Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

HΠΑ-ΝΑΤΟ: Όπισθεν ολοταχώς για Ουκρανία, Γεωργία, Βοσνία, Μαυροβούνιο

Δηλώσεις που καταδεικνύουν ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να "παγώσει" την ενταξιακή προοπτική των Γεωργίας, Βοσνίας, Μαυροβουνίου είχαμε πριν λίγο από τον ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλο.

Την ίδια στιγμη η αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department Marie Harf δήλωσε για πρώτη φορά λοτι οι ΗΠΑ αποδέχονται την ομοσπονδιακή προοπτική της Ουκρανίας, κατι που αποτελει πραγματική είδηση.

Συγκεκριμένα η Marie Harf ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός ομοσπονδιακού Ιράκ (τριχοτόμηση δηλαδή) και εάν οι ΗΠΑ το υποστηρίζουν, και απάντησε "ναι".

Ρωτήθηκε στη συνέχεια εάν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης την δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ουκρανίας, και απάντησε επίσης καταφατικά. Δηλαδή αποδοχή του ρωσικού σχεδίου.

Όλα αυτά την επομένη της κατάρριψης ενός ουκρανικού ελικοπτέρου M-8 που απ΄ότι φαίνεται μετέφερε Αμερικανούς ειδικούς στην ηλεκτρονική συλλογή πληροφοριών.

Προφανώς το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι θα έχει τρομακτικό κόστος η ένταξη των χωρών της "ρωσικής περιμέτρου" στο ΝΑΤΟ και για αυτό το λόγο αποφάσισαν να τις... παγώσουν όπως φάινεται και από τις δηλώσεις του Ε.Βενιζέλου.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου εργασίας των ΥΠΕΞ των κ-μ του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους ομολόγους του σχετικά με την ευρωπαϊκή, ενταξιακή, πορεία του Μαυροβουνίου και να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις ως προς το ζήτημα της πΓΔΜ, υπογραμμίζοντας την διεθνή διάσταση του θέματος και την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών επίλυσης του ονοματολογικού, με τη μεσολάβηση του κ. Nimetz, στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών. Ακολουθεί η σχετική δήλωση του κ. Βενιζέλου:

"Στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με αντικείμενο τη διεύρυνση, την Πολιτική Ανοιχτών Θυρών, αποφασίσαμε μετά από μακρά συζήτηση να προτείνουμε στη Γεωργία μια δέσμη μέτρων αναβάθμισης της εξωτερικής της σχέσης με το ΝΑΤΟ". Καμμια δήλωση περί ένταξης, είτε ακόμα περί υποψηφιοτητας και χρησιμοποιεί τον σαφή ότι "Εξωτερική σχέση".

"Επίσης, αποφασίσαμε σε σχέση με το Μαυροβούνιο να ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο, μέχρι το τέλος του 2015, να εκτιμήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσκληθεί το Μαυροβούνιο να συναντήσει τη Συμμαχία!" Καταπληκτικη ορολογία, αυτή η "συνάντηση" πρέπει να έιναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Επί του πρακτέου ούτε εδώ έχουμε ένταξη,

"Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τις αποφάσεις που έλαβε η Διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ – Μαυροβουνίου, που άνοιξε τρία νέα κεφάλαια, μεταξύ των οποίων και το κεφάλαιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Η συζήτηση, όμως, δεν έμεινε μόνο στη Γεωργία και το Μαυροβούνιο, συζητήσαμε και για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου το βασικό είναι να υπάρχει κράτος, να υπάρχει κρατική ενότητα και οντότητα και ασφάλεια, άρα αυτό προέχει και όχι η ενταξιακή προοπτική της Βοσνίας."

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η ένταξη των χωρών αυτών παραπέμπεται στις καλένδες προς χάριν της ασφάλειας στην περιοχή...


http://www.katohika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: