Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πειραματικό εργαστήρι του αυταρχισμού ...






Κεραυνός εν αιθρία και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο, έπεσε η αποπομπή Διαμαντόπουλου από τη θέση του αντιδημάρχου έργων του ιερού δήμου της πόλης του Μεσολογγίου.



Σε καιρούς σαν τους σημερινούς, όπου ακόμη και οι πληρωμές προς τράπεζες και ΔΕΚΟ, έχουν ανασταλεί, φαίνεται ότι δεν στάθηκε εμπόδιο στην παράτολμη απόφαση του δημάρχου, να αποπέμψει τον συνεργάτη και έναν από τους σημαντικότερους στυλοβάτες της προεκλογικής του εκστρατείας.


Δεν είμαστε εμείς που θα κρίνουμε, τον δήμαρχο ή τον Διαμαντόπουλο, ως γνώστες της υπόθεσης, αλλά θα εκφράσουμε την άποψή μας (για το γεγονός και μόνο) , ως αποδέκτες των επιπτώσεων αυτής της ενέργειας.


Το βασικό μας πρόβλημα είναι το "Τι μέλλει γενέσθαι", με το μέλλον του θεσμού ως κέντρο άσκησης εξουσίας και πως αυτό μεταλαμπαδεύεται στην τοπική μας κοινωνία ως, ιδέα, πολίτευμα και τρόπος επίλυσης προβλημάτων.


Μέχρι και πριν λίγες μέρες, ξέραμε ότι η αναλογία στο δημοτικό συμβούλιο ήταν 14 σύμβουλοι της συμπολίτευσης, 14 της μείζονος αντιπολίτευσης και 4 των υπόλοιπων δημοτικών σχηματισμών .

Με την απόφαση αποπομπής Διαμαντόπουλου, έχουμε μια μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο να χειρίζεται, ολόκληρο το δήμο και να παίρνει αποφάσεις που μπορεί ακόμη και να είναι αντίθετες με την πλειοψηφία, των εκπροσώπων των δημοτών.

Αυτό βέβαια, μπορεί να γίνει, μετά την τροποποίηση του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση, από τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας μας, η οποία ήταν πολέμια της απλής αναλογικής, από τη πρώτη στιγμή.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι ένας δήμος δύναται να παίρνει αποφάσεις και να εφαρμόζει προγράμματα, με μόνη προϋπόθεση την επεξεργασία αυτής, από συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία μπορεί να αποτελείτε από τεχνοκράτες ή ακόμη και από κάθε καρυδιάς καρύδι.

Η απόφαση του δημάρχου για αποπομπή του αντιδημάρχου του, στηρίζεται ακριβώς σε αυτή τη δυνατότητα που του δίνει ο νέος νόμος.
Δεν σε έχω ανάγκη ή μάλλον δεν σας έχω ανάγκη, οι επιτροπές είναι διορισμένες από εμένα και αποτελούνται από έμμισθους στρατιώτες ειδικού σκοπού, δηλαδή άτομα που θα κοιτάξουν πως θα υλοποιήσουν την εκάστοτε εντολή του δημάρχου και όχι βέβαια να την εμπλουτίσουν ή να την τροποποιήσουν.

Το ερώτημά μας σε αυτό αυτό σημείο είναι... με δεδομένο,  τη συγκεκριμένη πορεία, πως βλέπει ο νέος δήμαρχος το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου! ως αναγκαίο κακό, ως ξεπερασμένη εθιμοτυπία ή ως πεδίο δόξης λαμπρό επιβολής απόψεων;

Άρα ο δρόμος της παντοδυναμίας που δείχνει ότι διάλεξε ο νέος δήμαρχος, μόνο ολισθηρός είναι και ενδεχομένως να οδηγήσει σε πολύ άσχημες εξελίξεις  στην λειτουργία όλου του δήμου, αλλά και των κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκαλέσει.

Ποια θα ήταν η εντύπωση και πόσο θα εξυπηρετούσε  το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας, εάν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, η συζήτηση γίνονταν σε άδεια έδρανα ;

Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι με αυτό το τρόπο, θα δούμε έργα και επιτέλους, βελτίωση της καθημερινότητάς μας, μιας και δεν θα αναλώνετε η ηγεσία σε διαλόγους, σχεδιασμούς και ισορροπίες.

Τους υπενθυμίζουμε ότι αυτό πίστευαν πάμπολλοι ηγέτες, αλλά όλοι τους ανεξαιρέτως έπεσαν στον Καιάδα της κοινωνικής αντίδρασης και κατακραυγής, ακόμη και στις περιπτώσεις που τα έργα τους ήταν μεγαλεπήβολα, ανεπανάληπτα και αξιοθαύμαστα.

Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να είναι εργαστήρι δημοκρατίας και όχι πεδίο αποψίλωσης ιδεών ή ακόμη και ισοπέδωσης  αντιπαραθέσεων.

Εμείς είμαστε από αυτούς που στηρίξαμε τη νέα δημοτική αρχή και αυτό θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον, γιατί στον αντίποδα έχουμε ,  ένα δομημένο, από κάθε άποψη, παρακράτος του πρώην δημάρχου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι θα επικροτούμε τέτοιες κινήσεις, οι οποίες ανεξάρτητα εάν είναι δικαιολογημένες ή όχι, υποβιβάζουν το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και αμαυρώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Δεν ψηφίσαμε την δικτατορία των επιτροπών από τεχνοκράτες, αλλά την ζύμωση των ιδεών και την όσμωση όλων εκείνων των ανθρώπων που θέλουν να παράξουν έργο, για το καλό του τόπου μας και όχι της τσέπης τους, όπως έκανε η δημοτική αρχή καραπάνου.

Καλούμε τον δήμαρχο, να διώξει τους ακραίους συμβουλάτορες, που κερδίζουν από την αντιπαράθεση, χωρίς να έχουν προσωπικό κόστος.

Τον καλούμε επίσης να αλλάξει ρότα και να επικεντρωθεί στη προσπάθεια,  να πείσει όλο το δημοτικό συμβούλιο, στο βαθμό του εφικτού, να γίνει κοινωνός στο όραμά του και να συστρατευθεί σε αυτή του τη πορεία. 

Εξάλλου δήμαρχε δε μιλάμε για κάτι άπιαστο, μιλάμε για την καθημερινότητά μας και για το πως ο τόπος μας, θα βγει από αυτή τη μιζέρια, μιλάμε για τον ήλιο που μας στέρησε ο καραπάνος και οι συνεργάτες του, μιλάμε για το αύριο του τόπου μας, όπου κανείς μα κανείς δημοτικός σύμβουλος ή δημότης δεν θα αρνηθεί να συμμετέχει ή να αγκαλιάσει την προσπάθειά σου.


Ποτέ δεν είναι αργά, ίσως ένα βήμα πίσω είναι προς το συμφέρον όλων μας και ποιο πολύ, αυτού του τόπου, που τόσα δεινά έχει περάσει, από πεινασμένους για χρήμα και εξουσία.

Δώσε τέλος στην αντιπαράθεση, στην εσωστρέφεια  και στα παράκεντρα που εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού.


Μη Ενεργοί Πολίτες Αιτωλικού. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εχεις παει σε πολλα δημοτικα συμβουλια;