Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ: «ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΩ, ΚΡΑΤΑΩ ΚΑΛΠΑΚΙ!»




Ο Έλληνας στρατηγός του στρατού ξηράς Χαράλαμπος Γ. Κατσιμήτρος, ήταν ο άνθρωπος που το πρωί της ιταλικής εισβολής κράτησε στα χέρια του τη μοίρα της Ελλάδας, ως υποστράτηγος διοικητής της 8ης Μεραρχίας, του ένδοξου στρατιωτικού σώματος που πρώτο βρέθηκε απέναντι στον επίδοξο κατακτητή.

Ο Κατσιμήτρος είναι ο στρατιωτικός ηγέτης ο οποίος κατάφερε εκείνο που ουδείς πίστευε ότι μπορούσε να γίνει, να αποκρούσει την ιταλική επίθεση, μα και να απωθήσει τον απίστευτα υπέρτερο εισβολέα πίσω στο αλβανικό έδαφος, όπου και τον κατεδίωξε αναγκάζοντας τον να υποχωρεί κάθε ημέρα όλο και περισσότερο…

Ο μπαρουτοκαπνισμένος Κατσιμήτρος πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13), ενώ κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου διακρίθηκε για τη γενναιότητά του στο Μακεδονικό Μέτωπο. Συμμετείχε επίσης στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1921-1922) ως Ταγματάρχης και τραυματίστηκε σοβαρά στη Μάχη του Αφιόν Καραχισάρ (1922). Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου (1924-1925) και τον Ιανουάριο του 1937 προάχθηκε στον βαθμό του υποστράτηγου.

Το 1938 ο Κατσιμήτρος αναλαμβάνει τη διοίκηση της 8ης Μεραρχίας Πεζικού στην Ήπειρο, με έδρα τα Ιωάννινα, η οποία αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από ...Ηπειρώτες, με το σκεπτικό ότι αν χρειαζόταν θα αγωνίζονταν κυριολεκτικά «υπέρ βωµών και εστιών». Εκεί εργάστηκε μεθοδικά και ολοκλήρωσε τη γραμμή άμυνας Ελαίας-Καλπακίου-Καλαμά, ώστε να αντιμετωπίσει πιθανή επίθεση της Ιταλίας, που κατείχε την Αλβανία.

Λίγους μήνες πριν από την ιταλική εισβολή, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έστειλε διαταγές στην Ογδόη Μεραρχία της Ηπείρου, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι κάθε μάχη είναι μόνο για την τιμή των όπλων, καθώς επί της ουσίας είχε κριθεί εκ προοιμίου χαμένη και δεν είχε κανέναν λόγο να δοθεί. Και το ΓΕΣ, άτυπα, «προέτρεπε» τον Κατσιμήτρο να αφήσει την πρώτη γραμμή άμυνας και να κατεβεί πιο κάτω, με κύριο στρατηγικό στόχο την καλύτερη υπεράσπιση της Ηγουμενίτσας. Η «παραίνεση» τον βρίσκει κάθετα αντίθετο και απαιτεί να λάβει τη μορφή εγγράφου διαταγής, κάτι που ουδέποτε συνέβη.

Όταν ο Ιωάννης Μεταξάς απάντησε στον ιταλό πρέσβη «Έχουμε πόλεμο» τότε ο αρχηγός του ΓΕΣ, στρατηγός Παπάγος, διατάσσει «Όπως η 8η Μεραρχία αποκρούσει διά των όπλων την εισβολήν των Ιταλικών Στρατευμάτων, συμμορφουμένη προς τας διαταγάς τας οποίας έλαβε διά την εκτέλεση της αποστολής της». Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, καλούν λοιπόν τον Κατσιμήτρο να οπισθοχωρήσει σταδιακά προς τον νότο, στην κοιλάδα του Αράχθου.
Κι όμως ο υποστράτηγος τους αγνοεί, αγνοεί τον αρχιστράτηγο! Και απαντά: «Η Μεραρχία θα εκτέλεση το καθήκον της προς την πατρίδα, όπως επιβάλλη η εθνική τιμή και καθ' όν τρόπον αυτή γνωρίζει. Κρατάω Καλπάκι!»

Ο διοικητής της Ογδόης Μεραρχίας όχι μόνο δεν υπάκουσε στα απαισιόδοξα κελεύσματα της Αθήνας αλλά αντιθέτως, παρέταξε την άμυνά του στην πρώτη γραμμή, εκδίδοντας δικό του φιρμάνι στους άντρες του: «ουδεμία σκέψη διά υποχώρησιν, η τελευταία γραμμή αμύνης είναι εδώ, μέχρις εσχάτων»!

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα, ο Κατσιμήτρος στήνει τη γραμμή άμυνάς του με κίνδυνο να περικυκλωθεί και να αποδεκατιστεί. Έδωσε μάλιστα όπλα σε όσους μπορούσαν να τα κρατήσουν, βοηθητικούς, μάγειρες, όλους!

Η στάση του Κατσιμήτρου, να μη συμφωνεί με την υποχώρηση στη δεύτερη γραμμή άμυνας και να παραμείνει να πολεμήσει εκεί όπου σχεδόν όλοι θεωρούσαν ότι ο αγώνας ήταν χαμένος, είχε προκαλέσει τεράστια αγωνία στην Αθήνα. Κανείς όμως δεν τολμούσε να διατάξει τον διοικητή της μεραρχίας να αναδιπλωθεί -το μήνυμα θα ήταν απόλυτα καταστρεπτικό…
.
Κι έτσι ο Κατσιμήτρος μόνος, χωρίς βοήθεια από το ΓΕΣ και χωρίς την πίστη κανενός στον αγώνα του, στάθηκε αγέρωχα στην πρώτη γραμμή, πολέμησε και νίκησε. Όχι μόνο κράτησε τα σύνορα άθικτα, αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισε να προελαύνει επιθετικά εναντίον των εισβολέων μέσα στο αλβανικό έδαφος!
Ήταν η απείθειά του στις διαταγές της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που έγραψε χρυσές πολεμικές σελίδες για το έθνος και οδήγησε στο Έπος του 1940. Γιατί μετά την άμυνα, ήρθε η ολομέτωπη επίθεση!

Όταν άρχισαν να φθάνουν στην Αθήνα οι πρώτες πληροφορίες από το μέτωπο, το κλίμα αμέσως άλλαξε : ο Κατσιμήτρος όχι απλώς είχε δικαιωθεί, αλλά είχε καταστεί ο άνθρωπος που με την επιμονή του, την πίστη του και την εξαιρετική στρατιωτική του τέχνη απέκρουσε τον κατά πολύ υπέρτερο εισβολέα και σύντομα τον έτρεψε σε υποχώρηση. Ο ελληνικός στρατός, προκαλώντας παγκόσμια έκπληξη και συγκίνηση, από αμυνόμενος έγινε τώρα επιτιθέμενος, καταδιώκοντας τον εχθρό στο αλβανικό έδαφος και απελευθερώνοντας τη Βόρεια Ήπειρο! Ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος ήταν ο πρώτος στρατηγός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που νικούσε τον Άξονα!

Κι αυτό γιατί ένας μόνο άνθρωπος, ο διοικητής της ηρωικής Ογδόης, αποφάσισε να πετάξει τις διαταγές των επιτελαρχών στα σκουπίδια και να αψηφήσει τις βουλές των ανωτέρων του! Αν ο διοικητής της Ογδόης είχε υπακούσει, τότε η έκβαση του πολέμου θα ήταν προφανώς διαφορετική. Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε ότι στην Ελλάδα πάντα θα βρίσκονται άτομα που θα απαντούν «Κρατάω Καλπάκι!».

Η ιστορία τους θα λειτουργεί αέναα ως φάρος ελπίδας και ηρωισμού για όλες τις γενιές.



https://www.facebook.com/595749873772020/posts/1198971816783153/

Δεν υπάρχουν σχόλια: