Πολιτική «σφαγή» έρχεται στο εσωτερικό της χώρας καθώς ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας στην προσπάθεια του να βρει δεξαμενές ψήφων μετά το «ΟΧΙ» της ΝΔ, θα αποκαλύψει την μυστική διπλωματία επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα με υπουργό Εξωτερικών τον ΓΑΠ για να καταλήξει στο εξής:
«Αυτά είχατε συμφωνήσει εσείς, η συμφωνία που εμείς φέρνουμε είναι καλύτερη, άρα στηρίξτε μας»!
Από τις αποκαλύψεις δεν θα γλιτώσει ούτε ο Κ.Καραμανλής, το Βουκουρέστι κτλ.
Κυβερνητικοί παράγοντες διαμηνύουν παράλληλα σε όλους τους τόνους τα τελευταία 24ωρα ότι θα βγάλουν στο φως όλες τις κρίσιμες συνομιλίες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν από διάφορες κυβερνήσεις – μηδέ του Κώστα Καραμανλή εξαιρουμένης – προκειμένου να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι η τωρινή κυβέρνηση που κάνει τις υποχωρήσεις στο όνομα, αλλά ότι έχουν προηγηθεί κινήσεις συμβιβασμού από άλλους και μάλιστα από δυνάμεις, που τώρα κάνουν κριτική.
Ηδη οι διαρροές έχουν γίνει. Ας δούμε τι αναφέρουν.
Ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί και την διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο ...εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό.
Αυτό πρότεινε ο κ. Ζάεφ από την πλευρά των Σκοπίων.
Οι κυβερνητικές πηγές από την Ελλάδα λένε ότι το «Μακεδονία – Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση.
Όπως διαρρέουν κυβερνητικές πηγές ο κ. Ζάεφ φέρεται να αντέδρασε στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί εσχάτως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της μεσολάβησης από τον ΟΗΕ, επικαλούμενος ξανά ότι παλαιότερη ελληνική κυβέρνηση είχε φτάσει να αποδεχθεί την ονομασία “Μακεδονία – Σκόπια”.
Μία πρόταση την οποία ο κ. Τσίπρας δεν έκανε αποδεκτή, εμφανιζόμενος να υιοθετεί άλλες ιδέες, που έχουν κατατεθεί από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Νίμιτς και πάντως με την προϋπόθεση ότι θα λυθούν τα αλυτρωτικά ζητήματα που εγείρουν οι γείτονες, όπως δήλωσε με έμφαση αμέσως μετά τη συνάντηση.
Έχει ωστόσο ενδιαφέρον το γεγονός της διαρροής και για τον επιπλέον λόγο:
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Ζάεφ φέρεται να αφορά τη στάση που είχε επιλέξει ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη.
Υπό αυτή την έννοια, αποκαλύπτει ή κοινώς “δίνει” τον κ. Παπανδρέου και συνολικά το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά, ως μία πολιτική δύναμη που ήταν έτοιμη για έναν τέτοιο συμβιβασμό στο όνομα.
«Τώρα είμαστε στο 2018. Η θέση μας είναι σαφής. Έναντι όλων»
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι «τώρα είμαστε στο 2018. Η θέση μας είναι σαφής. Έναντι όλων», για να προσθέσει ότι πρέπει να βρεθεί μια πραγματική λύση για την οποία θα είναι και οι γείτονες περήφανοι και θα μπορούν να τη δεχτούν στο εσωτερικό τους. Και συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση:
Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού, και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ.
Ο Τσίπρας ζήτησε αλλαγές στο Σύνταγμα – Δυσκολία από Ζάεφ
Ενδεικτικό των προβληματισμών που έχει η Αθήνα ήταν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαιτέρως στο θέμα που αφορά στις αλλαγές του Συντάγματος της γείτονος, με τον Ζόραν Ζάεφ, όμως, να του απαντά πως αυτό «είναι δύσκολο», σε ένα θέμα που αναμένεται να ξανατεθεί προς συζήτηση στο άμεσο μέλλον.
«Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ, και δεν θα χάσεις» φέρεται να είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας στον Σκοπιανό πρωθυπουργό.
Πάντως στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι από τη συζήτηση Τσίπρα – Ζάεφ και θεωρούν ως σημαντικό πρώτο βήμα για την άρση των αλυτρωτικών θεμάτων, που βάζουν οι γείτονες, την αλλαγή του ονόματος στο αεροδρόμιο των Σκοπίων και σε κεντρικές λεωφόρους.
Ιδιαίτερη σημασίας σε αυτό το πλαίσιο είναι η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος».
Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται οδός «Φιλίας».
Σε ανταπόδοση η ελληνική πλευρά θα φέρει πιο σύντομα από ό,τι αναμενόταν για κύρωση από την ελληνική Βουλή τη δεύτερη φάση της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης η χώρα μας θα προωθήσει και την υποψηφιότητα των γειτόνων για την Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου.
Δείτε σε Βίντεο τις εξελίξεις
https://www.pentapostagma.gr/
Το σημείο στην αρχαία Αθήνα που άλλαξε την ιστορία του κόσμου
-
Ήταν η καρδιά της πόλης όπου οι απλοί πολίτες αγόραζαν και πωλούσαν αγαθά,
συζητούνταν για την πολιτική και διέδιδαν τις ιδέες τους ο Αριστοτέλης και
ο Π...
Πριν από 56 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου