Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Η Χαμένη Πόλη στον βυθό του Ατλαντικού δεν μοιάζει με τίποτα άλλο πάνω στη Γη





Τίποτα άλλο παρόμοιο δεν έχει βρεθεί ποτέ στη Γη και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια εικόνα για τα οικοσυστήματα που πιθανόν υπάρχουν αλλού στο σύμπαν

Η πραγματικότητα του τι βρίσκεται μέσα στους ωκεανούς μας, έχει γοητεύσει τους ανθρώπους από αμνημονεύτων χρόνων, επομένως δεν είναι περίεργο που έχουμε δημιουργήσει αμέτρητους μύθους για τα υδάτινα βάθη.

Σε αυτό βοηθούν και τα εντυπωσιακά ευρήματα των επιστημόνων. Ένα από αυτά, είναι η λεγόμενη Χαμένη Πόλη, ένα οδοντωτό τοπίο από πύργους που υψώνεται μέσα από το σκοτάδι.

...

Το βραχώδες, πανύψηλο τοπίο βρίσκεται δυτικά της οροσειράς Mid-Atlantic Ridge, εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού και αποτελείται από τεράστιους τοίχους, κολώνες και μονόλιθους που εκτείνονται σε ύψος άνω των 60 μέτρων.
Να διευκρινιστεί πως δεν είναι το σπίτι κάποιου ξεχασμένου ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά αυτό δεν κάνει την ύπαρξή του λιγότερο σημαντική.

Τι κάνει τόσο ξεχωριστή τη «Χαμένη Πόλη» στον βυθό του Ατλαντικού

Το υδροθερμικό πεδίο, που ονομάστηκε «Χαμένη Πόλη» μετά την ανακάλυψή του το 2000, είναι το μακροβιότερο περιβάλλον εξαερισμού που είναι γνωστό στον ωκεανό, αναφέρει το Science Alert.

Τίποτα άλλο παρόμοιο δεν έχει βρεθεί ποτέ στη Γη και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει μια εικόνα για τα οικοσυστήματα που θα μπορούσαν να υπάρχουν αλλού στο σύμπαν.

Για περισσότερα από 120.000 χρόνια, τα σαλιγκάρια, τα καρκινοειδή και οι μικροβιακές κοινότητες τρέφονται από τις οπές του πεδίου, οι οποίες εκπέμπουν υδρογόνο, μεθάνιο και άλλα διαλυμένα αέρια στο περιβάλλον νερό.

Παρά την απουσία οξυγόνου εκεί κάτω, μεγαλύτερα ζώα επιβιώνουν επίσης σε αυτό το ακραίο περιβάλλον, όπως καβούρια, γαρίδες και χέλια. Αν και είναι, ομολογουμένως, σπάνια.

Οι υδρογονάνθρακες που παράγονται από τους αεραγωγούς του δεν δημιουργήθηκαν από το ηλιακό φως ή το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά από χημικές αντιδράσεις πολύ κάτω στον πυθμένα της θάλασσας.
Έτσι μπορεί να προήλθε η ζωή στον πλανήτη μας περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια και έτσι θα μπορούσε να σχηματιστεί σε άλλους.

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός τύπου οικοσυστήματος που θα μπορούσε να είναι ενεργό στον Εγκέλαδο ή στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή», είπε ο μικροβιολόγος William Brazelton στο Smithsonian το 2018, αναφερόμενος στα φεγγάρια του Κρόνου και του Δία αντίστοιχα. «Και ίσως ο Άρης στο παρελθόν».

Ο ψηλότερος από τους μονόλιθους της Χαμένης Πόλης έχει ονομαστεί Ποσειδώνας, από τον Έλληνα θεό της θάλασσας, και έχει ύψος πάνω από 60 μέτρα.

Εν τω μεταξύ, ακριβώς βορειοανατολικά του πύργου, υπάρχει μια πλαγιά όπου οι αεραγωγοί «κλαίνε» με υγρό, παράγοντας «συστάδες λεπτών, πολλαπλών ανθρακικών αναπτύξεων που εκτείνονται προς τα έξω σαν τα δάχτυλα αναποδογυρισμένων χεριών», σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Υπάρχουν τώρα εκκλήσεις για την καταχώριση της Χαμένης Πόλης ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την προστασία του φυσικού φαινομένου, ιδιαίτερα δεδομένης της τάσης των ανθρώπων να καταστρέφουν πολύτιμα οικοσυστήματα.
Το 2018, επιβεβαιώθηκε ότι η Πολωνία είχε κερδίσει τα δικαιώματα εξόρυξης της βαθιάς θάλασσας γύρω από το θερμικό πεδίο. Και ενώ, θεωρητικά, η Χαμένη Πόλη δεν θα αγγιζόταν από τέτοια έργα, όπως σημειώνει το Science Alert, η καταστροφή του περιβάλλοντός της θα μπορούσε να έχει ακούσιες συνέπειες.

Πηγή: iefimerida
Φωτογραφία: D. Kelley/UW/URI-IAO/NOAA

https://www.voria.gr/article/i-hameni-poli-ston-bytho-toy-atlantikoy-den-moiazei-me-tipota-allo-poy-ehoyme-dei-pote-sti

Δεν υπάρχουν σχόλια: