Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Σύνοδος Κορυφής: Τι ζήτησε, τι πήρε ο Τσίπρας από Μέρκελ - Ολάντ



Και χαμόγελα είχε, και αγκαλιές είχε (το συνηθίζει ο Φρανσουά Ολάντ να αγκαλιάζει τον Αλέξη Τσίπρα), και αμήχανα χαμόγελα είχε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση των τριών ηγετών λίγη ώρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής διήρκεσε 45 λεπτά και είχε ως κύριο θέμα το προσφυγικό...

Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς από τη 45λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε ... πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες.





Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής.

Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2016/03/blog-post_833.html#.VurmOPuLS72

Δεν υπάρχουν σχόλια: