Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Σύλλογος Αλιέων Αιτωλικού - Ανακοίνωση - Καταγγελία για την επανεμφάνιση Υδρόθειου στη Λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, ως συνέπεια της αδράνειας της πολιτείας




Την επόμενη μέρα των Φώτων, το υδρόθειο έκανε την εμφάνιση του για ακόμη μια φορά στο κανάλι του Αιτωλικού, σκοτώνοντας ψάρια και απειλώντας τις ζωές των κατοίκων.

 Ένα φαινόμενο που έχει αιτία το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής και αφορμή την εγκατάλειψη των υποδομών της πόλης του Αιτωλικού.

Τα διόλου ευκαταφρόνητα κονδύλια που καταναλώνονται κάθε χρόνο για δήθεν έργα στη Λιμνοθάλασσα, ουσιαστικά κανένα από αυτά δεν έχει πραγματικό σκοπό τη μείωση ή την εξαφάνιση του στρώματος υδρόθειου που έχει συγκεντρωθεί στα βαθύτερα επίπεδα του καναλιού του Αιτωλικού, αν και αυτή τη φορά, το συγκεκριμένο υδρόθειο, προήλθε από την Ανατολική Νίδοβα, λόγω της μη λειτουργίας του Βιολογικού της πόλης, του μπαζώματος των καμαρών των Γεφυριών, της ανεξέλεγκτης λειτουργίας του αντλιοστασίου στην Εθνική οδό Αιτωλικού-Μεσολογγίου και του μπαζώματος του Διαύλου στο ύψος του ιχθυοτροφείου Πόρου.

...

Η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου διότι η επίσημη πολιτεία αλλά και η τοπική Αυτοδιοίκηση, ουδέποτε έχουν ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το θέμα, παρότι εκτίθεται  σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή και η συνέχιση της βιωσιμότητας στη πόλη του Αιτωλικού.

Η έγκριση ή μάλλον η προώθηση των έργων εντός της Λιμνοθάλασσας των 22.000.000 ευρώ, για παρεμβάσεις που στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι ανύπαρκτες, εικονικές ή ακόμη και επικίνδυνες… και οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με την καταπολέμηση του φαινομένου του Υδρόθειου, μας ανησυχεί και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση.

 Ζητάμε τώρα απαντήσεις και δεσμεύσεις από τους ιθύνοντες:

Το χαμένο εισόδημα των αλιέων της Λιμνοθάλασσας, ποιος θα το αναπληρώσει;

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τη μη λειτουργία των υποδομών του Αιτωλικού, για πάνω από μια 10ετία ;

  Πότε θα αναλάβει πρωτοβουλία η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για συνεργασία με τους αλιείς, για να μπορέσει να δρομολογήσει, πραγματικά έργα εντός της λιμνοθάλασσας και όχι έργα βιτρίνας;

Καλούμε επίσης τη νέα δημοτική αρχή του δήμου μας να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στα επονομαζόμενα έργα εντός της Λιμνοθάλασσας, τα οποία  θέλουν κάποιοι να επιβάλουν, θέτοντας για ακόμη μια φορά σε κίνδυνο, ανθρώπινες ζωές, αφανίζοντας το εισόδημα των αλιέων και  βάζοντας ταυτόχρονα ταφόπλακα στο οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου.

Επίσης καλούμε τους δημότες του δήμου μας, σε συνεργασία  με τους αλιείς, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ανάδειξης του κινδύνου που ελλοχεύει από την ύπαρξη του Υδρόθειου στο κανάλι του Αιτωλικού, για την Υγεία και τη Ζωή όλων μας.

Ίσως κάποια στιγμή γίνει και πρέπει να γίνει συνείδηση, κυρίως των ιθυνόντων,  ότι ο οικοτουρισμός, οι λασποπερίπατοι και η προώθηση αλιευτικών λιχουδιών σε ξένες αγορές, έρχονται σε δεύτερη μοίρα,  διότι πάνω από όλα πρέπει να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια, μέσα σε ένα οικοσύστημα που ζητά την ισορροπία σε μια αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων που το δομούν.

 Ο Γραμματέας                                                                   Ο Πρόεδρος 

Αθανάσιος Τσίντζος                                                      Θεόδωρος Μπότας 












4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το υδρόθειο είναι ένα φαινόμενο που δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να εξαφανιστει λόγω της γεωμορφολογιας της λιμνοθάλασσας βόρεια του Αιτωλικού και των ανοξικων συνθηκών που δημιουργούνται.

Ανώνυμος είπε...

Ο Σύλλογος των ψαράδων αναφέρθηκε στην ανακοίνωση για τη γεωμορφολογία, αν τη διάβασες, αλλά επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο υδρόθειο δεν ήρθε από τη φυσική λεκάνη που το φιλοξενεί αλλά από την ανατολική Νίδοβα που πέφτουν τα λύματα χωρίς να υπάρχει επεξεργασία στο Βιολογικό της πόλης η οποία γίνετε πράσινη από περίπου τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, γιατί εγκλωβίζονται τα ακάθαρτα νερά και δεν υπάρχει έξοδος, ούτε από τις καμάρες ούτε από το δίαυλο, συν το ότι πέφτει εκεί και το αντλιοστάσιο στο ύψος του καταυλισμού των Ρομά. Επίσης είναι γνωστό ότι το επίπεδο της στάθμης του υδρόθειου, αυξομειώνετε σύμφωνα με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν καταστροφικές για την ελεύθερη διακίνηση υδάτων, που θα μπορούσε αν όχι να εξαλείψει, τουλάχιστον να μειώσει τον όγκο του υδρόθειου, στο ελάχιστο. Τα περί φυσικού και μόνο φαινομένου, μάλλον θυμίζει προσπάθεια, για το πως θα ονομάσουμε το κρέας όσπρια, για να τα έχουμε καλά με όλους και με τον εαυτό μας.

Ανώνυμος είπε...

Όπως αναφέρει ο προηγούμενος το υδρόθειο υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στο κανάλι. Η κατά καιρούς εμφάνιση είναι ένας πολυπλοκος διοργανισμος που είναι δύσκολο να αναλυθεί τώρα, αλλά παίζουν ρόλο ωκαιονογραφικα και μετεορολογικες στοιχεία. Αυτό που αναφέρεται πιο πάνω δεν έχει καμμια σχέση με το υδροθειο. Έχει σχέση με τον ευτροφισμο (τα φύκια που καλύπτουν την επιφάνεια). Είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Η γνώση πηγάζει λόγω τηε ιδιότητας μου γεωφυσικου που έχω γνώση από τις έρευνες που έκανε το ιγμε κατά την διάρκεια της θητειας μου στο διοικητικό συμβούλιο που έγιναν πολλές μελέτες του φαινομένου. Ευχαρίστως να συναντηθούμε να σας τα εξηγήσω καλύτερα.

''Μη ενεργοί Πολίτες'' είπε...

Δεν θα διαφωνήσουμε με το την ύπαρξη του υδρόθειου παλιότερα και σήμερα, όπως και ο προηγούμενος έτσι και εσύ, τιμώντας τις σπουδές σας, αναφέρεστε στο φαινόμενο από τη γεωλογική του άποψη και μόνο. Ο σύλλογος των ψαράδων που έχει άμεση και πρακτική επαφή με το πρόβλημα, υπογραμμίζει και υπερτονίζει τη βιολογική προέλευση του προβλήματος, το ίδιο κάνει και η βικιπαίδια ΕΔΩ https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%BF. Οι ψαράδες το κάνουν αυτό γιατί το φαινόμενο της έκλυσης υδρόθειου στην ατμόσφαιρα και η αλλαγή του χρώματος του νερού, ξεκινά από την Ανατολική Νίδοβα, όπου η γεωμορφολογία της είναι ίδια με όλη την λιμνοθάλασσα. Εκεί έχουμε τα φύκια τα οποία μετά την εκρηκτική τους ανάπτυξη, σαπίζουν και σαπίζουν χωρίς να παίρνει μέρος το οξυγόνο, με αποτέλεσμα την παραγωγή υδρόθειου. Εάν το πρόβλημα ξεκινούσε από τα πολύ βαθιά νερά του καναλιού του Αιτωλικού, θα είχαμε ολική καταστροφή γιατί εκεί είναι εγκλωβισμένες τεράστιες ποσότητες υδρόθειου και ο κρίσιμος παράγοντας θα ήταν εκτός από τη γεωμορφολογία του καναλιού και ο καιρός (δυνατοί άνεμοι, μεγάλες ποσότητες νερού προς το κανάλι ) και αυτό θα άγγιζε την ωκεανογραφία, όπως λες και εσύ. Το φαινόμενο που πηγάζει από τη γεωμορφολογία, ήταν και το συνηθέστερο τους τελευταίους αιώνες, σήμερα όμως έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο που συνδέεται με τον ευτροφισμό και το μπάζομα της Ανατολικής Νίδοβας και των γεφυριών του Αιτωλικού. Οπότε δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν μπορείτε να κατανοήσετε το αυτονόητο! Κάθε επιστήμη όπως και κάθε ίδρυμα δίνει συγκεκριμένες γνώσεις - φώτα σε όσους περάσουν το κατώφλι τους, γιατί δηλαδή το ΙΓΜΕ ή οι σπουδές σας εκεί θα πρέπει να είναι δόγμα και όχι αφετηρία έρευνας και απόκτησης εμπειρίας στη πράξη, ακόμη και αν χρειαστεί να ακούσετε και την άποψη άλλων επιστημόνων ή ψαράδων ή κατοίκων της περιοχής που ζουν με το θάνατο του υδρόθειου; Καλοδεχούμενη η πρότασή σου να μας πεις την άποψή σου, αλλά μάλλον θα πρέπει να φανερώσεις το όνομά σου για να ξέρουμε με ποιον επιστήμονα μιλάμε και να καταθέσεις τη πρόταση σου για συνάντηση με τον σύλλογο των ψαράδων του Αιτωλικού, που έβγαλε την ανακοίνωση.