Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

National Interest: Η προσέγγιση Ρωσίας και Ελλάδος θα οδηγήσει στην γεωπολιτική καταστροφή της ΕΕ

Με την άνοδο στην εξουσία στην Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα, η γεωπολιτική κατάσταση της Ευρώπης έχει αλλάξει δραματικά. Ειδικότερα, η σύγκλιση της Ελλάδος με την Ρωσική Ομοσπονδία, αμφισβήτησε για πρώτη φορά την μονομερή πολιτική της ΕΕ, κάτι το οποίο συνεπάγεται μια γεωπολιτική καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει ο αναλυτής του National Interest , και αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σήμερα έχουν δρομολογηθεί νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν εκτός από τις σχέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις σχέσεις της Ευρώπης με την Ρωσία, και σε μικρότερο βαθμό, τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή η νέα γεωπολιτική κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο, την αμερικανική πολιτική στην ευρασιατική πολιτική αρένα, γράφει ο αρθρογράφος.

Η Νέα ελληνική κυβέρνηση, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, άρχισε να αναζητά ενεργούς υποστηρικτές αρχικά μεταξύ των ευρωπαϊκών ηγετών, από το τέλος του Ιανουαρίου, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδα, Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπό αμφισβήτηση την περαιτέρω επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της...Ρωσίας.

Στη συνέχεια, ο ίδιος μετέβη σε επίσκεψη στην Μόσχα, όπου συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο υπουργοί τόνισαν την πρόθεσή τους να αναβιώσουν, και να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους, σε όλους τους τομείς. Μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε: « Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν μια μακρά ιστορική και πολιτιστική φιλία, και εμείς δεσμευόμαστε για μια δημιουργική επέκταση των σχέσεων αυτών στον 21ο αιώνα».

Η ειδική στρατηγική θέση της Ελλάδος, έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανάγεται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κάτι το οποίο περιπλέκει την ενεργή αμερικανική διπλωματία, στις σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, τονίζει ο δημοσιογράφος .

Από την άποψη της realpolitik, στην περίπτωση αυτή, οι οικονομικές παραχωρήσεις από την ΕΕ στην Ελλάδα, ευρίσκονται υπό την απειλή της πτώσης των σχέσεων ΗΠΑ-Γερμανίας . Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτύχει με οποιαδήποτε μέθοδο κάποια ελάφρυνση του χρέους από την ΕΕ, το γεωπολιτικό τοπίο θα αλλάξει και μάλιστα δραματικά .

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαμαρτυρίες ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις προς την κυριαρχία της Γερμανίας, θα επαναληφθούν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως την Ισπανία , Γαλλία αλλά και την Ιρλανδία. Από την άλλη πλευρά, εξαιτίας των αλλαγών στην πολιτική χρέους έναντι της Ελλάδος , συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, η Φινλανδία, αλλά και οι χώρες της Βαλτικής, εναντιώνονται σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτής της υφιστάμενης δομής της ευρωπαϊκής πολιτικής, αντανακλάται συχνά η μεγάλη «επιρροή της Γερμανίας, στην δεξιά παράταξη στην Ελλάδα, υποδεικνύοντας μια μονόπλευρη μορφή αντιμετώπισης των πολιτικών της ΕΕ, που συχνά παρακάμπτει την δημοκρατική βούληση των πολιτών, γράφει ο αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι, η νέα γεωπολιτική κατεύθυνση της Ελλάδος είναι η δύναμη που θα δράση αποφασιστικά στο κέντρο πολιτικών αποφάσεων της ίδιας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, καλό είναι όλοι αυτοί οι αρθρογράφοι να διαβάζουν και λίγο ιστορία . Θυμίζουμε το κλίμα που είχε αντιμετωπίσει η γενναία ( κάτι που παραδέχονταν όλοι οι Ευρωπαίου τότε) ελληνική επανάσταση του 1821. Όταν ξέσπασε η επανάσταση το « Ιερατείο του Μέτερνιχ», ( τι μου θυμίζει τι μου θυμίζει;), «έπιασε» όλους του ηγεμόνες της Ευρώπης και τους έβαλε να την καταδικάσουν, ακόμη και ο Ρώσος Τσάρος υπέκυψε στα κελεύσματα του Μέτερνιχ, ( τι μου θυμίζει τι μου θυμίζει;). Παρόλα αυτά , και παρόλο που περάσαμε από σαράντα κύματα στο τέλος, όλοι μα όλοι οι Ευρωπαίοι ηγεμόνες κατενόησαν, βραδέως όμως, την σημασία της ελληνικής επανάστασης για ολόκληρη της ήπειρο και τους λαούς της. Στο τέλος μάλιστα αναγκάστηκαν να μας βοηθήσουν , ειδικά στην περίπτωση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.

Έτσι και τώρα θα κατανοήσουν ότι η μικρή χώρα μας, «φωτίζει» τον οδό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας , και ύπαρξης, αλλά και του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Διότι όλοι αρχίζουν να κατανοούν ότι αυτό που ξεκίνησε από την μικρή Ελλάδα, έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.

Για αυτό και στο τέλος θα συνταχθούν σχεδόν όλοι μαζί μας , γνωρίζοντας ότι η κατάσταση αυτή που βιώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πάει άλλο, διότι απλά κινδυνεύουν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, από την «Γερμανικής» εμπνεύσεως λιτότητα.


http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: