Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Κόλαφος από τον ΟΟΣΑ για την φορολογική πολιτική


Ομοβροντία επικριτικών σχολίων ακούει εδώ και μήνες η κυβέρνηση για την αντιαναπτυξιακή της πολιτική η οποία μαζί με το Μνημόνιο μας έφεραν στην κατάσταση της χρεοκοπίας. Όλοι τους λέγαμε ότι με φόρους, φόρους και ξανά φόρους θα πετύχουν το ακατόρθωτο. Να διαλύσουν όποια ανταγωνιστικότητα μας είχε απομείνει και να στραγγίξουν πολίτες και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την υστέρηση των εσόδων.

Νέα έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αποτελεί νέο κόλαφο για την κυβερνητικό πολιτική καθώς συστήνει μείωση φόρων αλλιώς θα χάσουμε για χρόνια το τρένο της ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα θα χάσει σοβαρό έδαφος συγκριτικά με άλλες χώρες. Η διαφορά εισοδήματος από άλλες χώρες με καλύτερες επιδόσεις, η οποία είχε μειωθεί τα προηγούμενα χρόνια, θα μεγαλώσει και πάλι ως αποτέλεσμα της μεγάλης κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη“, υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι ο συνδυασμός βαριάς φορολογίας στην εργασία και σημαντικών φοροαπαλλαγών στα χαμηλότερα εισοδήματα, ενισχύει τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία.

Όλο το στρεβλό σύστημα που επί χρόνια οικοδομήθηκε η ελληνική οικονομία, συνεχίζεται και επί ΠΑΣΟΚ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Φοροαπαλλαγές για τους χαμηλόμισθους, βαριά φορολογία για τους μισθωτούς τι να κάνουν κι αυτοί καταφεύγουν στη φοροδιαφυγή.

«Η υψηλή φορολογία, πολύ μεγαλύτερη από το μέσο όρο των κρατών του ΟΟΣΑ, που επιβαρύνει τα εισοδήματα από εργασία, γίνεται αφόρητη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σε αυτό οφείλεται η σημαντικά υψηλότερη ανεργία μεταξύ των ηλικιωμένων. Σε συνδυασμό με το εύρος στο οποίο εφαρμόζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα λεγόμενα ‘βαρέα’ επαγγέλματα, ένα, πολύ μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, μέρος των εργαζομένων οδηγείται στην πρόωρη συνταξιοδότηση».

Όλα όσα υποσχέθηκε να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και δεν κάνει, όλες οι μεταρρυθμίσεις που υποτίθεται ότι προωθεί αλλά ποτέ δεν τα έβαλε πραγματικά με τα μεγάλα «πράσινα» συντεχνιακά συμφέροντα. Αυτά ζητά ο ΟΟΣΑ να γίνουν, αλλά η κυβέρνηση ασχολείται πλέον με το αν θα περάσει το νόμο για τα φρουτάκια προκειμένου να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματίες που θέλουν να μπουν στον τζόγο.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μια αδιέξοδη πολιτική, αντιληπτή από εχθρούς και φίλους της κυβέρνησης, δεν γίνεται κατανοητή από την ίδια. Ο λόγος; Η αποστολή, η συμφωνία που υπέγραψαν όταν ανέβηκαν στην εξουσία και δεν πρέπει να αλλάξουν γραμμή από εκεί. Μέχρι να πέσουν.


http://www.antinews.gr/2011/04/07/95443/

Δεν υπάρχουν σχόλια: