Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Λοιμοκτονούν οι ψαράδες στο Αιτωλικό (Επιτέλους ας μαζέψει κάποιος τον παρείσακτο επόπτη αλιείας)

Αλιεύσαμε το άρθρο από το etoliko.gr, είναι η αποτύπωση με λίγα λόγια της τραγικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι ψαράδες μας, μετά την απογοητευτική παραγωγή που τους επιφύλαξε η λιμνοθάλασσα για αυτή την αλιευτική περίοδο. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν και τον ολετήρα της λιμνοθάλασσας, τον κυρίως υπεύθυνο της καταστροφής της λιμνοθάλασσας και του επαγγελματία ψαρά, να τους έχει κηρύξει μια άνευ προηγουμένου επίθεση, αλλά βέβαια πάντα στο όνομα της νομιμότητας.
Συνταξιούχοι, άδειες σκάφων, αόρατα έργα ανάπτυξης, ιβάρια και συνεταιρισμοί, με ολίγον επενδύσεις οικοτουρισμού συγγενικών του προσώπων, συνθέτουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα η οποία εκπέμπει δύσοσμα. 

Παρακαλούνται οι κύριοι πρώην προστάτες του επόπτη αλιείας ( όπως νομάρχες-βολευτές και εκάστοτε δήμαρχοι) να συνετίσουν τον ψυχογιό τους, γιατί ενδεχομένως να τον συνετίσει ο εισαγγελέας και αυτό θα σημάνει πολλά για το αξιόποινο των ιδίων, μιας και ο βαγγελάκης ξέρει να φυλάει τα στερνά του. 

Πριν λίγους μήνες ο ιερός δήμαρχος Μεσολογγίου είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση για την λιμνοθάλασσα, «Πουλάνε την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού όχι μόνο το αλάτι!» το σχετικό άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Ρωτάμε λοιπόν εμείς οι αδαείς, πόσο άσχετος μπορεί να είναι ο κυρίως υπεύθυνος αυτού του αγαθού που λέγεται λιμνοθάλασσα, με την αγοροπωλησία της;
Πόσο άσχετα με την αγοροπωλησία, μπορεί να είναι τα έγγραφα που στέλνει για επιβολή της δήθεν νομιμότητας σε μια κατάσταση ανομίας και τέλματος που ο ίδιος δημιούργησε; (τα δε έγγραφα σχεδόν ποτέ δεν φέρουν την υπογραφή του και εδώ κολλάει το ότι ο βαγγελάκης ξέρει να φυλάει τα στερνά του)

Πόσο άσχετος μπορεί να είναι με την εμφάνιση που έκανε εταιρεία αγνώστων συμφερόντων στο Αιτωλικό, η οποία σε συνάντηση που είχε με ντόπιους ψαράδες τους φανέρωσε ότι έχουν την έγκριση από τις υπηρεσίες για να προβούν σε αγορά όλης της λιμνοθάλασσας;

                                              Μ.Ε.Π


================================================================================================================================================================================================================================================================================================================


Οι καλές εποχές με τις μεγάλες ψαριές, στο Αιτωλικό, είναι μάλλον παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το χρήμα από τα ψάρια δεν υφίσταται. Πολλοί είναι οι ψαράδες στο νησί που ψάχνουν τον επιούσιο, ιδιαίτερα οι ελεύθεροι ψαράδες που ψαρεύουν κυρίως στο Κανάλι, το μεγάλο τμήμα της βορινής λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού. Και οι συνεταιρισμένοι επίσης, δεν είναι στις...καλύτερες μέρες τους. Ιδιαίτερα στο Κανάλι, γίνεται πανικός, καθώς έχουν μπει στο "κόλπο" οι παρείσακτοι και οι ντόπιοι ψαράδες περιμένουν τις αλλαγές του καιρού για να επιβιώσουν. Από την άλλη, οι ερασιτέχνες είχαν τη χειρότερη χρονιά, το 2013, αφού ψάρεψαν τη λίγδα - μικρή τσιπούρα - μόνον 5 ημέρες τον Ιούνιο και μια εβδομάδα τον Ιούλιο. Άλλοι, επίσης, επαγγελματίες, περιμένουν το Θεό για να ζήσουν, αφού μένουν απλήρωτοι για αρκετό χρόνο. Όταν όλα ομαλοποιηθούν - πιστεύουμε - ίσως, η πλούσια λιμνοθάλασσά μας να μην έχει πια φτωχούς ψαράδες, όπως σήμερα. Πάντως, στο χώρο υπάρχει πρόβλημα το οποίο θα συνεχίζεται όσο μπαίνουν στο χώρο των ψαράδων οι παρείσακτοι και οι ανεύθυνοι!


http://etoliko.gr/content/view/458/1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: