Η εκατόμβη των νεκρών που έχασαν τη ζωή τους από ποδοπάτημα πλήθους στην περιοχή της Μίνα κοντά στη Μέκκα φέρνει στο προσκήνιο και πάλι το προσκύνημα των μουσουλμάνων στη ιερή πόλη του ισλάμ αλλά και τις τραγωδίες που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς.
Νωρίτερα φέτος, 109 άτομα σκοτώνονται στο Μεγάλο Τζαμί όταν γερανός που κατέρρευσε έπεσε πάνω στο πλήθος. ...
Το 2006 και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου, 364 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους και πάλι από ποδοπάτημα στην προσπάθειά τους να λιθοβολήσουν τις «στήλες του Σατανά» στην πόλη της Μίνα
Δύο χρόνια νωρίτερα, στις 1 Φεβρουαρίου 2004, 251 προσκυνητές σκοτώθηκαν και πάλι σε ποδοπάτημα και πάλι στο πλαίσιο του λιθοβολισμού των «στηλών του Σατανά» στη Μίνα.
Έξι χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 1998 και πάλι στην ίδια διαδικασία 118 προσκυνητές σκοτώθηκαν.
Το 1997, στις 15 Απριλίου, σε πυρκαγιά που προκλήθηκε σε καταυλισμό προσκυνητών από καμινέτο, 343 άνθρωποι σκοτώθηκαν
Τρία χρόνια νωρίτερα, τον Μάϊο του 1994 στο πλαίσιο του λιθοβολισμού και πάλι 270 προσκυνητές ποδοπατιούνται.
Στις 2 Ιουλίου 1990, γιγάντιο ποδοπάτημα στο τούνελ της Μίνα εξαιτίας βλάβης στο σύστημα εξαερισμού προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 1.426 προσκυνητών.
Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί τη συρροή όλου αυτού το ανθρώπινου πλήθους στη Μέκκα;
Πρόκειται για το «Χατζ». Το προσκύνημα δηλαδή. Από εκεί βγαίνει και το Ελληνοποιημένο «Χατζής» που σημαίνει προσκυνητής. Στην περίπτωση βέβαια των χριστιανών έχει να κάνει με το προσκύνημα στου Αγίου Τόπους, στην Παλαιστίνη.
Είναι μια ιεροτελεστία που ακολουθούν οι μουσουλμάνοι από τα πρώτα χρόνια σχεδόν της ύπαρξης του Ισλάμ, αλλά γνώρισε τεράστια αύξηση από τον 20ο αιώνα και έπειτα.
Θεωρείται το υποχρεωτικό θρησκευτικό καθήκον των Μουσουλμάνων, και πρέπει να εκτελεστεί τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους, από όλους όσους είναι φυσικά και οικονομικά ικανοί να κάνουν το ταξίδι, και μπορούν να συντηρήσουν την οικογένεια τους κατά την απουσία τους. Είναι ένας από τους πέντε στύλους του Ισλάμ. Η συγκέντρωση του πλήθους κατά την διάρκεια του «Χατζ» θεωρείται η μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο.
Το προσκύνημα γίνεται στις 8 με 12 τον τελευταίο μήνα του Ισλαμικού ημερολογίου. Επειδή το Ισλαμικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, και έντεκα ημέρες νωρίτερο από το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Γρηγοριανή ημερομηνία του «Χατζ» αλλάζει από έτος σε έτος. Το Ιχράμ είναι η ονομασία που δίνεται στην ιδιαίτερη πνευματική κατάσταση στην οποία οι προσκυνητές φορούν τα λευκά υφάσματα και απέχουν από ορισμένες δραστηριότητες.
Το «Χατζ» είναι συνδεδεμένο με την ζωή του Μωάμεθ ο οποίος είναι ο προφήτης του Ισλάμ από τον 7ο αιώνα, αλλά το τελετουργικό του προσκυνήματος στη Μέκκα είναι πολύ παλαιότερο και θεωρείται από τους Μουσουλμάνους πως υπάρχει από την εποχή του βιβλικού Αβραάμ(γνωστού ως Ιμπραχίμ). Οι προσκυνητές μπορούν επίσης να προσκυνήσουν στην Μέκκα και σε άλλες χρονικές περιόδους. Αυτό αποκαλείται το 'μικρό προσκύνημα' ή Ούμρα. Ακόμα και αν επιλέξουν να εκτελέσουν το μικρό προσκύνημα όμως, παραμένει υποχρεωτικό να εκτελέσουν το «Χατζ» σε κάποιο άλλο χρονικό σημείο της ζωής τους.
Η αύξηση των προσκυνητών στην Μέκκα άρχισε να παρατηρείται πιο έντονα μετά το 1920, οπότε και η περιοχή ήταν πλέον απελευθερωμένη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το κόστος της μετακίνησης έγινε πιο προσιτό ειδικά για τους αραβικούς πληθυσμούς.
http://www.koutipandoras.gr
http://papatzides.blogspot.gr/2015/09/blog-post_729.html
Επιτυχία και ηθική
-
«Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να αφιερωθεί κανείς σταθερά και
απόλυτα σε ένα και μόνο σκοπό, τον οποίο να φωτίζουν ευγενή ελατήρια. Ένας
τέτοιος α...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου