Σε μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη προχωρά με πρωτοβουλία του ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί και την οριστική του απόφαση για μετωπική σύγκρουση με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στον πλέον νευραλγικό τομέα, αυτόν της Οικονομίας, επιφέροντας καίριο χτύπημα στους εκπροσώπους της με τα ίδια τα όπλα τους. Απέναντι στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δημιουργεί την Τράπεζα Ανάπτυξης από κοινού με τα κράτη των γνωστών BRICS, βάζοντας τέλος στο μονοπώλιο των γερακιών της διεθνούς τοκογλυφίας.
Ο ρώσος ηγέτης μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στην πόλη Φορταλέτσα της Βραζιλίας 15 – 16 Ιουλίου, όπου έχει συγκληθεί να συνεδριάσει το όργανο των κρατών BRICS. Πρόκειται για τον συνασπισμό κρατών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) που αντιπροσωπεύουν σχεδόν...τρία δισεκατομμύρια πολίτες, με ονομαστικό ΑΕΠ 16 τρισεκατομμύρια δολάρια και 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά διαθέσιμα! Κολοσσιαία μεγέθη που αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη σε πολιτικό-οικονομικό κατ’ αρχήν επίπεδο, το οποίο στη συνέχεια θα συμπαρασύρει και επιμέρους τομείς και δραστηριότητες.
Κάθε λογικός νους αντιλαμβάνεται πλέον περί τίνος πρόκειται. Επιπροσθέτως, αν σκεφτεί κανείς ότι η Κίνα ελέγχει ουσιαστικά την οικονομία των ΗΠΑ μέσω των ομολόγων και του χρυσού, προκύπτουν ερωτηματικά βάσιμα ακόμη και για το ίδιο το μέλλον των ΗΠΑ!
Ειδικότερα, ο πρόεδρος Πούτιν θα βρεθεί στην Φορταλέτσα έχοντας έτοιμο το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την Τράπεζα Ανάπτυξης αλλά και την πρόταση για ενιαίο νόμισμα που θα προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στη διάρκεια της συνάντησης, θα υπογραφεί από τα πέντε μέλη των BRICS η ιστορική συμφωνία, η οποία προβλέπει «την καθιέρωση του μηχανισμού στήριξης και εξάλειψης των σημερινών και των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων στα ισοζύγια πληρωμών των κρατών - μελών των BRICS». Σημειώνεται ότι, ο πρόεδρος Πούτιν πήρε το «πράσινο φως» για την πρόταση συμφωνίας από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στόχος της υπό ίδρυση Τράπεζας είναι η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής και επιχειρήσεων βιώσιμης ανάπτυξης μεταξύ των χωρών – μελών των BRICS. H συμφωνία, ωστόσο προβλέπει και τη συμμετοχή άλλων χωρών – μελών του ΟΗΕ που προτίθενται να προσχωρήσουν σε αυτήν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Πρέπει εδώ να προσθέσουμε ότι στην ιστορική αυτή διάσκεψη έχει κληθεί από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Αργεντινή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσει το έκτο μέλος των BRICS.
Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη Κορυφής αναμένεται να υπογράψουν μια σειρά σημαντικότατων οικονομικών συμφωνιών, ενώ θα συζητήσουν θέματα της διεθνούς ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της G20, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) καθώς και το ζήτημα της περιφερειακής ολοκλήρωσης.
Μία μέρα νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Πούτιν με την ιδιαίτερα δημοφιλή πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, με την οποία θα συζητήσει διμερή θέματα, που αφορούν εμπορικές σχέσεις, επενδύσεις καθώς και διεθνή και ανθρωπιστικά θέματα.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της BRICS, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τους ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, καθώς και με αρκετούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής» όπως αναφέρει το Κρεμλίνο.
Και βέβαια θα είναι παρών στην τελετή λήξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, στη διάρκεια της οποίας η Βραζιλία θα παραδώσει στη Ρωσία τα σκήπτρα για την επόμενη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
kontranews.gr
Ο Παναμάς διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ μετά τις απειλές Τραμπ για τη Διώρυγα
-
Η κυβέρνηση του Παναμά με επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ εξέφρασε τις ανησυχίες
της για τις δηλώσεις Τραμπ Η παναμαϊκή κυβέρνηση εξέφρασε χθες Τρίτη στον
Γεν...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου