Το άγχος ως έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος, που αποτελεί συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος,
εντόπισαν οι ειδικοί. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άλλους γνωστούς μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου όπως η υπερβολική ή η χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο,
ο νέος παράγοντας κινδύνου είναι απρόβλεπτος και δύσκολα ελεγχόμενος και διαχειρίσιμος.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του στρες και ιδίως του χρόνιου στρες αξιολογήθηκαν επιδημιολογικά και διαπιστώθηκε ότι μπορεί να συμβάλουν στην ... εμφάνιση της νόσου, ανέφεραν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρίας Μελανώματος τη Δευτέρα, στη διάρκεια συνέντευξης Tύπου με αφορμή διήμερο εκδηλώσεων για την νόσο στις 10 και 11 Ιουνίου.
«Ο ήλιος, με τη θαλπωρή που προσφέρει η υπεριώδης ακτίνα UVA, δημιουργεί στον άνθρωπο αίσθημα ευεξίας, ωστόσο η περιοδική, απότομη και αλόγιστη έκθεση του ατόμου στην ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία, αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων την εμφάνιση μελανώματος ή άλλων μορφών δερματικού καρκίνου.
Επιπλέον, ερευνητικές μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν συσχετίσει το χρόνιο και παρατεταμένο στρες, που οφείλεται σε περιβαλλοντικούς και σε ψυχολογικούς παράγοντες, με τη γένεση του μελανώματος ή και άλλων καρκίνων, αλλά και με την προαγωγή της επέκτασης του κακοήθους όγκου στο ανθρώπινο σώμα, με τη μορφή μεταστάσεων. Τόσο η ηλιακή ακτινοβολία, όσο και το στρες, πυροδοτούν με τρόπο αθροιστικό μέσα στα χρόνια τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων του δέρματος, που μπορεί, τελικά, να οδηγήσει στην ανάπτυξη μελανώματος» επεσήμανε η Δρ. Κωνσταντίνα Φραγκιά-Τσίβου MD, παθολογοανατόμος, με εξειδίκευση στον τομέα της δερματοπαθολογοανατομίας και ιδιαίτερα της ογκολογίας και των μελαγχρωστικών αλλοιώσεων.
Ο Δρ. Αλέξανδρος Ι. Στρατηγός MD, καθηγητής δερματολογίας – αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Μονάδας Σπίλων και Μελανώματος στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», υπογράμμισε τη σημασία της αυτοεξέτασης και της έγκαιρης διάγνωσης: «Η έγκαιρη διάγνωση, που στηρίζεται στην απλή αναγνώριση και στην αφαίρεση μίας ύποπτης δερματικής βλάβης, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.
Η αυτο-εξέταση του δέρματος και η τακτική εξέταση των σπίλων από δερματολόγο μπορούν να προλάβουν το μελάνωμα στα αρχικά του στάδια, αποτρέποντας την εξέλιξή του, σε μία δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση» είπε ο καθηγητής.
Σημαντική η πρόληψη αλλά και η άμεση χειρουργική επέμβαση
Η αποφυγή της ηλιακής έκθεσης από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 16.00 το απόγευμα και η σωστή αντιηλιακή προστασία θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, ανεξάρτητα από τύπο δέρματος, ηλικία ή φύλο. Στις προληπτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η αποφυγή έκθεσης στις συσκευές τεχνητού μαυρίσματος, που εκπέμπουν την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.
Ο Δρ. Γεώργιος Κόκκαλης MD, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Μελανώματος, πλαστικός χειρουργός – ογκολογική πλαστική χειρουργική και αποκατάσταση, αναφέρθηκε στη χειρουργική αντιμετώπιση του μελανώματος, εξηγώντας ότι η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος είναι η σωστή αντιμετώπισή του.
«Η αφαίρεση και ιστολογική εξέταση ενός ύποπτου μελαγχρωματικού σπίλου που διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η αύξηση του μεγέθους, η αλλαγή χρώματος, το ανώμαλο σχήμα και η εξέλκωση, αποτελεί το πρώτο σωστό βήμα για πιστοποίηση του μελανώματος. Η αφαίρεση του ύποπτου σπίλου διενεργείται με τοπική αναισθησία και ακολουθεί άμεση συρραφή του τραύματος.
Ακολούθως, το παρασκεύασμα αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Εάν η ιστολογική εξέταση δείξει ότι πρόκειται για μελάνωμα, ακολουθεί με γενική αναισθησία η συμπληρωματική εκτομή του μελανώματος και σε απόσταση 2-3 εκ., ανάλογα με τη θέση και το βάθος, και στη συνέχεια πλαστική αποκατάσταση με δερματικό μόσχευμα ή δερματικό κρημνό. Ακολουθεί η διερεύνηση του Λεμφαδένα Φρουρού, δηλαδή του λεμφαδένα στον οποίο παροχετεύεται καταρχάς η λέμφος από την περιοχή του μελανώματος» ανέλυσε βήμα – βήμα τη διαδικασία ο κ. Κόκκαλης.
Εξελίξεις στη θεραπεία
Την τελευταία πενταετία παρατηρούνται εντυπωσιακές εξελίξεις και στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος. Επτά νέες εγκρίσεις φαρμάκων ή συνδυασμών έχουν γίνει στις ΗΠΑ (FDA) και στην Ευρώπη (EMA), σύμφωνα με τον Δρα. Δημήτριο Μπαφαλούκο MD, ογκολόγο – παθολόγο, διευθυντή Α’ Ογκολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Metropolitan», καθηγητή ΤΕΙ Αθήνας.
«Η πρόοδος οφείλεται στην εισαγωγή στη θεραπεία του μελανώματος νέων φαρμάκων, που έχουν σχέση αφ' ενός με την ανοσοθεραπεία, αφ' ετέρου με τις στοχευμένες θεραπείες κατά συγκεκριμένων μεταλλάξεων. Με αυτές τις θεραπείες έχουμε πετύχει μακρές επιβιώσεις που διαρκούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 34% των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα, αν και προθεραπευμένο, επιβιώνει περισσότερο από 5 χρόνια με την ανοσοθεραπεία και τα νέα φάρμακα.
Όλα αυτά είναι εντυπωσιακά, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από πέντε, μόλις, χρόνια η επιβίωση ήταν μόλις 6 μήνες. Η έρευνα συνεχίζεται πυρετωδώς και δοκιμάζονται συνδυασμοί ανοσοθεραπείας και στοχευμένων θεραπειών, ώστε στο άμεσο μέλλον να θεωρούμε ότι ένα ποσοστό ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα μπορεί να ιαθεί» κατέληξε ο κ. Μπαφαλούκος.
Δράσεις με επίκεντρο το Μελάνωμα
Διήμερο Ενημέρωσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του Μελανώματος, διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Μελανώματος (ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ.) για το κοινό, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου, στο Πολεμικό Μουσείο (Ριζάρη 2, Αθήνα, μετρό Ευαγγελισμού).
Την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου, από τις 09.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ, διακεκριμένοι επιστήμονες θα εξηγούν πώς γίνεται η διάγνωση του μελανώματος, τι κινδύνους κρύβει για την υγεία, ποια είναι τα νεότερα στη θεραπευτική αντιμετώπιση, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.
Επιπλέον, δερματολόγοι της ΕΛ.Ε.Μ.ΜΕΛ. θα «εκπαιδεύουν» τους ενδιαφερόμενους για το σωστό τρόπο αυτοεξέτασης, εξηγώντας, παράλληλα, ποιες αλλαγές στις ελιές (μορφή, χρώμα, κνησμός κ.λπ.) χρήζουν προσοχής.
Επίσης, το Σάββατο διοργανώνεται για τα παιδιά, ηλικίας από 5 ετών και άνω, κουκλοθέατρο και παιχνίδια με θέμα «Κανόνες Ηλιοπροστασίας», το πρωί 11.00-14.00 και το απόγευμα 18.00-20.00.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210 7218366 και 210 7216876.
Θρήνος για το 14χρονο αγοράκι που βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του – Μεταφέρθηκε
στο νοσοκομείο αλλά είχε ήδη φύγει από τη ζωή
-
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο του Πύργου το βράδυ της
Τετάρτης (22/1), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του… Ένα τραγικό γεγονός όπως
είν...
Πριν από 42 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου