Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

O Σταθάκης, ο "επενδυτής" μνημονιακός γερμανοτσολιάς του νέου ΠΑΣΟΚ (ΣΥΡΙΖΑ)... έγινε γαμπρός της Ευτυχίας (με αφορμή το «επαχθές χρέος»)

«Το μνημόνιο είναι ευτυχία για τον τόπο», δήλωνε το Νοέμβριο του 2010 ο Πάγκαλος, προκαλώντας αηδία στο πανελλήνιο. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, έρχεται ο Γιώργος Σταθάκης και δηλώνει ότι «η ευτυχία περνά μέσα από το ευρώ». Περίπου όπως οι παλιοί έλεγαν ότι ο έρωτας περνά μέσα από το στομάχι.

Χωρίς καν να έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το ελληνικό χρέος, μόνος του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει το συμπέρασμα ότι μόνο το 5% του δημόσιου χρέους είναι απεχθές. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» στην οποία, μεταξύ άλλων, είπε ότι... το απεχθές χρέος είναι περιορισμένο: «Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί».
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να μιλά για ελάφρυνση του χρέους «στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ανάκαμψη της οικονομίας». Μένει να δούμε αν οι απόψεις Σταθάκη εκφράζουν την αντίληψη της ομάδας χάραξης οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και αν έχει ακόμα ισχύ η απόφαση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».
Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους (ΕΛΕ) πρωτοδιατυπώθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων-Πανεπιστημιακών ενάντια στο ΔΝΤ το καλοκαίρι του 2010. Ειδικότερα, από τον καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, Κώστα Λαπαβίτσα. Τα πρώτα πρακτικά βήματα για την Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2010 από το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης. Η Πρωτοβουλία συζητήθηκε και με αφορμή σχετική πρόταση για τη συγκρότηση ΕΛΕ από την τότε ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα στο βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, το Δεκέμβρη του 2010. Έκτοτε έχει αγκαλιάσει και έχει στηριχθεί από ένα πολύ ευρύτερο κοινό που μάχεται ενάντια στο Μνημόνιο και τις εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν κυβέρνηση, ΔΝΤ και ΕΕ.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την έκκληση για τη δημιουργία ΕΛΕ, ένα κείμενο που με απλά ελληνικά εξηγεί το γιατί είναι αναγκαία η συγκρότησή της και το οποίο μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει πάνω από 62.000 πολίτες, ανάμεσά τους και σημερινοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 100 πρώτες υπογραφές συναντάμε πολύ γνωστά ονόματα όπως του Μανώλη Γλέζου, της Νάντιας Βαλαβάνη, του Γιάννη Τόλιου. Είναι φανερό ότι η πρωτοβουλία αυτή είχε την υποστήριξη ενός ευρέος φάσματος αριστερών δυνάμεων, όμως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να την έχει ξεγράψει και να αναζητά άλλου είδους συμμαχίες.


"mao"

Δεν υπάρχουν σχόλια: