λληνικές εταιρίες με ιστορία που χάνεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Προϊόντα που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις πολλά από αυτά διατηρούνται ίδια για πολλές δεκαετίες. Αναφερόμαστε, βέβαια, σε εταιρείες που έχουν δημιουργήσει δημοφιλή προϊόντα στον τομέα τους και έχουν πλέον έχουν γίνει ταυτόσημα με το ίδιο το προϊόν που παράγουν.
Στο παρελθόν, στο Reader, είχαμε «μεταφράσει» το τι ακριβώς σημαίνουν τα ονόματα διεθνών κολοσσών, όπως η ΙΚΕΑ, η Adidas, η WD40 ή η FIAΤ. Μάρκες δηλαδή που όφειλαν το όνομά τους σε ακρωνύμια. Το ίδιο θα επιχειρήσουμε να κάνουμε και τώρα, αλλά με τις δημοφιλείς ελληνικές εταιρείες που λέγαμε, που το όνομά τους κάτι «κρύβει». Είτε είναι, δηλαδή αρχικά είτε έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία η προέλευσή του.
Διαβάστε ακόμη: IKEA, Adidas, Fiat, WD40: Τι πραγματικά σημαίνουν τα ονόματα 10 μεγάλων εταιρειών
...ΙΟΝ
Η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ στα 95 χρόνια ζωής της έχει λανσάρει δεκάδες σήματα σοκολάτας, πιο ιστορικό όλων είναι αυτό της «ΙΟΝ Αμυγδάλου» που δημιουργήθηκε το 1947. Η εταιρεία ΙΟΝ άρχισε την πορεία της το 1930 στο Νέο Φάληρο και το όνομά της το οφείλει στο ευωδιαστό φυτό «ίον», τον μενεξέ! Άλλωστε και το πρώτο της σήμα απεικόνιζε το συγκεκριμένο λουλούδι.
ΦΑΓΕ
Λίγα χρόνια νωρίτερα, είχε ιδρυθεί μία ακόμη μεγάλη εταιρεία που συνεχίζει ακάθεκτη ως τις ημέρες μας. Συγκεκριμένα το 1926 η οικογένεια Φιλίππου θα ανοίξει ένα γαλακτοκομείο στα Πατήσια και σταδιακά εξειδικευτεί στην παραγωγή του γιαουρτιού. Πρόκειται για την εταιρεία ΦΑΓΕ μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες στην Ελλάδα που παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και παγωτό. Το όνομά της προέρχεται από τα αρχικά: Φιλίππου Αδελφοί Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις!
Διαβάστε ακόμη: Τα ελληνικά σούπερ μάρκετ που μας μεγάλωσαν και δεν υπάρχουν πια
Κάλας
Παραμένουμε στη δεκαετία του 1920 και συγκεκριμένα στο 1922, αυτή τη φορά στο Κουκάκι. Εκεί ο Εμμανουήλ Καλαμαράκης δημιουργεί την βιοτεχνία επεξεργασίας άλατος, όλα αλλάζουν όμως το 1948 όταν ο Κωνσταντίνος Καλαμαράκης αναλαμβάνει τα ηνία της βιοτεχνίας και βάζει για πρώτη φορά το αλάτι ΚΑΛΑΣ σε μπουκάλι. Το προϊόν που μέχρι τότε βρισκόταν πίσω από τον πάγκο του μπακάλη παίρνει θέση στο ράφι και γίνεται ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα. Το όνομα προέρχεται από μία σύντμηση του ονόματος του δημιουργού του (και δεν έχει σχέση με τη Μαρία Κάλας, όπως αναφέρει ο αστικός μύθος).
Μέλισσα
Στη δεκαετία του '20 αρχίζει και η διαδρομή της οικογένειας Κίκιζα που έγιναν γνωστοί από το κατάστημα τροφίμων που διατηρούσαν στο Μεταξουργείο. Το 1947 οι Αλέξανδρος και Γρηγόρης Κίκιζας ιδρύουν την εταιρία «ΒΕΖΑΚ» (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα) που θα αποτελέσει και τον προπομπό των μακαρονιών «Μέλισσα». Το όνομά προέρχεται από τη μέλισσα που είναι το σύμβολο της εργατικότητας. Αυτό ήταν το σύμβολο της πιο βασικής αρχής του Αλέξανδρου Κίκιζα που προχώρησε τη μετονομασία της εταιρείας. Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά.
ΕΒΓΑ
Η ΕΒΓΑ εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει απλώς ως λογότυπο καθώς πλέον έχει μετονομαστεί σε EMFI ενώ ανήκει σε μεγάλο διεθνή όμιλο τροφίμων. Η εταιρεία άρχισε τη δραστηριότητά της, ως γαλακτοβιομηχανία στην Αθήνα, το 1934 και μέσα στην πορεία των χρόνων τα αρχικά της ονομασίας της άλλαξαν αρκετές φορές. Πάντα όμως παρέμενε το «ΕΒΓΑ», τουλάχιστον ως το 2019. Τα κατά καιρούς ονόματά της...
- 1934 έως 1936: Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος
- 1936 έως 1999: Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος
- 1999 έως 2002: Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου
- 2003 έως 2019: Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου
- 2019 έως σήμερα: EVGA-Hellenic Milk & Flour Industry
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου