Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη από τον Β.Πούτιν για την κατάρριψη του Su-24 – Την αποδέχτηκε η Μόσχα – Ποινική δίωξη κατά του Alparslan Çelik για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου (upd)

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ν.Πεσκόφ, ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του Su-24 ενώ τονίζει πως νοιώθει βαθύτατη λύπη. H εφημερίδα Hurriyet επιβεβαίωσε πριν λίγο ότι εστάλη απολογητική επιστολή και θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Alparslan Çelik για τη δολοφονία του Ρώσου πιλότου.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν στο γράμμα αναφέρει πως θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις

Ο Σουλτάνος» είπε ότι μοιράζεται τον πόνο της κατάρριψης του Su-24 και του θανάτου του πιλότου με την οικογένεια του και το βλέπει «ως πόνο της Τουρκίας».

Στο γράμμα που έστειλε είπε ότι πάντα βλέπει την Ρωσία ως στρατηγικό συνεργάτη και ως φίλο»είπε ο Ν.Πεσκόφ.
«Δεν είχαμε ποτέ την πρόθεση ούτε το κάναμε επίτηδες να ...καταρρίψουμε δηλαδή αεροσκάφος που ανήκει στη Ρωσία».

«Πήραμε πολλά ρίσκα και κάναμε πολλές προσπάθειες για να πάρουμε το πτώμα του Ρώσου πιλότου από τους ισλαμιστές της συριακής αντιπολίτευσης».

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν στο γράμμα αναφέρει πως θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο «Σουλτάνος» είπε ότι μοιράζεται τον πόνο της κατάρριψης του Su-24 και του θανάτου του πιλότου με την οικογένεια του και το βλέπει «ως πόνο της Τουρκίας».

Επιπλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει και αποζημίωση στους συγγενείς του Ρώσου πιλότου ώστε να «ανακουφιστεί ο πόνος και η ζημιά που έχει γίνει» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

O Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Numan Kurtulmuş είπε ότι Τουρκία και Ρωσία έχουν μπει σε μια νέα περίοδο μετά από θετικές κινήσεις που έχουν γίνει από την τουρκική ηγεσία.

«Έχουμε δει επιτάχυνση στις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Βλέπουμε ομαλοποίηση των σχέσεων Άγκυρας-Μόσχας μετά από κάποια θετικά βήματα από εμάς. Η Ρωσία ήρε το εμπάργκο στους Τούρκους εργάτες και τους επιτρέπει πλέον να εργάζονται στη Ρωσία».

«Ελπίζουμε αυτό να είναι μόνο η αρχή» είπε.

«Στο γράμμα ο Πρόεδρος Ερντογάν έγραψε ότι «θέλουμε να πληροφορήσουμε την οικογένεια του αποθανόντα Ρώσου πιλότου ότι μοιράζομαστε τον πόνο και προσφέρουμε τα συλλυπητήρια μας. Μπορούν να μας συγχωρήσουν». Έτσι ξεκινάει το γράμμα προς τον Πρόεδρο Β.Πούτιν ανέφερε ο κυβερνητικός τούρκος εκπρόσωπος İbrahim Kalın ενώ τόνισε πως ο Ερντογάν εξέφρασε «τη βαθιά του λύπη» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Işık είπε ότι «είμαστε μπροστά σε πολύ σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις μας με την Ρωσία».

Στο μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, αποδέχτηκε την πρόταση της Μόσχας να παρακολουθήσει την συνάντηση Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας που θα γίνει στο Σότσι στις 23 Ιουνίου.
Πολύ άσχημη χρονική στιγμή για την Ελλάδα καθώς δεν είναι τυχαίο πως έρχεται πως μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ -Τουρκίας.

Ο σουλτάνος τα δίνει όλα προκειμένου να περάσει ο αγωγός μέσω Τουρκίας.



http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: