Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΚΟΛΑΦΟΣ τα νέα στοιχεία για τον Παπασταύρου στην βουλή!

Διαβάστηκαν (χθες) στην επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» έγγραφα της
αμαρτωλής off shore Stabri
Ποινικές κακουργηματικές διώξεις κατά του (εκ των πρωταγωνιστών της «λίστας Λαγκάρντ») Σταύρου Παπασταύρου και συνεργατών του, αλλά και πολιτικό εξευτελισμό όσων από την αξιωματική αντιπολίτευση τον κάλυπταν επί μακρόν «δείχνουν» τα νέα στοιχεία που διαθέτει η ελληνική…Δικαιοσύνη.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι Αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI) και άλλοι φορείς απέστειλαν, μέσω επίσημης διαδικασίας δικαστικής συνδρομής, σειρά εγγράφων και στοιχείων (τραπεζική αλληλογραφία, e-mails κ.λπ.), τα οποία βρίσκονται πλέον στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών και διαβιβάστηκαν χθες στην Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο «πόθεν έσχες».


Σύμφωνα με τα νέα ακλόνητα στοιχεία, ο δικηγόρος κ. Παπασταύρου (στενός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, διαπραγματευτής με την τρόικα την περίοδο 2012-14 και… παραλίγο υπουργός Οικονομικών) ήταν ιδιοκτήτης της περίφημης πλέον off shore εταιρίας Stabri Limited στα BVI και δικαιούχος του πακέτου μετοχών και τραπεζικών λογαριασμών της. Μεταξύ αυτών, και ο λογαριασμός των 5.390.000 δολαρίων της Stabri (με συνδικαιούχους, ως φυσικά πρόσωπα, τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του), στον οποίο ο κ. Παπασταύρου ισχυρίζεται ότι, από το 2012 έως σήμερα, ήταν απλός πληρεξούσιος, στο πλαίσιο «εξυπηρέτησης» προς φίλο και πελάτη του.


Για τον λογαριασμό αυτόν ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά (για τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναφωνήσει στη Βουλή, τον Μάρτιο του 2015, «Μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου») κατέβαλε φέτος, στις αρχές Φεβρουαρίου, πρόστιμο άνω των 3.100.000 ευρώ. Ο κ. Παπασταύρου, που με την καταβολή του προστίμου απέφυγε κακουργηματικές διώξεις για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχει δηλώσει πάντως ότι θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, καθώς επιμένει ότι δεν ήταν δικαιούχος ούτε του λογαριασμού ούτε της Stabri.





Ωστόσο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, είναι πια απολύτως θεμελιωμένες τόσο η ταύτιση του κ. Παπασταύρου με τη Stabri όσο και μια σειρά ενεργειών του, από τα τέλη του 2012 (που αποκαλύφθηκε η υπόθεση) και επί μακρύ χρονικό διάστημα. Ετσι, δεν μπορεί να καλύψει τα ίχνη του ιδίου, των συνεργατών του και, κυρίως, της πορείας του χρήματος. Παραμένει άγνωστο αν ο κ. Παπασταύρου είχε ενημερώσει τον κ. Σαμαρά γι’ αυτές τις συντονισμένες ενέργειες κάλυψης των ιχνών και παρεμπόδισης της έρευνας του ΣΔΟΕ και των εισαγγελέων ή αν τον είχε παραπλανήσει ότι δεν είχε καμία σχέση με τη Stabri. Πάντως, οι ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού είναι αυταπόδεικτες. Αφενός είναι συνυπεύθυνος για τη συγκάλυψη, αφετέρου αποδεικνύεται ότι δεν μπορούσε να ελέγξει ούτε τους στενούς συμβούλους του, στους είχε αναθέσει κρίσιμες ευθύνες, όπως η διαπραγμάτευση με την τρόικα και οι επαφές με πολλές ξένες κυβερνήσεις.


Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία» από τον Απρίλιο πέρυσι, ποσό 2.600.000 δολαρίων (από το σύνολο των 5.390.000) είχε αποσταλεί στη Stabri και στον κ. Παπασταύρου από μια άλλη οff shore, την παναμέζικη Fairwinds Assets Inc., για την οποία επίσης κατεβλήθη προσπάθεια κάλυψης κάθε ίχνους μέσω της διάλυσής της τον Δεκέμβριο του 2014, ταυτόχρονα με τις άκαρπες προσπάθειες εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Στην παναμέζικη Fairwinds έχει πιστοποιηθεί η παρουσία του επιχειρηματία Αγγελου Μεταξά (συνέταιρος του κ. Παπασταύρου, που καταζητείται με διεθνές ένταλμα από τον Ιούνιο του 2015 για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) κι άλλων συνεταίρων ή συνεργατών τους σε μια επενδυτική ομάδα που είχε ιδρύσει ολόκληρο δίκτυο off shore σε διεθνείς φορολογικούς παραδείσους.


Με βάση τα νέα συντριπτικά στοιχεία, ερευνάται πλέον η τέλεση σειράς αξιόποινων πράξεων, όπως η απάτη σε βάρος του Δημοσίου και η ψευδορκία. Στη δε αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έχει διαβιβαστεί και η δικογραφία που είχε τεθεί στο αρχείο, λόγω της πρόσφατης πληρωμής του προστίμου των 3.100.000 ευρώ, καθώς η καταβολή του γλίτωσε τον κ. Παπασταύρου από τη δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα, αλλά δεν μπορεί να άρει και τις συνέπειες (άλλη ποινική δίωξη) της υποβολής ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: