Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ρεύμα για 80.000 κατοίκους, από τα σκουπίδια των Ταγαράδων!


Σε μία σημαντικότατη πηγή εσόδων έχουν εξελιχτεί τα απορρίμματα που εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης. Η μονάδα βιοαερίου «Ηλέκτωρ ΑΕ» τα τελευταία τρία χρόνια αντλεί από το συγκεκριμένο σκουπιδότοπο την πρώτη ύλη για τη λειτουργία της. Η ισχύς της μονάδας είναι...



...5 Mwe, ενώ τα ετήσια έσοδά της από την επεξεργασία των σκουπιδιών ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρία, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το Νοέμβριο του 2006, «καίει» περίπου 3.000 κυβικά μέτρα βιοαερίου την ώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, Χριστόδουλο Χατζηδημούλα, οι εκπομπές των αέριων ρυπαντών είναι χαμηλότερες από τα ανώτατα όρια που είχαν τεθεί παλαιότερα από το ΥΠΕΧΩΔΕ.Σημαντικό μέρος της απορριπτόμενης θερμότητας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, όπως είπε στο ΑΜΕ-ΜΠΕ, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τηλεθέρμανση του δημοτικού διαμερίσματος Ταγαράδων. Εξήγησε, μάλιστα, ότι από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος προκύπτει ζεστό νερό, το οποίο -με ειδικές εγκαταστάσεις και δίκτυο- θα μπορούσε να παροχετεύεται, ώστε να θερμαίνει δωρεάν δημόσια κτίρια, που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 2.500 μέτρα.

«Ωστόσο, είναι στο χέρι του δήμου Θέρμης να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων, με την κατασκευή ενός αγωγού που θα διοχετεύει το ζεστό νερό», τόνισε ο κ. Χατζηδημούλας.

Σε ό,τι αφορά την «Ηλέκτωρ», ανέφερε πως διοχετεύεται στις εγκαταστάσεις της το βιοαέριο που παράγεται στο χώρο ταφής των απορριμμάτων, ώστε να μετατραπεί σε ενέργεια, από την οποία παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα, ισχύος 5 μεγαβάτ. Πρόκειται για την ισχύ που χρειάζεται μία πόλη 80.000 κατοίκων -όπως είναι για παράδειγμα οι Σέρρες-, ώστε να ηλεκτροφωτιστεί.

Ο κ. Χατζηδημούλας διευκρίνισε, επίσης, πως «το ηλεκτρικό ρεύμα πωλείται στη συνέχεια αποκλειστικά στη ΔΕΗ, ενώ 3% και 9,1% των κερδών αποδίδονται αντίστοιχα στο δήμο της Θέρμης και στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης».

Βιοαέριο

Μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου έχει εγκαταστήσει και η Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, στη Σίνδο. Εκεί δημιουργήθηκε μονάδα αναερόβιας χώνευσης για την επεξεργασία της ιλύος (λάσπης), που προκύπτει μετά την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της πόλης. Από τη διαδικασία αυτήν παράγεται βιοαέριο, μέρος του οποίου χρησιμοποιείται στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς αποτελείται περίπου κατά 70% από μεθάνιο και γι' αυτό διαθέτει ικανή θερμογόνο δύναμη προς καύση.

http://www.agelioforos.gr/


Υ.Γ
Θα θέλαμε να σημειώσουμε εδώ ότι, όλοι αυτοί οι κύριοι που έχουν και εφαρμόζουν τέτοιες ιδέες, είναι πολλά βήματα πίσω από εμάς. Τους προσκαλούμε να έρθουν στο Αιτωλικό, για να ανακαλύψουν με τα ίδια τους τα μάτια, τι κάνουμε εμείς τα σκουπίδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: