skip to main |
skip to sidebar
Από το
"Στοχασμός-Πολιτική"Γράφει ο ΔευκαλίωναςΣήμερα ήταν μία ημέρα θριάμβου για τον Γιώργο Παπανδρέου και την υπό αυτόν ηγετική ομάδα!1. Το spread του 10-ετούς Ελληνικού Κρατικού Ομολόγου έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού ξεπέρασε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 973 μβ, που είχε καταγραφεί πέρσι τις παραμονές της ένταξης της χώρας στο ΔΝΤ και κινείται πλέον (λίγο πριν το κλείσιμο της 14ης Απριλίου στις 19.57) στις 985 μβ. Θυμίζουμε για λόγους ιστορικούς, παρ’ ότι πλέον αποτελεί πλεονασμό, τις επικό-ηρωικές δηλώσεις των Γ. Παπανδρέου-Γ. Παπακωνσταντίνου για το «πιστόλι πάνω στο τραπέζι» και «τους κερδοσκόπους που θα χάσουν τα πουκαμισά τους».2. Ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών έπεσε στις 1.487,76 μονάδες. Ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 14 Απριλίου 2010, ήταν στις 1.987,36 μονάδες, δηλαδή σημείωσε πτώση 25,13%. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό για την κρατική περιουσία, θα αναφέρουμε ένα...χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σήμερα, στις 14 Απριλίου 2011, η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας έκλεισε στα 0,53 ευρώ. Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, στις 14 Απριλίου 2010, η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας είχε κλείσει στα 1,50 ευρώ. Ήτοι, μέσα σε ένα μόλις χρόνο η κρατική περιουσία για την περίπτωση της ΑΤΕ έχει υποστεί μείωση περίπου 64,6%. Και μην βιαστούν οι νεοφιλελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν αυτό το παράδειγμα για πανηγυρίσουν και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της πώλησης της κρατικής περιουσίας προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύτερα από ιδιώτες. Η Αγροτική Τράπεζα υπήρξε στο άμεσο παρελθόν μία κερδοφόρος κρατική εταιρεία που στάθηκε δίπλα στον Έλληνα Αγρότη. Το σημερινό της κατάντημα είναι παράλληλο και αντίστοιχο με το κατάντημα και των ιδιωτικών τραπεζών.
3. Η επίσημη ανεργία του Ιανουαρίου αυξήθηκε και πάλι και σκαρφάλωσε στο 15,1%. Θυμίζουμε την δήλωση του υφυπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη «το σύστημα (ασφαλιστικό) αντέχει ανεργία 14%», που έγινε στις 3 Ιανουαρίου 2010. Τότε η επίσημη ανεργία ήταν 13,5% (Οκτώβριος 2010). Έκτοτε συνέχισε να ανεβαίνει… Τον Νοέμβριο του 2010 πήγε στο 13,9% και τον Δεκέμβριο 2010 σκαρφάλωσε στο 13,8%, για να φθάσει όπως προαναφέραμε τον Ιανουάριο 2011 στο 15,1%! Έχετε ακούσει όλοι τις εκτιμήσεις-προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου ότι η ύφεση κορυφώθηκε το Δ’ Τρίμηνο του 2010 και από τότε έχει αρχίσει να κάμπτεται… Θα δούμε περίπου στις 10 Μαΐου πόση ήταν η ύφεση το Α’ Τρίμηνο του 2011. Αλλά το πρώτο ανησυχητικό μήνυμα ήρθε. Αφού αυξήθηκε η ανεργία τον Ιανουάριο το πλέον λογικό είναι να αυξήθηκε και η ύφεση.
4. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σήμερα στους Financial Times ότι δεν είναι αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό το 2012. Να θυμίσουμε τις πομπώδεις δηλώσεις των Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου για επιστροφή στις αγορές το 2011 μετά το 2012 και τώρα στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα είναι πλεονασμός και πολυτέλεια για τα νεύρα και την υπομονή μας.
Τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών υπέρ της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους και τις αντίστοιχες αναλύσεις του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo και του Citigroup, δεν τις αναφέρουμε καν, αφού κάθε ημέρα είναι γεμάτες οι σελίδες του ημερήσιου εγχώριου και διεθνούς τύπου από παρομοίου περιεχομένου θέσεις.
Όλα, μα όλα, στατιστικά στοιχεία, επίσημες απόψεις έγκριτών διεθνώς οικονομολόγων, επιστημονικών και επενδυτικών οργανισμών, λένε και δείχνουν στον Γιώργο Παπανδρέου και στην υπό αυτόν ηγετική ομάδα το αυτονόητο: «Κύριοι η οικονομική σας πολιτική απέτυχε. Αλλάξτε την! Αναδιαρθρώστε το Χρέος σας για να μπείτε σε αναπτυξιακή τροχιά. Έτσι μόνο μπορείτε να γλυτώσετε από την καταστροφή».
Κανένας όμως από την «παρέα» του Γιώργου Παπανδρέου δεν τους ακούει. Κάτω από τον εκβιασμό «ή συμφωνείτε, ή πάμε σε εκλογές», που αποσκοπεί να φιμώσει τυχόν αντιδράσεις, είναι έτοιμοι να ζήσουν, με τις κάμερες ανοικτές για να τους γράψει η ιστορία, άλλη μία ημέρα με ψέματα και κάλπικη δόξα!
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2011/04/blog-post_3648.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου