Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Πλάτωνας: «Φαίνεται πως η υπερβολική ελευθερία μετατρέπεται σε…»





Ο Πλάτωνας δεν μισούσε την ίδια την ελευθερία δεν ήταν ο γκρινιάρης γείτονάς σας που φώναζε: «Τα παιδιά στις μέρες μας…».

Ο Πλάτωνας πίστευε ότι όταν η ελευθερία είναι υπερβολική και ανεξέλεγκτη, μπορεί να εξελιχθεί σε χάος, υποδουλώνοντας τελικά τους ανθρώπους στις επιθυμίες τους, στις ιδιοτροπίες τους, ακόμα και στους τυράννους. Σκεφτείτε το ως εξής: αν όλοι σε ένα δωμάτιο αποφασίσουν ότι είναι ελεύθεροι να μιλήσουν ταυτόχρονα, κανείς δεν μπορεί να ακούσει λέξη. Αυτό που ξεκινά ως ελευθερία καταλήγει σε θόρυβο, σύγχυση και κάποιος πιθανόν να φωνάζει: «Ησυχία».

...

Ελευθερία: μια λέξη που μοιάζει με τον ήλιο στο πρόσωπό σου, τον άνεμο στα μαλλιά σου, τη γλυκιά γεύση της επανάστασης. Ωστόσο, ο Πλάτωνας μας προειδοποίησε ότι το πολύ από αυτό το καλό πράγμα μπορεί να οδηγήσει στο χάος και, ειρωνικά, στις ίδιες τις αλυσίδες από τις οποίες προσπαθούμε να ξεφύγουμε. Πώς μπορεί κάτι τόσο απελευθερωτικό όσο η ελευθερία να μετατραπεί σε παγίδα;

(Διαβάστε τα 17 αποφθέγματα του Πλάτωνα παρακάτω)

17 αποφθέγματα του Πλάτωνα.

1.Τον βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δυο ενδείξεις: μιλάει για πράματα που είναι γι’ αυτόν άχρηστα και εκφράζει γνώμη για κάτι που κανένας δεν τον ρωτάει.
2.Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.
3.Φαίνεται πως η υπερβολική ελευθερία μετατρέπεται σε υπερβολική υποδούλωση
4.Αυτό που αξίζει δεν είναι να ζεις για να αποκτήσεις περισσότερα αλλά να ζεις καλά
5.Ο θεός δεν έχει ευθύνη για τις πράξεις αυτών που έχουν ελευθερία επιλογής
6.Από τις απολαύσεις, άλλες μεν είναι καλές κι άλλες κακές. Καλές μεν είναι οι ωφέλιμες, κακές είναι οι βλαβερές.
7.Αυτή η πόλη είναι αυτό που είναι γιατί οι πολίτες της είναι αυτό που είναι.
8.Δικαιοσύνη σημαίνει ο καθένας να νοιάζεται για τις δουλειές του και να μην αναμιγνύεται στις δουλειές των άλλων.
9.Εάν ο άνθρωπος λάβει την ορθή παιδεία, μέσα του ξυπνάει σφοδρή η δύναμη και η θέληση να αναπτυχθεί ως το θεϊκότερο και ημερότερο ζώο. Αλλά αν δεν τύχη της καλής και επιμελούς ανατροφής, γίνεται το πιο άγριο απ’ όσα γεννάει η γη.
10.Εκείνος που θέλει να γίνει άριστος, δεν πρέπει να αγαπά περισσότερο τον εαυτό του, μήτε τα δικά του, αλλά τα δίκαια.
11.Καλύτερα να σε αδικούν παρά να αδικείς
12.Άνθρωπος: αυτός που αναλογίζεται και κρίνει όσα έχει δει.
13.Δεν πρέπει να νοιαζόμαστε τόσο πολύ, για το τι θα πουν για μας οι πολλοί, αλλά τι θα πει όποιος ξέρει καλά για τα δίκαια και τα άδικα, ο ένας δηλαδή και αυτή θα είναι η αλήθεια.
14.Άγνοια, η ρίζα και ο μίσχος όλου του κακού.
15.Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν
16.Πας μη Έλλην βάρβαρος

17.Όταν μιλούν άσχημα για σένα, ζήσε έτσι ώστε κανένας να μην μπορεί να τους πιστέψει.

https://www.lavart.gr/%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%86%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5/

Δεν υπάρχουν σχόλια: