Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

H ανίερη επιχείρηση και ο επίμονος τάφος

Μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα απολύτως και προδήλως καθεστωτική και κυβερνητική φέρνει ως βασικό αντίπαλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Αλέξανδρο… Ποιόν Αλέξανδρο; Τον Μέγα, ασφαλώς. Στη σελίδα Α4 του Κυριακάτικου Βήματος διαβάζουμε «Ίσως όμως χρειαστεί [ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ] να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο αντίπαλο αν η κυβέρνηση θέσει σε λειτουργία την επιχείρηση «Αλέξανδρος εναντίον Αλέξη». Την Κυριακή αναμένονται νέες ανακοινώσεις για τον τάφο της Αμφίπολης, οι οποίες ενδεχομένως να δώσουν απάντηση στο μυστήριο του τύμβου μονοπωλώντας... το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.»

Τι μας λέει εδώ; Μας λέει αυτό για το οποίο διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν ισχύει. Το λένε οι δικές τους εφημερίδες, όχι οι άλλες… οι αντιπολιτευτικές. Οι ίδιες παραδέχονται ότι πήραν μια σημαντική αρχαιολογική έρευνα και την έκαναν τηλεοπτικό τσίρκο στο πλαίσιο μιας φτηνιάρικης λογικής χρησιμοποίησης του μνημείου για πολιτικό, εκλογικό, εθνο -παραληρηματικό όφελος. Μας λένε πως ένα ανασκαπτόμενο μνημείο εργαλειοποιείται από μικρόνοοες πολιτικούς και υποτακτικούς αυλικούς συμβούλους (έμμισθους ή άμισθους) και μπαίνει στην ατζέντα στης δικομματικής αντιπαράθεσης. Παραδέχονται, ανερυθρίαστα, χωρίς ντροπή ότι στήθηκε μια ανίερη επιχείρηση ανήθικης χρήσης του παρελθόντος προκειμένου να διαστρεβλωθεί, στα μάτια των ταλαιπωρημένων πολιτών, το παρόν.

Ισως ο αρχαιολογικός νόμος στο εδάφιο που ορίζει τι θεωρείται προσβολή μνημείου θα έπρεπε να έχει προβλέψει και την ανωτέρω περίπτωση η οποία συνιστά μια άλλου τύπου «σύληση», μία νέας κοπής «τυμβωρυχία» που έρχεται να προστεθεί σ’ εκείνες που πιθανόν έχει υποστεί το ταφικό μνημείο.

Μιλώντας, λοιπόν, στην δική τους γλώσσα… η προηγούμενη Κυριακή υπήρξε πιο «παραγωγική» και η «συγκομιδή» ήταν καλύτερη. Οι Καρυάτιδες «έβαλαν πλάτη» και έκαναν αξιοπρεπή επικοινωνιακό αντιπερισπασμό.

Αυτή όμως η Κυριακή μάλλον θα στενοχώρησε τον πρωθυπουργό. Η «επιχείρηση Αλέξανδρος εναντίον Αλέξη» (τι ευτελισμός αλήθεια) δεν αποδίδει σύμφωνα με τις προδιαγραφές Σαμαρά. Η προσδοκία που είχε προκληθεί, εν αναμονή της εισόδου στον τρίτο θάλαμο, ότι αυτός είναι και ο θάλαμος που κείται ο άγνωστος νεκρός δεν επιβεβαιώνεται, τουλάχιστον ακόμα. Πάντως όχι για τα δελτία ειδήσεων των 8 και τα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας χωρίς να αποκλείουμε την πιθανότητα κάποιοι να μείνουν αμετανόητοι ακολουθώντας ενδεχομένως τις επιθυμίες του Μαξίμου.

Η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου καθίσταται αδύνατη μέχρι τη στιγμή που θα υλοποιηθούν τα αναγκαία μέτρα υποστύλωσης και αντιστήριξης του θαλάμου και του θόλου. Ο θόλος του θαλάμου βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας ενώ στους θολίτες παρατηρείται άνοιγμα αρμών, ρηγματώσεις και απώλεια μάζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ «η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μνημείο δεν έχει συληθεί.

«Η εφαρμογή των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης στο χώρο και της απαίτησης ιδιαίτερης προσοχής, λόγω της δυσμενούς δομικής κατάστασης, θα απαιτήσουν αρκετές μέρες εργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Με απλά λόγια πρέπει να υποστυλωθεί για να μην καταρρεύσει.

Ετσι, λοιπόν, η πορεία της ανασκαφής «φρενάρει», δεν ακολουθεί την ξέφρενη επικολυρική φρενίτιδα που επεδίωκε να κάνει ξέφρενη και την έρευνα, δεν συμμερίζεται τις πρωθυπουργικές αγωνίες, δεν επιθυμεί να γίνει το δόλωμα για λαϊκό αποπροσανατολισμό και αγορά πολιτικού χρόνου και ευτυχώς επιμένει στους δικούς της ρυθμούς.


http://greki-gr.blogspot.gr/2014/09/h.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: