Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Η αντίδραση των νταβατζήδων για την επανασύσταση των ΜΟΜΑ ήρθε μέσα από το Ποτάμι

H κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανασύσταση των ΜΟΜΑ (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως)

Τι ακριβώς είναι οι Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως, που δήλωσε ότι ανασυγκροτεί η κυβέρνηση, ποια η προσφορά τους και γιατί καταργήθηκαν.

Οι ΜΟΜΑ ήταν κατασκευαστικές Μονάδες του στρατού και αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων που τους ανέθετε η προϊσταμένη αρχή στο νομό της έδρας των ή σε γειτονικούς νομούς. Το προσωπικό των Μονάδων αποτελούνταν από αξιωματικούς και οπλίτες του Μηχανικού, τεχνικά καταρτισμένους αλλά και με μικρό ποσοστό αξιωματικών από τα λοιπά όπλα του Στρατού ή και κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ναυτικό, Αεροπορία), καθώς επίσης και με πολιτικό μόνιμο ή με συμβάσεις... τεχνικό προσωπικό (γραφείς, μηχανικοί, οδηγοί τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες κ.λ.π).

Αποστολή της ειδικής αυτής υπηρεσίας ήταν: Σε περίοδο ειρήνης με λογικό κόστος (7 φορές χαμηλότερο κόστος από τα έργα των δημοπρασιών ) εκτέλεση των έργων που τις αναθέτονταν με διάφορα κυβερνητικά προγράμματα και μάλιστα στη νησιωτική και ορεινή Ελλάδα όπου δεν υπήρχε ενδιαφέρον των εργοληπτών. Η ανάθεση εκτέλεσης μικρών κοινωφελών έργων τοπικού ενδιαφέροντος για την ωφέλεια Δήμων, Κοινοτήτων, Συλλόγων και Οργανισμών ιδίως σε ακριτικές περιοχές.

Από τη δεκαετία του ’80 οι μεγαλοεργολάβοι, οι κατασκευαστές - μεγαλοεκδότες - καναλάρχες οι λεγόμενοι και νταβατζήδες ζητούσαν από τις κυβερνήσεις, την περικοπή των πιστώσεων προς τις ΜΟΜΑ για την εκτέλεση έργων με σκοπό τον στραγγαλισμό τους.

Τέλος, στην δεκαετία του ’90 με την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το Ν.2026/92 το κατάφεραν και διέλυσαν τις ΜΟΜΑ.

Οταν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η επανασύσταση των ΜΟΜΑ αμέσως εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση

«...Η δημιουργία ΜΟΜΑ θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τον κατασκευαστικό τομέα της χώρας ενώ η έξοδος από την κρίση, η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης απαιτούν, πέραν των άλλων ένα σύγχρονο, μεγάλο και αποτελεσματικό κατασκευαστικό τομέα ικανό να αναλαμβάνει και έργα εκτός Ελλάδας...»

Η παραπάνω ανακοίνωση δεν εκδόθηκε από την ένωση κατασκευαστών, δεν εκδόθηκε από τους νταβατζήδες, δεν εκδόθηκε από τον Μπόμπολα, δεν εκδόθηκε από την κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ

Δυστυχώς εκδόθηκε από το κόμμα Ποτάμι

Από ionath

Δεν υπάρχουν σχόλια: