Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Η ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΜΠΡΟΣΤΆ - Ενεργοποίηση – ετοιμότητα του Δήμου για δράσεις πυροπροστασίας – δασοπροστασίας

  Μεσολόγγι, 15 Ιουνίου 2015


 
Ενεργοποίηση – ετοιμότητα του Δήμου για δράσεις πυροπροστασίας – δασοπροστασίας

Βρισκόμαστε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, με την υπ’ αριθ. 156/2015 ομόφωνη απόφασή του αποδέχτηκε και κατένειμε ποσό 48.900 ευρώ για δράσεις πυροπροστασίας από το ΥΠΕΣ. Μεταξύ αυτών προβλέπονται μισθώσεις μηχανημάτων για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, βελτίωση της βατότητας των δρόμων προς βοσκοτόπους, καθαρισμός από τη φυτική βλάστηση δρόμων, προμήθεια εξοπλισμού και φυτοφαρμάκων ζιζανοκτονίας, επισκευή οχημάτων πολιτικής προστασίας κ.ά.
Παρ’ όλα αυτά είναι σαφές ότι η εν λόγω πίστωση δεν είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα υπάρξουν. Σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού για θέματα περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, με την συμμετοχή των Γενικών Διευθυντών Δασών των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ανακοινώθηκε ότι για τοι 2015 έχουν εγκριθεί τα παρακάτω προγράμματα:
ü   «Πρόληψη λαθροϋλοτομιών έτους 2015» προϋπολογισμού 1.550.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
ü   «Πρόγραμμα δασοπροστασίας 2015» με πόρους άνω των 4.500.000 ευρώ για την πρόληψη και φύλαξη δασών κατά τη φετινή περίοδο.
ü   Πρόγραμμα «Αντιπυρική προστασία δασών και δασικών εκτάσεων» προϋπολογισμού 1.550.000 ευρώ κυρίως για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου από το Πράσινο Ταμείο.
ü   Πρόγραμμα «Υποστήριξη των αντικειμένων της δασοπροστασίας» προϋπολογισμού 1.300.000 για τον εξοπλισμό της δασικής περιουσίας.
Επιπλέον διαθέσιμα είναι 1.865.000 από εθνικούς πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση κυρίως έργων και εργασιών προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.
Τέλος να αναφέρουμε ειδικότερα για τους Δήμους ότι είναι αδιάθετα 63,5 εκατομμύρια ευρώ για έργα αντιπυρικής προστασίας, δασικής οδοποιίας και διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Επειδή θεωρούμε ότι οι εκτάσεις του Δήμου δεν μπορούν, για μια ακόμα φορά, να αφεθούν στην τύχη τους, η παράταξή μας «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» πιστεύει ότι ο Δήμος επιβάλλεται, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις δασών, να ενεργοποιηθεί άμεσα στην παραπάνω κατεύθυνση ώστε να υπάρξουν πρακτικά και μετρήσιμα αποτελέσματα.   

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: