Έχουν χρώμα κατακόκκινο και αντιπροσωπεύουν την ζωντάνια και την υγεία. Δείτε, ποιες κόκκινες τροφές πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή σας, προσφέροντάς σας πολλαπλά οφέλη...Ρόδι: καλότυχο και υγιεινό
Το ρόδι, ένα φρούτο σε σχήμα μήλου, με κοκκινόχρυση φλούδα και ένα μεγάλο κάλυκα στην κορυφή. Xρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας (αν και συνδέεται και με το θάνατο), γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Γενικά το ρόδι θεωρείται από πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες ως σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας.
Στις θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού αναφέρεται άλλωστε και ο Όμηρος, ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Ως πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, τα ρόδια βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των βρεφών.
Ο χυμός του ροδιού έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες. Μειώνει σημαντικά την αθηροσκλήρυνση, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, μειώνει την αρτηριακή πίεση και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βοηθάει άντρες με προβλήματα στην στυτική λειτουργία. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην ¬επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη. Ο χυμός, αναμεμιγμένος με ίση ποσότητα ελαιόλαδου, εξαφανίζει τις κηλίδες του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες. Τέλος, τα φύλλα της ροδιάς χρησιμοποιούνται σαν φάρμακο για τον πονόλαιμο και τις πυώδεις αμυγδαλές (γαργάρα).
Προσοχή: Τα άτομα όμως που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, είναι καλό να αποφεύγουν το ρόδι, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε κάλλιο.
Παντζάρι: για καρδιά από «ατσάλι»
Τα τρώμε συνήθως με σκορδαλιά. Κι όμως, καλό είναι να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή σας. Το παντζάρι είναι λαχανικό με βαθιά κόκκινη σφαιρική ρίζα που τρώγεται συχνά σε σούπες και σαλάτες, και με μεγάλα πλατιά πράσινα φύλλα που τρώγονται επίσης.
Περιέχει Betanin, μία αντιοξειδωτική ουσία που εμποδίζει το φράξιμο των αρτηριών από την κακή χοληστερόλη, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τα παντζάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων και χάρη στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ο χυμός από παντζάρια (κοκκινογούλια), επειδή έχει υψηλή του περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, αυξάνει την αντοχή. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι αυξάνει τις επιδόσεις των αθλητών, ενώ στους ηλικιωμένους, στους ασθενείς με καρδιοπάθειες, αναπνευστικές νόσους και μεταβολικές ασθένειες βελτιώνει την κατάσταση και την ποιότητα της ζωής τους. Επίσης υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι το παντζάρι συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και η κατανάλωσή του βοηθάει τους ασθενείς με αναιμία, αιμορροΐδες και καρκίνο. Τέλος συνίσταται σε άτομα με πολύ άγχος και σε άτομα που έχουν έλλειψη μεταλλικών αλάτων.
Προσοχή: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητα του παντζαριού σε κάλιο δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Ένα φλιτζάνι βρασμένα παντζάρια έχουν σχεδόν 3 γραμμάρια φυτικές ίνες - όσο περίπου 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης. Επιπλέον, αυτό το 1 φλιτζάνι έχει μόνο 75 θερμίδες και καθόλου λιπαρά, ενώ αυτή η ποσότητα καλύπτει το 1/3 των αναγκών σου σε φυλλικό οξύ (προστασία από έμφραγμα).
Ραπανάκι: αντιοξειδωτικό και θαυματουργό!
Το ραπανάκι, είναι φυτό με βολβό, που τρώγεται. Από τον Θεόφραστο μας έμεινε η ονομασία «ραφανίιδα», αλλά και πολλοί άλλοι αρχαίοι συγγραφείς περιλαμβάνουν το ραπανάκι στις γραφές τους.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού, θωρακίζοντάς τον έτσι από την παθογόνο δράση ιών, μικροβίων και τοξικών ουσιών. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθάει την επούλωση πληγών, μέσω της συμμετοχής της στην ανάπλαση του κολλαγόνου του δέρματος. Πλούσια όμως είναι η περιεκτικότητα του ραπανιού και σε λουτεΐνη, η οποία ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών τα οποία έχουν αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Είναι αντισηπτικό και κάνει καλό στα αρθριτικά, αντιραχητικό και βοηθάει στους ρευματισμούς. Έχει αποτοξινωτική δράση στο συκώτι και μειώνουν τα αέρια από το έντερο, καθαρίζοντάς το από διάφορα παράσιτα. Χρησιμοποιείται και ως αντιπυρετικό, βοηθά στη χώνεψη, στις βροχίτιδες, στο άσθμα και τη ραχίτιδα. Είναι επίσης καλό για το συκώτι και για την πηκτικότητα του αίματος. Τέλος φαίνεται ότι βοηθάει τα άτομα που έχουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη και στην χολή. Με λίγα λόγια, είναι θαυματουργό!
Αποτελεί ένα εύγεστο και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες σνακ, το οποίο συχνά καταναλώνεται πριν από το φαγητό ως ορεκτικό. Τα ραπανάκια πρέπει να τρώγονται ωμά, καθώς έτσι διατηρούνται αναλλοίωτες όλες οι θρεπτικές τους ουσίες.
Η κατανάλωση 2 έως 3 ραπανιών μετρίου μεγέθους προσδίδει περίπου 15 mg βιταμίνης C, ποσότητα η οποία καλύπτει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης από ενήλικες.
Μήλο: πείτε αντίο στον γιατρό
«Eνα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα». H παροιμία αυτή είναι γνωστή σχεδόν σε όλους τους λαούς και δείχνει τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα του μοναδικού αυτού φρούτου στην υγεία. Aπό την αρχαιότητα ακόμη είχε μία ξεχωριστή θέση στη διατροφή. Σύγχρονες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν τη λαϊκή αυτή ρήση και να αποδώσουν στο μήλο εξαιρετικές θεραπευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φυλλικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από την οστεοπόρωση. Bοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Διεγείρει την πεπτική λειτουργία και βοηθά στην πέψη. Oι διαλυτές ίνες που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, γι’ αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Προστατεύει από τη νόσο Aλτσχάιμερ, λόγω της χημικής ουσίας quercetin και των ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει. Έχει αντικαρκινική δράση. Bοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου. Tονώνει, τόσο το μυϊκό όσο και το νευρικό σύστημα. Επίσης, κάνει το δέρμα λαμπερό, καθώς τονώνει τη λειτουργία του εντέρου, των νεφρών, του συκωτιού, καθαρίζει το αίμα και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που μας γερνούν.
Από τη Λαμπρινή Μόσχου, Διαιτολόγο– Διατροφολόγο, μέλος της επιστημονικής ομάδας διατροφή.
www.clickatlife.gr
http://www.on-news.gr/2012/02/blog-post_3018.html
Παύλος Πολακης: Το βίντεο που πρέπει να δουν όλοι
-
Σε ανάρτηση του ο Παύλος Πολακης σχολιάζει: Ολοι ομως!! Λεει και για το
λυξονταρμα της δημοσιογραφιας!! Ολοι ομως!!Λεει και για το λυξονταρμα της
δημοσιο...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου