Το μαθηματικό μοντέλο Lambda-Cold Dark Matter (ΛCDM), που εξηγεί τη Μεγάλη Έκρηξη και την επέκτασή της, είναι η καλύτερη εικασία μας για το γιατί το σύμπαν διαστέλλεται και επιταχύνεται. Όμως, το εν λόγω μοντέλο έχει κάποια κενά στην λογική του, καθώς βασίζεται στην ύπαρξη της σκοτεινής ύλης και στις σκοτεινής ενέργειας. Τα μαθηματικά, που ποτέ δεν λένε ψέματα, λένε πως κάτι υπάρχει, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε ανιχνεύσει την σκοτεινή ύλη. Παρατηρούμε όμως το αποτέλεσμά της.
Αυτά τα κενά, έχουν οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να αναζητούν άλλες εξηγήσεις, που να μη βασίζουν την διαστολή του σύμπαντος στην σκοτεινή ύλη, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι σήμερα. Έχουμε εικασίες πως το Σύμπαν μας καταβροχθίζει μικρότερα σύμπαντα, όμως δεν έχουμε αποδείξεις για αυτά και πολλές φορές έρχονται κόντρα στις θεωρίες του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν.
Τώρα, ο Naman Kumar – ένας ερευνητής στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας – προβάλλει μια άλλη ιδέα: ότι το σύμπαν μας είναι στην πραγματικότητα μέρος ενός μπερδεμένου ζεύγους με ένα άλλο σύμπαν. Ο Kumar δημοσίευσε την ιδέα του στο περιοδικό Gravitation and Cosmology τον Απρίλιο και εξέθεσε την πολυπλοκότητά του ως μέρος της σειράς Science X Dialog , όπου οι ερευνητές μοιράζονται πληροφορίες για τη δουλειά τους.
...«Στη δουλειά μου, προτείνω ένα άλλο μοντέλο για να εξηγήσω την παρούσα επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος. Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα μοντέλα, αυτό δεν απαιτεί καμία μορφή σκοτεινής ενέργειας ή τροποποιημένες προσεγγίσεις βαρύτητας», έγραψε ο Kumar σε ένα δελτίο τύπου . «Ωστόσο, υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε: χρειαζόμαστε έναν συνεργάτη αντι-σύμπαν του οποίου η ροή του χρόνου σχετίζεται αντίθετα με το σύμπαν μας».
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μια τέτοια ιδέα. Το 2018, επιστήμονες από το Περιμετρικό Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής στο Οντάριο πρότειναν την ιδέα ότι το σύμπαν μας είναι η κατοπτρική εικόνα ενός σύμπαντος που ρέει προς τα πίσω στο χρόνο. Εκείνη την εποχή, οι συγγραφείς παραδέχτηκαν πρόθυμα ότι η ιδέα τους χρειαζόταν ακόμα να ξεπεράσει πολλά εμπόδια παρατηρήσεων και πειραμάτων, αλλά ότι παρείχε έναν συναρπαστικό φυσικό υποψήφιο για τη σκοτεινή ύλη – ένα «στείρο» νετρίνο. Η ιδέα επίσης δεν παραβιάζει έναν θεμελιώδη κανόνα της φυσικής που είναι γνωστός ως συμμετρία CPT.
Ο Kumar υποστηρίζει πως η μελέτη του χρησιμοποιεί έννοιες της κβαντικής θεωρίας (σχετική εντροπία) και την γενική σχετικότητα (μηδενική ενεργειακή συνθήκη), για να δείξει πως το σύμπαν μπορεί να διαστέλλεται επιταχυνόμενα, εντελώς φυσικά, αν είναι ζεύγος με ένα αντισύμπαν.
«Η σχετική εντροπία, η οποία απαιτεί δύο καταστάσεις, σε αυτήν την περίπτωση, αντιστοιχεί στο σύμπαν και στο αντισύμπαν του συνεργάτη του», έγραψε ο Kumar. «Η επιταχυνόμενη διαστολή φαίνεται αναπόφευκτη σε ένα σύμπαν που δημιουργείται σε ζεύγη που σέβονται τη μηδενική ενεργειακή συνθήκη».
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024: Ψήφισε ακόμη και χωρίς ταυτότητα : Πώς το κάνεις
Η εξερεύνηση της παγκόσμια επέκτασης του σύμπαντος μετά την Μεγάλη Έκρηξη, σηκώνει αμφισβήτηση. Δεν αμφισβητείται η Μεγάλη Έκρηξη, αλλά οι λόγοι για τους οποίους το σύμπαν διαστέλλεται επιταχυνόμενα. Οι εικασίες που κάνουν οι επιστήμονες, είναι η προσπάθειά τους να βρουν λύσεις χωρίς την ανάγκη ύπαρξής σκοτεινής ύλης και ενέργειας. Όμως, οι εξηγήσεις που αναπτύχθηκαν επί αιώνες, από τεράστιους επιστήμονες όπως ο ο Isaac Newton και ο Albert Einstein και που επαληθεύονται καθημερινά, θα συνεχίσουν να ισχύουν.
Μέχρι να βρούμε την σκοτεινή ύλη και την σκοτεινή ενέργεια, σίγουρα έχει ενδιαφέρον να αναζητήσουμε πιθανές εξηγήσεις για την ύπαρξη των πάντως και σε άλλες συναρπαστικές θεωρίες, που στέκουν και έχουν βάση.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Gravitation and Cosmology.
https://techmaniacs.gr/eimaste-syndedemenoi-me-ena-antisympan/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου