Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Απόψεις - εισερχόμενα μέιλ ....... Χρήστος Βλαχογιάννης ... για τους υποψήφιους δημάρχους Πάνο Κατσούλη και Σπύρο Διαμαντόπουλο



Επιτροπή σοφών!!

Τρέμετε, εχθροί και φίλοι, η ντόπια διανόηση βγήκε βόλτα αντάμα και μας κατσουλώθηκε, ως επιτροπή εμπείρων (ή και εμπύρετων) σοφών.

Τώρα, μάλιστα. Αυτή είναι κίνηση! «Κατόπιν ωρίμου σκέψεως… μπλα-μπλα-μπλα… αποφασίσαμε να σας σώσουμε».

Τι λέτε, ορέ παλληκάρια, από πού κατεβήκατε εσείς, ποιοι είστε, για πέστε μας να ξέρουμε ποιοι θα μας ορμηνέψουν;

Άκη, εσύ είσαι; Άλλαξες, σχεδόν δεν σε γνώρισα. Τόσα χρόνια φροντίζεις τις επιχειρήσεις σου και χάθηκες, φαίνεσαι κουρασμένος. Πώς και τ’ αποφάσισες να ασχοληθείς με την πολιτική; Όσα χρόνια σε γνωρίζω, ξέρω πως δεν έχεις σηκώσει ούτε σπίρτο για τον τόπο,τι ακριβώς έγινε και ανεστήθης; Τώρα που το σκέφτομαι, προ μηνών μου είχε πει η Βούλα πως ετοίμαζες μία δημοτική κίνηση από προσωπικότητες και μου ζήτησε να ενταχθώ κι εγώ να βοηθήσω. Ως προσωπικότητα εννοούσε εσένα ή τον Κατσούλη(;), γιατί κανένας από τους δυο σας δεν είναι. Προσωπικότητα σημαίνει κοινώς αποδεκτό και αναγνωρίσιμο πρόσωπο. Εσένα σε ξέρουν μόνο οι δουλειές σου κι ο Κατσούληςείναι αναγνωρίσιμος από την αποτυχημένη θητεία του ως Δημάρχου, πράγμα για το οποίο καταψηφίστηκε και δεν επανεξελέγη (βγήκε τρίτος). Άρα, τι ακριβώς θέλεις από μας;

...

Ζαχαρία, συμμαθητά μου, είπες κι εσύ να μας φέρεις την άνοιξη στον Δήμο; Έχεις την επιχειρησούλα σου (και καλά κάνεις), με μηδενική όμως συνεισφορά στα τοπικά δρώμενα (εκτός της ενδόξου εποχής «Πασοκ, ωραία χρόνια»). Δεν σε θυμάμαι ποτέ να έχεις εμφανιστεί σε εκδήλωση, να έχεις κάνει έστω μία παρέμβαση, μια πρόταση. Τι ακριβώς, λοιπόν, γυρεύει ένας επιχειρηματίας και ποντάρει σε κουτσό άλογο; Ποιες είναι οι προθέσεις σου; Να πω πως σκέφτηκες «αφού έγινε ο συμμαθητής μας, ο Κώστας, Δήμαρχος, γιατί όχι κι εγώ;» θα είχε ένα νόημα. Αλλά εσύ δεν πας για Δήμαρχος και το να εμφανίζεσαι από το πουθενά ως επιτροπή αγώνα τού Κατσούλη με κάνει να υποψιάζομαι διάφορα και κάτι να μου βρωμάει. Έχω άδικο;

Και πάμε τώρα στον μεγάλο αυτοδιοικητικό, τον Πάνο, που περπατάει στον δρόμο και μας καλεί, με μόνιμο μειδίαμα και ύφος εξόχως αυτάρεσκο, να τον δοξάζουμε που …υπάρχει και παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου, με τα αποτελέσματα που παρήγαγε,όταν βρέθηκε σε έμμισθες θέσεις ευθύνης, και τις πάντοτε …ψαγμένες τοποθετήσεις του γενικώς.

Πανούλη, ξεκαβάλα απ’ το καλάμι. Ό,τι έμμισθες θέσεις διαχειρίστηκες τις πήρες ως κομματικό στέλεχος του Σύριζα, άρα δεν μιλάμε για προσφορά, γιατί -είπαμε- προσφορά με λεφτά δεν γίνεται.

Να πάμε τώρα στην πολιτική σου πορεία στον Δήμο μας. Το 2014 ήσουν επικεφαλής του συνδυασμού «Η Κοινωνία Μπροστά», ως υποψήφιος Δήμαρχος, απέναντι στον τότε Δήμαρχο, νυν «συμβουλευόμενό» σου και εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο, Πάνο Κατσούλη, και βγήκες 4ος, όταν το κόμμα σου (Σύριζα) ερχόταν με φόρα ως κόμμα εξουσίας να κυβερνήσει, πράγμα που έγινε την αμέσως επόμενη χρονιά (2015).Τι έγινε τότε και ήσασταν αντίπαλοι, τι σας χώριζε; Δεν είχε ο Κατσούλης τότε τα προσόντα που κατ’ εσέ έχει σήμερα; Τι άλλαξε και θέλεις να τον σώσεις σήμερα με το πολιτικό σου …εκτόπισμα; Είναι τελικώς …παρθένος στην πολιτική ο Κατσούλης;

Ας θυμηθούμε κι ένα τελευταίο, κατά την πρόσφατηεκλογική αναμέτρηση. Αφού δεν κατάφερες να ξαναηγηθείς του Συνδυασμού σου (δεν σε ήθελαν τα συντρόφια), προωθείται στο παρά πέντε ο Παντελής Σκαρμούτσος, ένας υποψήφιος χαμηλών τόνων, και σώζει την παράσταση να μην ξεφτιλιστεί το κόμμα, φέρνοντας ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.Ο συνδυασμός όμως ουσιαστικώς διαλύεται. Αντιπολίτευση δεν υπάρχει στον Κ. Λύρο, εκτός κάποιων χλιαρών παρεμβάσεων, δικών σου και του Παντελή. Η Τοπική Οργάνωση του Σύριζακι αυτή ουσιαστικώς διαλύεται (σήμερα δεν υπάρχει) ΚΑΙ με σημαντική ευθύνη δική σου. Σήμερα, τρέφεις φρούδες ελπίδες πως θα μετακινήσεις τους ψηφοφόρους τούκόμματός σου προς μεριά του «συντρόφου» Κατσούλη ή κάνω λάθος;Μήπως συμφώνησες κάτι προσωπικό και μυστικό με τον συνονόματο; Πες το μας να χαρούμε.

Το ξέρει αυτό ο επικεφαλής του συνδυασμού σας, ο Παντελής, το έχετε συζητήσει, συμφωνεί;

Άρα, απ’ όπου κι αν σε πιάσει κανείς, το συμπέρασμα που αποκομίζει είναι πως είσαι ένας αποτυχημένος παράγοντας του τόπου. Σήμερα παριστάνεις τον καθοδηγητή Κατσούλη, άρα ΚΑΙ επικίνδυνος.

Θα ήταν καλό, λοιπόν, να μας πεις -μαζί με τους άλλους δύο της ομάδας διανόησης- γιατί να ψηφίσουμε Κατσούλη; Πείτε και στον ίδιον να μας πει ποιος είναι τώρα, διότι τότε που ήταν Δήμαρχος τον ζήσαμε. Τι νέο κομίζει σήμερον εις Μεσολόγγους;

Κι εσύ, συμμαθητάΔημήτρη, φτιάξε κάνα ποίημα προς υπεράσπιση της ομάδας των σοφών, «ρίξε μια …κλανιά καλή», μην τους αφήνεις απροστάτευτους στην πεζή μου πένα αυτήν την φορά. Θα χρειαστούν υποστήριξη οσονούπω κι άλλα διαμάντια του «νέου» Κατσούλη, εκτός από τον ίδιο. 

Αλήθεια, εκειός ο Μπρούμας γιατί σίγησε;Τον αποσύρατε;

 

Υ.Γ. Είδα φίλους, που επίσης δεν έχουν σηκώσει σπίρτο για τον τόπο, πλην βαθυστόχαστων «αριστερών αναλύσεων», να βάζουν πλάτη στον «σύντροφο» Κατσούλη και μάλιστα από μικροφώνου. Άλλο ένα Χ, λοιπόν, στον μακρύ μου κατάλογο.

 

Περίπτωση Σπύρου Διαμαντόπουλου

 

Η περίπτωση Σπύρου Διαμαντόπουλου εμπίπτει στην κατηγορία των ουρανοκατέβατων διεκδικητών του Δημαρχιακού θώκου.

Νεαρός ων, ενεφανίσθη στο πολιτικό σκηνικό ως εκλεγμένος για πρώτη φορά με τον επίσης νεαρό και άγνωστο Καραπάνο, ο οποίος τον τοποθέτησε Αντιδήμαρχο. Άρα μισθός κανονικά.

Μετά 2 χρόνια απομακρύνεται από τον Δήμαρχο, κραυγάζοντας πως δεν έφταιγε αυτός αλλά ο Δήμαρχος.

Στις επόμενες εκλογές μεταπηδά με ευκολία στο στρατόπεδο Κ. Λύρου (κόντρα στον μέχρι πριν λίγο Δήμαρχο και άμεσο συνεργάτη του), επανεκλέγεται και αναλαμβάνει και πάλι έμμισθη θέση Αντιδημάρχου. Ούτε εκεί τα βρίσκει και απομακρύνεται εκ νέου και από τον Κ. Λύρο.

 

Σήμερα μας ζητά επιτακτικά να τον ψηφίσουμε, ως την μόνη σίγουρη λύση και τον πλέον κατάλληλο Δήμαρχο.

 

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Μέχρι την εμφάνισή του με τον Καραπάνο, δεν είχε την παραμικρή συνεισφορά στα δρώμενα του Μεσολογγίου. Κυττούσε μόνο την δουλειά του και καλά έκανε.

Σήμερα τι ακριβώς ζητάει από μας;

 

Να εμπιστευθούμε τις τύχες του ετοιμοθάνατου Δήμου μας σε έναν άνθρωπο που αποπέμφθηκε δύο φορές από ισάριθμους Δημάρχους; Κάποιο σοβαρό λόγο θα είχαν οι δεύτεροι να το κάνουν. Δεν διώχνεις έτσι ξαφνικά ένα πολύ κοντινό σου συνεργάτη (Αντιδήμαρχο), αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

 

Ο Σπύρος υποστηρίζει πως και στις δύο των περιπτώσεων έφταιγαν οι Δήμαρχοι. Και με τους δύο όμως εξετέθη ως υποψήφιος, ζήτησε και έλαβε ψήφο από τον λαό και από τους δύο έφυγε, δείχνοντας πολιτική ανωριμότητα και έλλειψη διορατικότητας στις επιλογές του (ποιον επιλέγει, δηλαδή, και γιατί να κατέλθει στον εκλογικό στίβο), πράγμα ανεπίτρεπτο για υποψήφιο Δήμαρχο.

Μάλλον παραβιάζεται να ανελιχθεί, στάση που δείχνει μόνον υπέρμετρο και ανέδραστο εγωισμό.

 

Έπειτα, ποια είναι η ιστορία του, η παρουσία του στα δρώμενα της πόλης; Είναι γνωστός μόνο από έναν αθλητικό σύλλογο, που ίδρυσε ο ίδιος. Εμπειρία πολιτική δεν έχει, δεν πρόλαβε ν’ αποκτήσει. Το να σε απομακρύνουν δε δύο διαφορετικοί Δήμαρχοι δείχνει ανικανότητα, ίσως ανάρμοστη συμπεριφορά, ίσως και κάτι άλλο (βοά η πολιτική πιάτσα αλλά τα στόματα δεν ανοίγουν επισήμως), που ποτέ δεν θα μάθουμε, αφού οι εξηγήσεις των δύο πλευρών είναι εντελώς αντιφατικές.

 

Προσφορά στην πόλη ανύπαρκτη. Σχέση με τον πολιτισμό, το βαρύ χαρτί του Δήμου μας, μηδενική. Στα τόσα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στην πόλη, δεν τον είδα μια φορά να περνάει το κατώφλι του Τρικούπειου, ως απλός πολίτης.

 

Το ψυχρό, λοιπόν, συμπέρασμα θα μπορούσε να συνοψιστεί στα εξής: 4 χρόνια έμμισθες θέσεις και τώρα υποψήφιος Δήμαρχος για περισσότερα. Δεν το σκέφτεται κι άσχημα.

 

Δεν έχει εμπειρία δημόσιας Διοίκησης, δεν έχει προσφορά, δεν έχει πολιτική διαδρομή, έχει αρνητικό προηγούμενο ως εκλεγμένος.

Για ποιο λόγο να τον εμπιστευθούμε;

Για να μάθει κι αυτός στο κεφάλι μας;

Σίγουρα δεν χρειαζόμαστε τέτοιους να μας σώσουν.

 

Και μια προσωπική παρατήρηση. Ανήκει στους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού υπάρξαντες μαθητές μου, που δεν με χαιρετούν στον δρόμο, σε πλήρη αντίθεση με τον ενθουσιώδη αδερφό του. Το κάνει τώρα τελευταία που είναι υποψήφιος κι αυτή η υποκρισία μ’ ενοχλεί…

 

Χρήστος Βλαχογιάννης

Καθηγητής Μουσικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: