Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Γ.Βαρουφάκης: «O Γ.Στουρνάρας και ο Μ.Ντράγκι μας έβαλαν στα capital controls» (βίντεο)

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης υπογράμμισε ότι «ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το Grexit είναι να μην το φοβόμαστε και να μην το δαιμονοποιούμε και πως αυτό αποτελεί όνειρο....
ζωής για τον Β.Σόιμπλε.

Αναφέρθηκε επίσης, στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και είπε χαρακτηριστικά πως γι΄αυτό εργάστηκαν σκληρά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και φυσικά οι θεσμοί, ως μέσω κάμψης της όποιας αντίστασης στα μνημόνια. Τόνισε επίσης πως θα έπρεπε να΄χει παραιτηθεί από τις 24 Φεβρουαρίου του 2015 όπου ανατράπηκε η απόφασει του Eurogroup που είχε προηγηθεί τέσσερις μέρες ...νωρίτερα.

Ακόμα δήλωσε περήφανος για τη στάση του στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, ο ίδιος εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν έχουν συμφωνήσει με το πρόγραμμα. «Τουλάχιστον μέσα στην ψυχή τους».

«Η τραγωδία του υπουργού Οικονομικών είναι πως η υπογραφή του θα μείνει στην ιστορία. Εγώ γνώρισα δαιμονοποίηση καθώς δεν υπέγραψα», συνέχισε.

«Δεν επικοινωνώ με τον κ. Τσακαλώτο. Από τη στιγμή που συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει δεν υπάρχει πεδίο επικοινωνίας. Στα 80 μας, 90 μας θα βρεθούμε σε κάποιο καφενείο και θα τα πούμε», σημείωσε ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η εντολή δεν ήταν να πάμε στη δραχμή ούτε στην έξοδο από τη δραχμή. «Ο μόνος τρόπος να πετύχουμε μία βιώσιμη λύση είναι να μην φοβόμαστε το Grexit περισσότερο από τη διαρκή συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.

«Οι μόνοι που τίναξαν στον αέρα τη διαπραγμάτευση ήταν οι δανειστές. Είχαμε συμφωνήσει στο να ξαναγράψουμε το πρόγραμμα σε μία ρεαλιστική βάση. Να ξαναγράψουμε το πρόγραμμα του μνημονίου», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της δραχμής. Στόχος μας πρέπει να είναι μια βιώσιμη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το δικό της σχέδιο εξόδου. Να βάλει τη βάση, και αν δεν γίνει δεκτό, τότε να πει «πετάξτε μας έξω». Να πούμε στους δανειστές ότι δεν θα πάμε στο 3,5%, γιατί είναι αυτογκόλ για μια οικονομία που προσπαθεί», συμπλήρωσε.

-Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που πρότεινε:

-Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές:

1. Μία βιώσιμη συμφωνία στο ευρώ που να κρατήσει την Ελλάδα χωρίς να συρρικνώνεται διαρκώς- δεν την έχουμε. Δεν είναι προτεραιότητα για όλους.

2. Η δεύτερη είναι εκπαραθύρωση από το ευρώ. Είναι στόχος ζωής του Σόιμπλε.

3.Διαρκής συρρίκνωση μέχρις ότου ο ελληνικός λαός ζητήσει γονατιστός το grexit.

Ο μόνος τρόπος για να έχουμε συμφωνία με την κ.Μέρκελ και τον κ.Ντράγκι που είναι οι μόνοι σοβαροί, είναι να μη φοβόμαστε το Grexit!

-Γιατί δεν κάνατε τα πράγματα διαφορετικά;

-Γιατί τα πράγματα άλλαξαν στις 6 και στις 12 Ιουλίου του 2015. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι συνέβαινε πριν την 6 η Ιουλίου. Στις 20 Φεβρουαρίου είχα βγει από το Εurogroup με βαθιά ικανοποίηση για έναν απλό λόγο: γιατί συμφωνήσαμε στον κοινό νου: Να κάτσουμε κάτω να γράψουμε το πρόγραμμα από την αρχή σε λογική βάση. Και όλα μέσα από ειλικρινή διαπραγμάτευση. Στις 24 Φεβρουαρίου τα πήραν πίσω, αυτοί το τίναξαν στον αέρα. Είχαν δρομολογήσει το κλείσιμο των τραπεζών.

-Αισθάνεστε απομονωμένος; Αισθάνεστε «Ιφιγένεια»;

- Αισθάνομαι μεγάλη θλίψη για την κατάσταση του ελληνικού λαού από το 2010, αλλά εξαιρετικά απέναντι στη συνείδησή μου. Ποιος πρέπει να αισθάνεται καλύτερα: Εγώ ή ο πρωθυπουργός που υπέγραψε; Εγώ ή ο κ.Στουρνάρας, που με μια απίστευτη δήλωσή του ξεκίνησε το bank run ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου;

-Το χαρτί των capital controls έχει την υπογραφή Βαρουφάκη

-Τις τράπεζες τις έκλεισε ο κ.Ντράγκι, κόβοντας τον ELA. Έκλεισε τη ρευστότητα των τραπεζών. Δεν έκλεισα εγώ τις τράπεζες. Μισή ώρα πριν ανοίξουν οι τράπεζες δεν θα είχαν ρευστό. Τί έπρεπε να κάνουμε; Κλήθηκα να χειριστώ το κλείσιμο των τραπεζών που μας επέβαλε η ΕΚΤ. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε καμπάνια που θα απαιτήσουμε από τον Ντράγκι να παρουσιάσει δημοσίως τις αποφάσεις. Το λάθος μου έγινε την 24η Φεβρουαρίου και αργότερα, τον Απρίλιο, όταν η κυβέρνησή μού παρέδωσε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχω κάνει πολλά λάθη. Ήταν λάθος που δεν παραιτήθηκα. Η ΕΕ έπαιξε το ρόλο του εκβιαστή για να καταργήσει το ΕΚΑΣ και να ιδιωτικοποιηθούν 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Είμαι περήφανος για τη στάση μου στο δημοψήφισμα.

-Τι θα έπρεπε να γίνει από τον κ.Τσίπρα την επομένη του δημοψηφίσματος; Πόσο θα απείχε από την καταστροφή που λέει τώρα ο κ.Τσίπρας ή από τη Βόρεια Κορέα που λέει ο κεντρικός τραπεζίτης;

-Η συμπεριφορά των ΜΜΕ εκείνη την περίοδο ήταν ντροπή. Εγώ παραιτήθηκα για να μην κάνω την κωλοτούμπα, την επομένη του δημοψηφίσματος. Συζητήστε το με μέλος της κυβέρνησης που παρέμεινε μετά το βράδυ της 5ης Ιουλίου. Έχω παραδεχθεί αρκετά λάθη μου. Χάσαμε δύο χρόνια που δεν είχαμε δικαίωμα να τα χάσουμε. Είχαμε ένα δίλημμα εκείνο το βράδυ: Το σχέδιο Σόιμπλε για grexit, ή την αποδοχή του τρίτου μνημονίου.

-Αν σας είχε ακούσει ο κ.Τσίπρας και είχε προχωρήσει σε πλήρη ρήξη, τι θα γινόταν;

-Κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα ένα εναλλακτικό παρόν. Αν παραμέναμε σταθεροί για δέκα μέρες και ανακοινώναμε κούρεμα ομολόγων, θα είχαμε μια συμφωνία. Υπήρχε πιθανότητα ο Σόιμπλε να δρομολογούσε grexit. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, τα τελευταία δύο χρόνια είναι χειρότερο από το grexit. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε είναι να μην το δαιμονοποιούμε. Ο φόβος και η δαιμονοποίηση συμφέρει τον κ.Σόιμπλε. Κοντά στο grexit μας έφερε το μνημόνιο. Αποφασίσαμε αργόσυρτο θάνατο που συμφέρει τους δανειστές μας.

-Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε ότι έχετε χρεώσει τη χώρα 86 δισ.;

-Μια χαρά αισθάνομαι. δεν υπήρχε καμία εθνική συνείδηση. Έχω παρακαλέσει να φτιάξουν ειδικό δικαστήριο. Χαρά μου θα είναι. Τους παρακαλώ να συστήσουν. Δεν θα το κάνουν, γιατί θα καταντήσουν εκείνοι να είναι οι ένοχοι. Τα 86 δισ. είναι το μη βιώσιμο κομμάτι του χρέους μας, το οποίο δεν είναι βιώσιμο έτσι κι αλλιώς. Βρήκαν ευκαιρία να διαιρέσουν το κόμμα μας, να φορτώσουν το κόστος του δικού τους ένοχου μνημονίου σε μένα. Συγκεντρώνω τα βέλη όλων των ενόχων.

-Ο Ολάντ λέει ότι δεν μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί σας.

-Δεν έχω συναντηθεί με τον κ.Ολάντ ποτέ, ούτε με τον κ.Σουλτς. Με τον κ.Σόιμπλε συνεννοούμασταν, αλλά διαφωνούσαμε. δεν εξελέγην για να του καταθέτω διαπιστευτήρια, όπως κάνουν άλλοι.

-Πώς κοιμάστε ήσυχος το βράδυ;

-Με τις πληροφορίες που είχα τότε δεν μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:




http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2017/02/o-capital-controls.html#.WKR5IW-LS9I

Δεν υπάρχουν σχόλια: