Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πρωταθλήτρια στις διαγραφές χρέους η Ισλανδία

Πρωταθλήτρια στις διαγραφές χρεών αναδεικνύεται η Ισλανδία με τις τράπεζες της χώρας από τα τέλη του 2008 να έχουν διαγράψει δάνεια που φτάνουν το 13% του ΑΕΠ, ελαφραίνοντας τα δανειακά βάρη για πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνα της Ισλανδικής Ένωσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών όπως αναφέρει το Bloomberg.


«Θα μπορούσε να πεις με ασφάλεια ότι η Ισλανδία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στις διαγραφές χρέους για τα νοικοκυριά», σχολιάζει ο Lars Christensen, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Danske Bank A/S στην Κοπεγχάγη. «Η Ισλανδία ακολούθησε αυτό που χρειάζεται να γίνει σε μία κρίση. Κάθε οικονομολόγος θα συμφωνούσε με αυτό».

Το πρακτορείο σχολιάζει ότι τα μέτρα που πήρε η χώρα για να ανακάμψει από την κρίση του 2008, όταν οι τράπεζες της αθέτησανσε πάνω από 85 δισ. δολ. αποδεικνύονται αποτελεσματικά.

Τα νοικοκυριά βοηθήθηκαν από τη συμφωνία της ισλανδικής κυβέρνησης με τις τράπεζες της χώρας, οι οποίες συνεχίζουν να ελέγχονται μερικώς από το κράτος, για τη διαγραφή χρέους που θα ξεπερνά το 110% της αξίας των κατοικιών. Ακολούθησε εξάλλου, απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2010 με βάση την οποία τα στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με ξένα νομίσματα ήταν παράνομα και τα νοικοκυριά δεν χρειάζονταν να καλύπτουν πλέον τις ζημιές της ισλανδικής κορώνας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fitch Ratings την περασμένη εβδομάδα αναβάθμισε την Ισλανδία σε επενδυτική βαθμίδα με σταθερό το outlook σημειώνοντας ότι η «ανορθόδοξη αντίδραση της Ισλανδίας στην κρίση πέτυχε».


Η οικονομία της Ισλανδίας συρρικνώθηκε 6,7% το 2009, ενώ το περασμένο έτος αναπτύχθηκε κατά 2,9% και αναμένεται να αναπτυχθεί 2,4% αυτό το έτος και το επόμενο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.



Πηγή:capital
http://www.on-news.gr/2012/02/blog-post_4601.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: