Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

ΠΟΙΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΗΤΑΝ ΜΑΥΡΟΣ


Μέμνων: ο μυθικός βασιλιάς των Αιθιόπων που πολέμησε στο πλάι των Τρώων και σκοτώθηκε από -ποιον άλλον- τον Αχιλλέα.

Δεν είμαστε εδώ για να πάρουμε μέρος στο παρωχημένο debate για το αν μπορεί το Netflix να εμφανίζει τον Αχιλλέα ως μαύρο ή όχι. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για αυτόν τον ήρωα του Τρωικού Πολέμου που ήταν όντως μαύρος, για τον Μέμνονα, τον “βασιλιά των μαύρων Αιθιόπων” όπως είχε γράψει και ο Ησίοδος στη “Θεογονία” του.

Ο Μέμνων ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες ως ο μεγαλύτερος Αφρικανός πολεμιστής που έζησε ποτέ. Γεννημένος από μια θεά και έναν πρίγκιπα, μεγάλωσε με προορισμό να γίνει μια μέρα ο βασιλιάς όλης της γης της Αιθιοπίας. Και όταν αργότερα θα έφερνε τον τεράστιο στρατό του μέσα στην Τροία για να βοηθήσει στην άμυνα της πόλης, ο Πρίαμος θα τον υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες.

...

Ο απελπισμένος Τρώας βασιλιάς πίστευε ότι αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην καταστροφική ελληνική πολιορκία, τότε θα ήταν αυτός. Γρήγορα όμως θα αποδεχόταν ότι και αυτή η ελπίδα του ήταν μάταιη. Έξω, στο πεδίο της μάχης, ο Μέμνονας θα συναντούσε τον Αχιλλέα και θα έπεφτε νεκρός από το σπαθί του.

Όμως, τόσους αιώνες αργότερα, η ανάμνηση του Μέμνονα δεν ξεχάστηκε. Διατηρείται ακόμα ζωντανή μέσα απ’ την ιστορία του Τρωικού Πολέμου και μέσα απ’ τα υπέροχα πέτρινα μνημεία που οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν ως “Κολοσσούς του Μέμνονα”.

AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Ο ΜΕΜΝΩΝ ΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Σύμφωνα, λοιπόν, με έναν αρχαίο ελληνικό μύθο, ο Μέμνων ήταν ένας ισχυρός πολεμιστής, μητέρα του οποίου ήταν η Ηώς, θεότητα-προσωποποίηση της αυγής και πατέρας του ο Τιθωνός, γιος του Λαομέδοντα και αδερφός του Πρίαμου.

Όπως είπαμε, εμφανίζεται στον Τρωικό Πόλεμο ως επίδοξος σωτήρας, όταν πια όλα δείχνουν να έχουν χαθεί για τους Τρώες. Χρονικά δηλαδή, φτάνει στην Τροία μετά τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου της πολιορκίας που εξιστορεί ο Όμηρος στην “Ιλιάδα” του.

Την ιστορία του Μέμνονα τη βρίσκουμε στο βιβλίο “Τα μετά τον Όμηρο” στου Κόιντου του Σμυρναίου, ένα επικό ποίημα σε ελληνικό εξάμετρο, πιθανότατα γραμμένο τον 3ο αιώνα μ.Χ. Αυτός ο ήρωας όμως υπήρχε και στα χαμένα πια έπη της αρχαιοελληνικής γραμματείας, “Μικρή Ιλιάδα” και “Αιθιοπίς”.

Ο ΠΑΡΑΛΙΓΟ “ΣΩΤΗΡΑΣ”

Ο Κόιντος ο Σμυρναίος, λοιπόν, γράφει ότι ο Μέμνων καταφτάνει στην Τροία με τον τεράστιο στρατό του, τη στιγμή που οι ηγέτες της πόλης συζητούν μεταξύ τους για να παραδοθούν στους Έλληνες.

Μέχρι εκείνο το σημείο, οι Τρώες είχαν υποστεί τρομερές απώλειες στα χέρια των εχθρών τους, και ιδιαίτερα του Αχιλλέα. Είχε σκοτώσει τόσο τον Έκτορα, τον μεγαλύτερο γιο του βασιλιά, όσο και την Πενθεσίλεια, την Αμαζόνα κόρη του Άρη.

Με το θάνατο της Πενθεσίλειας και των άγριων αμαζόνων της, ο Πρίαμος ήταν πια απελπισμένος. Ως αμαζόνα, η Πενθεσίλεια ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν τύχη απέναντι στον Αχιλλέα. Ωστόσο, τώρα ο βασιλιάς έβλεπε τις ελπίδες του να αναπτερώνονται στο πρόσωπο του Μέμνονα. Κατά βάθος όμως, όσο και αν δεν ήθελε να το παραδεχτεί, είχε συνειδητοποιήσει ότι πια ήταν πολύ αργά.

Όταν επιτέλους έφτασε ο Μέμνων, το ηθικό των Τρώων αναπτερώθηκε. Ο Πρίαμος προσφέρθηκε να κάνει ένα γλέντι προς τιμήν του, αλλά ο Μέμνων αρνήθηκε, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να ξεκουραστεί καλά για τη μάχη της επόμενης μέρας. Έτσι, σηκώθηκε απ’ τη θέση του, και με αυτήν τη δικαιολογία πήγε “στο κρεβάτι που ήταν το τελευταίο του”.

AP PHOTO/SETH WENIG

Την επόμενη μέρα, ο κοινός στρατός Τρώων και Αιθιόπων όρμησε έξω από τις πύλες της Τροίας και αντιμετώπισε τους Έλληνες σε μια σειρά από αιματηρές και κατά πρόσωπον μάχες. Από το χέρι του Μέμνονα θα έπεφταν νεκροί αρκετοί σημαντικοί Έλληνες πολεμιστές, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο Αρχίλοχος, ο γιος του Νέστορα. Αυτός ο θάνατος θα έβαζε σε κίνηση μία σειρά από γεγονότα που θα κατέληγαν στον θάνατο και του ίδιου του Αιθίοπα βασιλιά.

Ο Νέστορας παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά έργα της ελληνικής μυθολογίας και στην “Ιλιάδα” τον βλέπουμε να απεικονίζεται ως ένας ηλικιωμένος πολεμιστής που προσφέρει τις συμβουλές του και μπαίνει ανάμεσα σε διαφωνίες για να δώσει μία λύση συνετή. Σε αυτήν την εκδοχή της ιστορίας, όταν μαθαίνει ότι ο Μέμνονας σκότωσε τον γιο του, πηγαίνει στον Αχιλλέα ζητώντας του βοήθεια. Ο Αχιλλέας, που ήταν κι αυτός ημίθεος σαν τον Μέμνονα, ήταν ίσως το μόνο άτομο που θα μπορούσε να τον σκοτώσει.

Ο γιος της Θέτιδας θα συγκινηθεί από τον θάνατο του Αρχίλοχου και έτσι μαζί με τον εξίσου τρομερό πολεμιστή, τον Αίαντα, θα βγει στο πεδίο της μάχης, ψάχνοντας για τον Μέμνονα. Οι δυο τους θα τον πετύχουν κοντά στη θάλασσα, περνώντας ανάμεσα από τους Έλληνες που τρέχουν τρομαγμένοι προς τα πλοία τους.

https://www.news247.gr/magazine/past/poios-iroas-tis-ellinikis-mithologias-itan-mavros/

Δεν υπάρχουν σχόλια: