Ένα πανάρχαιο βραχιόλι 40.000 ετών που βρέθηκε στη Ρωσία εντυπωσιάζει τους αρχαιολόγους με την τεχνική που κατασκευάστηκε και μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι έχουμε εντελώς λαθεμένη εικόνα για την προϊστορία μας, αφού το συγκεκριμένο εύρημα μαρτυρά τεχνική που σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε δεν θα έπρεπε να υπήρχε εκείνη την εποχή. «Ο αρχαίος τεχνίτης ήταν κάτοχος τεχνικών που δεν θεωρούσαμε χαρακτηριστικές της παλαιολιθικής εποχής» λέει ο δρ. Ανατόλι Ντερεβιάνκο, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας μιλώντας στους Siberian Times.
Το βραχιόλι βρέθηκε μεταξύ άλλων αντικειμένων και ανθρώπινων οστών στη σπηλιά Ντενίσοβα της Σιβηρίας, μια περιοχή κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα και τη Μογγολία.
Στη σπηλιά αυτή ζούσαν οι άνθρωποι του είδους Ντενίσοβα, για τους οποίους θεωρούσαμε ότι ήταν περισσότερο νομαδικοί και λιγότερο αναπτυγμένοι σε σχέση με τους ...σύγχρονούς τους Νεάντερταλ.
Το νέο εύρημα ωστόσο υποδηλώνει ότι αυτοί οι προϊστορικοί άνθρωποι ίσως να ήταν ευφυείς τεχνίτες.
Οι αρχαιολόγοι αρχικά θεώρησαν ότι το βραχιόλι δεν ήταν εκείνης της εποχής αλλά νεώτερο που είχε με κάποιο τρόπο βρεθεί στο ίδιο σημείο με τα υπόλοιπα ευρήματα, εξαιτίας ακριβώς της εξελιγμένης τεχνοτροπίας του.
Αν και βρέθηκε το 2008, το βραχιόλι πέρασε 7 χρόνια ερευνών για να επιβεβαιωθεί τελικά ότι είναι παλαιότερο των 30.000 ετών, δηλαδή πριν ξεκινήσει η λίθινη εποχή σύμφωνα με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.
Ως έργο τέχνης είναι εκπληκτικό. Στον ήλιο αντανακλά τις ακτίνες του και στη νύχτα «φέγγει» ένα ελαφρύ πράσινο.
Εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού των Λαών της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής στο Νοβοσιμπίρσκ του Σιβηρικού Διαμερίσματος της Ρωσίας.
Πηγή: tribune.gr
Μόνο 280 δανειολήπτες έχουν κάνει αιτήσεις για να ενταχθούν στον φορέα
απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων! Στον πάγο και το ενδιαφέρον των ξένων
funds
-
Στο κενό πέφτει η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα μηχανισμό
προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών μέσω του φορέα
απόκτησης...
Πριν από 39 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου