Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Αντιμετωπίστε τις ιώσεις χωρίς φάρμακα

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η ασπίδα μας ενάντια στις ασθένειες, ένα σύνθετο σύστημα που μας προστατεύει από τους «εισβολείς» παθογόνους οργανισμούς (βακτήρια, ιούς, μικρόβια).



Και επειδή όσο πιο αδύναμο είναι, τόσο περισσότερο ευάλωτοι γινόμαστε σε κρυολογήματα και ιώσεις, σύμφωνα με την Καθημερινη, όλοι θυμόμαστε τους παλιούς διατροφικούς κανόνες που έλεγαν: «Φάε σωστά και δεν θα πάθεις τίποτε!», ή «Ενα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». Στην πορεία πιστέψαμε ότι αυτά ξεπεράστηκαν, αλλά οι πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες διαιτολογίας δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί πραγματικά να μας...βοηθήσει να κερδίσουμε τη μάχη με τις ιώσεις.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, τρεις είναι οι βασικές διατροφικές αρχές της πρόληψης: Βάζουμε στη διατροφή μας χρώμα από εποχικά φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τρώμε ελαιόλαδο για τη βιταμίνη Ε και φροντίζουμε για την καλύτερη ποιοτική και ποσοτική εξισορρόπηση των θερμίδων. Ειδικότερα, τα καλύτερα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος είναι τα εξής:

Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνες Α, Ε και C) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Λαχανικά και φρούτα όπως το πορτοκάλι, η πορτοκαλιά κολοκύθα, το καρότο, το μπρόκολο, οι χρωματιστές πιπεριές, τα μούρα, το ρόδι, αλλά και τρόφιμα όπως το σουσάμι, το ταχίνι και το πράσινο τσάι αποτελούν καλές διατροφικές πηγές των βιταμινών αυτών.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι ίσως η πρώτη που σκεφτόμαστε ως μέσο προστασίας από ιώσεις και λοιμώξεις, για παράδειγμα του αναπνευστικού. Σχετίζεται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την παραγωγή προστατευτικών ουσιών όπως η ιντερλευκίνη και οι κυτοκίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα, και ιντερφερόνης, η οποία συμβάλλει στην παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των ιών. Την περιέχουν και οι πατάτες!

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε προστατεύει τον οργανισμό μας από τη δράση των ελεύθερων ριζών, ενώ σχετίζεται με την παραγωγή ουσιών που ενισχύουν την άμυνα και προφυλάσσουν τον οργανισμό από λοιμώξεις. Καλύτερες πηγές της είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και τα φουντούκια.

Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη στη διατήρηση των επιθηλιακών κυττάρων, τα οποία δρουν ως εμπόδιο στις λοιμώξεις. Παίζει ρόλο στη διατήρηση των λεμφοκυττάρων. Βρίσκεται στο συκώτι, τα καρότα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το αυγό.

http://www.ygeianews.gr/node/4833

Δεν υπάρχουν σχόλια: