Και ενώ στην Ελλάδα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να αποτρέψουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στην ημικατεχόμενη Κύπρο η κυβέρνηση εργάζεται αυτήν την περίοδο σε δύο μέτωπα που θα εκτοξεύσουν την οικονομία του νησιού. Το πρώτο αφορά τον ορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των δοκιμαστικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως ανακοίνωσε ο κύπριος υπουργός εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης οι γεωτρήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στο οικόπεδο 12 στα τέλη του 2011 αρχές του 2012.....
Επιπρόσθετα η Κύπρος την περίοδο αυτή διαπραγματεύεται με το Ισραήλ την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο με έναν ακόμα να κατασκευάζεται στο Ισραήλ οι οποίοι θα τροφοδοτούνται με υποθαλάσσιο αγωγό από τα κοιτάσματα των δύο χωρών. Το ζήτημα το οποίο προέκυψε αφορά την βιωσιμότητα για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνέδεε τα κοιτάσματα των δύο χωρών με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης οι ειδικοί έχουν ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση ότι ένας αγωγός από την Κύπρο στην Ελλάδα, είναι ίσως μια υπερβολικά μεγάλη πρόκληση και έξω από τις δυνατότητές μας και για αυτό εξετάζουμε άλλους τρόπους.
Προφανώς η επόμενη λύση θα είναι η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου με πλοία από την Κύπρο προς τους τερματικούς σταθμούς στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη μεσογειακή ευρωπαϊκή χώρα. Εδώ όμως τίθεται το ζήτημα της ασφάλειας των πλοίων αυτών καθόλη τη διαδρομή τους από την Αν. Μεσόγειο προς την Ελλάδα ή την Ευρώπη.
Ίσως τελικά αυτό να έβλεπαν οι Τούρκοι όταν πριν από μερικά χρόνια αποφάσισαν να αποκτήσουν τα κατάλληλα πλοία όπως LHD και αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βλημάτων, ενώ από πέρσι σχημάτισαν μία ναυτική δύναμη (Task Force) αποτελούμενη από τέσσερις φρεγάτες και ένα πλοίο ανεφοδιασμού για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Μεσόγειο βασιζόμενοι σε απόφαση του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
http://www.defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου