φραγκούλη, οι οποίοι με τη σύμφωνη γνώμη ακόμη και των δημοτικών συμβούλων του Αιτωλικού, όπου κάποιοι από αυτούς, ήταν και ψαράδες, πέταξαν τα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης του Αιτωλικού, στη Νίδοβα, προφανώς για να μην γίνετε αντιληπτή η μυρουδιά από το Βιολογικό, που δεν λειτουργούσε . 

Υπενθυμίζουμε ότι η τότε δημοτική αρχή του γαλάνη είχε πάρει χρήματα για την αναβάθμιση του Βιολογικού στο Αιτωλικό.
Η επόμενη δημοτική αρχή που ήρθε με τον Κατσούλη, βρήκε κάποια μηχανήματα παραπεταμένα, έχοντας ακόμη την μεμβράνη από τη συσκευασία, πάνω τους. 

Αυτή τη στιγμή ο Βιολογικός του Αιτωλικού με ευθύνη της δημοτικής αρχής καραπάνου, δεν λειτουργεί ούτε στο 30% της δυναμικής του. 
Αυτό κατέστη δυνατό, επειδή ο καραπάνος με τους συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους, που είχαν θέσεις στη διοίκηση, ένωσαν το δίκτυο αποχέτευσης με αυτό των όμβριων υδάτων. 

Αυτή η εγκληματική ενέργεια, είχε σκοπό να μειώσει οπτικά την ανάπτυξη των φυκιών στη Νίδοβα, μιας και οι ακαθαρσίες διαχέονται στη περίμετρο του Αιτωλικού, εκεί δηλαδή που ο αμέριμνος γονιός θα κάνει το καλοκαιρινό μπάνιο στο παιδί του και ο επισκέπτης θα απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα.

Η σημερινή δημοτική αρχή, τουλάχιστον μέχρι σήμερα δείχνει να είναι απούσα στο ακανθώδες πρόβλημα επιβίωσης των κατοίκων του Αιτωλικού, αλλά και των ψαράδων, που επιβιώνουν χάρη της  σωστής  λειτουργίας του οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας.

Ίσως  κάποιοι επαγγελματίες συμβουλάτορες να έχουν άλλες προτεραιότητες μιας και απέτυχαν στα μέχρι τώρα προσωπικά  νιτερέσα τους. 


Μ.Ε.Π 











Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Η Deutsche Bank χρηματοδότησε τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους




Τα τέλη του 19ου αιώνα και οι αρχές του 20ού ήταν μια περίοδος όπου Γερμανία και Τουρκία είχαν έρθει πολύ κοντά, με τους Γερμανούς και τον τότε «Κάιζερ» Γουλιέλμο Β΄ να επιδιώκει και τελικά να πετυχαίνει τη διείσδυση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας.

Η προσπάθεια διείσδυσης της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας ξεκίνησε ήδη από το 1867, όταν ιδρύεται στην Τουρκία σχολή διδασκαλίας της γερμανικής γλώσσας.

Αργότερα κυκλοφορεί στη Γερμανία βιβλίο-οδηγός Η Μικρά Ασία πεδίο γερμανικού εποικισμού.

Ο τότε «Κάιζερ», όπως έμεινε στην ιστορία, επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη και έχει θερμή συνάντηση με τον Σουλτάνο τον οποίο χαρακτηρίζει «φίλο», ενώ μοιράζει εκατοντάδες παράσημα στους Τούρκους αξιωματούχους.

Η στρατηγική της Γερμανίας αρχίζει και ξεδιπλώνεται σε οικονομικό επίπεδο, αρχής γενομένης από τη μεγάλη δύναμη της εποχής, τους σιδηροδρόμους.

Τα μεγάλα deal αρχίζουν, με την Τουρκία να αρχίζει να μεταβάλλεται σε γερμανικό προτεκτοράτο.

Οι Γερμανοί πολύ σύντομα θα ελέγχουν πλέον όλο σχεδόν το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε βιβλίο της εποχής, Γερμανού περιηγητή, διατυπώνεται με σαφήνεια η άποψη πως ... «Η Τουρκία θα ζήσει διά της Γερμανίας».

Όλα αυτά περιγράφονται αναλυτικά από τον Μιχαήλ Ροδά, διευθυντή τότε του Γραφείου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας της Σμύρνης, στο βιβλίο «Πώς η Γερμανία κατέστρεψε τον ελληνισμό της Τουρκίας».

Ο Ροδάς έζησε όλα τα γεγονότα από πολύ κοντά και γράφει χαρακτηριστικά για τη συνάντηση του Κάιζερ με τον Σουλτάνο και σημειώνει με νόημα πως «κολακεύτηκε υπερβολικά από τη φιλία του Γερμανού».

Το τραπεζικό deal και η ίδρυση της Deutsche Bank


Οι Γερμανοί δεν σταμάτησαν στους σιδηροδρόμους.

Θέλοντας να «μπουν» στο τραπεζοπιστωτικό σύστημα της περιοχής, κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις.

Το 1904 φτάνει στην Ελλάδα εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας της Γερμανίας και πείθει τον τότε διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Στέφανο Στρέιτ να ιδρύσουν από κοινού την Τράπεζα της Ανατολής.

Βασικός όρος της συμφωνίας, η πλειοψηφία στο Συμβούλιο θα ήταν ελληνική.

Η συμφωνία υλοποιήθηκε και η πρωτοφανής ανάπτυξη της τράπεζας, αφού το ελληνικό εμπόριο ήκμαζε, οδηγεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Εκεί οι Γερμανοί φαίνεται πως βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία και αθέτησαν την αρχική συμφωνία ζητώντας την πλειοψηφία στο συμβούλιο.

Η ρήξη ήλθε, κάτι που δεν φαίνεται να πείραξε ιδιαίτερα τον «μεγάλο» Κάιζερ, που ήδη είχε μπει στο παιχνίδι της περιοχής και ήλεγχε το τραπεζικό σύστημα της Αιγύπτου και όλης της Τουρκίας.

Η ίδρυση της «νέας» τράπεζας ήταν γεγονός, αφού τότε γεννήθηκε η περίφημη Deutsche Bank, με τα αρχικά ελληνικά κεφάλαια, η οποία ανοίγει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα 200(!) υποκαταστήματα και αρχίζει να προσφέρει άφθονο χρήμα για επενδύσεις στην Τουρκία.

Παράλληλα σε όλη την Τουρκία γίνεται μποϊκοτάζ στα ελληνικά προϊόντα, και το ελληνικό εμπόριο που γνώριζε άνθηση διώκεται.

Τη Γενοκτονία των Ποντίων την χρηματοδότησε η Deutsche Bank


Η πολιτική αυτή που εφαρμόστηκε από τη συνεργασία Γερμανίας και Τουρκίας κατέληξε σε μια εθνική τραγωδία, τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από το κίνημα των Νεοτούρκων.

Η βοήθεια της Γερμανίας στους Νεότουρκους ήταν σε όλα τα επίπεδα, όπως αποκαλύπτουν οι πηγές της εποχής.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι γερμανικές ακτοπλοϊκές εταιρείες είχαν βγάλει ανακοίνωση πως τα μέλη των Νεοτούρκων μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν με τη γερμανική σημαία.

Οι ιστορικές πήγες γράφουν χαρακτηριστικά:

«Η Deutsche Bank παρέχει άφθονα κεφάλαια στο κίνημα των Νεοτούρκων.

»Ο Γερμανισμός τούς παρέχει όλα τα μέσα, αφού η Πανισλαμική πολιτική είναι τέκνο της Παγγερμανικής».

Ο Μιχαήλ Ροδάς αναφέρει γλαφυρά πως όσα έγιναν και κατέληξαν σε αυτή την τραγωδία του ελληνισμού «γίνονταν χωρίς θόρυβο, με πρόγραμμα, με σύστημα και αφάνταστη υπομονή», τα διαχρονικά δηλαδή χαρακτηριστικά της πολιτικής των Γερμανών.

Πηγή: Εφημερίδα «Παραπολιτικά» μέσω Pontos News

https://www.tribune.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...