Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Θέμα θέσης Λαϊκής Αγοράς, βάζει ο Σύλλογος Αλιέων Αιτωλικού




Θέμα για τη νέα θέση της Λαϊκής Αγοράς βάζει ο Σύλλογος των ψαράδων του Αιτωλικού, διότι όπως λέει, εκτός του ότι δεν είναι νόμιμη, μιας και βρίσκετε δίπλα στην είσοδο του Β' Δημοτικού σχολείου, αλλά και στο Μουσείο Κατράκη, η λειτουργία της επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της Λιμνοθάλασσας και ειδικότερα της Νίδοβας.

Η όλη κατάσταση γίνεται ακόμη ποιο επικίνδυνη, μετά την πανδημία με τον κορωνοϊό, μιας και στη πλειοψηφία τους, οι συμμετέχοντες πωλητές, ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν σταθερή διαμονή και τα εμπορεύματά τους, είναι κινέζικα ή από χώρες όπου δεν καμαρώνουν ιδιαίτερα για το Υγειονομικό τους σύστημα.


Ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, η απουσία καλαθιών για τα σκουπίδια, η έλλειψη χημικών τουαλετών καθώς και αστυνόμευσης, καθιστούν τη Λαϊκή Αγορά του Αιτωλικού, υγειονομική βόμβα με πρώτα θύματα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου και δευτερευόντως τη λιμνοθάλασσα.


Εμείς ρωτήσαμε τους συμβούλους του τοπικού μας συμβουλίου και μας είπαν ότι, το θέμα έχει έρθει προς συζήτηση στο τοπικό συμβούλιο και υπερψηφίστηκε η πρόταση, να πάει η Λαϊκή Αγορά, ακριβώς στον παράλληλο δρόμο του δημοτικού σχολείου, αρχίζοντας από το Λιμανάκι έως και στο ύψος του κήπου των Ηρώων.
Όλοι απόρησαν γιατί αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε και μάλιστα χωρίς καμιά ενημέρωση, δόθηκε για χρήση ο δρόμος Κατράκειο - Β' δημοτικό σχολείο.


Επίσης μαθαίνουμε ότι την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει οι δάσκαλοι του Β' δημοτικού σχολείου, οι γονείς των παιδιών και οι λεωφορειούχοι, που μεταφέρουν τους μαθητές από και προς το σχολείο.

Εκείνο που μας έκανε εντύπωση, είναι η απουσία του Συλλόγου των Γονέων του Β' δημοτικού, οι οποίοι παρότι είναι πολέμιοι αυτής της επιλογής, δεν έχουν κοινοποιήσει κάποιο έγγραφο μέχρι τώρα.

Ένα ακόμη βασικό σημείο αναφοράς, είναι η μη επίβλεψη της τήρησης του νόμου από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, όσων αφορά τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος, από το σχολείο και  το Μουσείο Κατράκη, όπως και η παντελή απουσία της Διεύθυνσης Υγείας του νομού μας.

Δηλαδή για να καταλάβουμε και εμείς οι αδαείς, θα πρέπει να γίνει πρώτα ολοκαύτωμα και μετά να έρθουν οι υπηρεσίες να ελέγξουν;
Δεν είναι υποχρεωμένες από τον νόμο πριν καν γίνει καταγγελία να κάνουν επιτόπιο έλεγχο για την τήρηση ή μη των προϋποθέσεων που προβλέπει η νομοθεσία;


Πέρα όμως από όλα αυτά, μήπως τώρα δεν είναι ευκαιρία να τεθεί το ερώτημα: Ποιο σκοπό υπηρετεί σήμερα η Λαϊκή Αγορά ;
Οι πωλητές είναι πράγματι και οι παραγωγοί των προϊόντων που πουλάνε;
 Εκτός βέβαια από τα οποροκυπευτικά... τα μπλουζάκια, τα εσώρουχα, τα εργαλεία, τα χαλιά κτλπ, είναι αποτέλεσμα δικής τους παραγωγής ή απλά είναι μεταπωλητές;
Εάν ναι, τότε ποιο ο ρόλος και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες αυτού του είδους εμπορίου;

Πιστεύουμε ότι η ζημιά που προκαλούν στην τοπική αγορά και στους επαγγελματίες μαγαζάτορες του Αιτωλικού, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη, με αυτά που υποτίθεται ότι προσφέρουν.

Μήπως, μιας και άνοιξε το θέμα, δεν θα ήταν καλό, να καθίσουν όλοι οι φορείς , με πρωτοβουλία του δήμου, να συζητήσουν για το μέλλον αυτού του είδους εμπορίου;





Διαβάστε παρακάτω τα έγγραφα που έχει καταθέσει ο Σύλλογος των ψαράδων και τα οποία απευθύνονται ακόμη και στην εισαγγελία.


Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του Συλλόγου εδώ


Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού-Μεσολογγίου το «Αιτωλικό»
Ημερομηνία 29/01/2020
ΠΡΟΣ
Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Λύρο Κωνσταντίνο.
Υπόψη
1. Πρόεδρο δημοτικής κοινότητας Αιτωλικού κ. Ματνζή Κωνσταντίνα
2. Διοικητή αστυνομικού τμήματος Αιτωλικού.
3. Διοικητή πυροσβεστικού σώματος με έδρα το Μεσολόγγι
4. Διεύθυνση Υγείας νομού Αιτ/νίας με έδρα το Μεσολόγγι


Αξιότιμε κύριε δήμαρχε, με αφορμή την αλλαγή της θέσης της λαϊκής αγοράς στο Αιτωλικό, θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας, μιας και αυτή η αλλαγή ουδόλως έλαβε υπόψη της, την ύπαρξη της σχολικής μονάδας και πιο συγκεκριμένα του Β’ Δημοτικού σχολείου, του μουσείου Βάσος Κατράκη, αλλά και την κοντινή απόσταση, με τη λιμνοθάλασσα και ποιο συγκεκριμένα με το τμήμα της Νίδοβας, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια επιβαρύνεται με κάθε λογής απόβλητα.
Ο κανονισμός άσκησης υπαίθριας αγοράς, στο άρθρο 39 παρ. 2 αναφέρει τα εξής: ...

Η απόσταση των θέσεων άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου από οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, εισόδους σχολείων, νοσοκομείων και κάθε είδους συναφών καταστημάτων, σταθμών για την εξυπηρέτηση επιβατών του αστικού, του προαστιακού σιδηρόδρομου και των υπεραστικών λεωφορείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, μνημείων και εκκλησιών δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων.

Υπογραμμίζουμε ότι η θέση της νέας λαϊκής αγοράς, σχεδόν εφάπτεται με την είσοδο του δημοτικού σχολείου και από την άλλη πλευρά προς νότο, υπάρχει το Κατράκειο μουσείο.
Επικαλούμαστε καταρχάς την ευαισθησία σας και την ευθύνη που πρέπει να επιδείξουμε όλοι μας, απέναντι στα παιδιά του δημοτικού σχολείου, τα οποία είναι σε ηλικία, η οποία χρήζει της απόλυτης προστασίας μας.
Η παρουσία πολλών ξένων προσώπων, η απουσία αστυνόμευσης , αλλά πρωτίστως, η έλλειψη εφαρμογής κανόνων υγιεινής στο συγκεκριμένο χώρο, επιβάλουν την τάχιστη αλλαγή της θέσης αυτής.
Παράλληλα η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών (κορονοϊός) από και σε τέτοιους χώρους, όπου διακινούνται εμπορεύματα από άλλες περιοχές και κράτη, όπου έχουν κλείσει ακόμη και τα εθνικά σύνορα, είναι σχεδόν βέβαια.
Το γεγονός και μόνο της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ανθρώπων, αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο μέγιστο βαθμό.
Θεωρούμε ότι είναι κάτι χειρότερο από παράνομο, το να δίνετε άδεια για νέα θέση λαϊκής αγοράς, ακριβώς δίπλα σε σχολείο με μικρά παιδιά.
Η ενημέρωση που είχαμε μέχρι τώρα για αυτή την αλλαγή ήταν ότι, είναι προσωρινή επιλογή έως ότου μεταφερθεί στη νέα και μόνιμη θέση, η οποία θα εκπληρώνει την επιταγή του νόμου αλλά και θα εξυπηρετεί τα μέγιστα την άσκηση αυτής της μορφής εμπορείου.

Δυστυχώς παρά τις προφορικές μας διαμαρτυρίες, δεν βλέπουμε να υπάρχει αντίδραση, αλλά ούτε και να ετοιμάζεται κάποιο άλλο σημείο στη πόλη μας ώστε να υποδεχθεί τη λαϊκή αγορά.
Με βάση το κοινό συμφέρων και την συνεννόηση που πρέπει να υπάρχει, σας καλούμε εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά την τρέχουσα εβδομάδα, να μεταφερθεί η θέση της λαϊκής αγοράς , σε θέση η οποία θα τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που επιβάλει ο κανονισμός, θα προστατεύει το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας, αλλά πρωτίστως θα εξασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία των μικρών παιδιών.
Στην αντίθετη περίπτωση σας παρακαλούμε να αναστείλετε τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, έως ότου βρεθεί η νέα θέση, με κατάλληλες υποδομές.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ




Επισυναπτόμενα έγγραφα :
1) Νομοθεσία περί κατάληψης κοινόχρηστου χώρου
2) Φωτογραφίες από τα αποτελέσματα της λαϊκή αγοράς, στο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.


ΑΙΤΗΣΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Συλλόγου με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ “ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ”», εδρεύοντος στο Αιτωλικό, νομίμως εκπροσωπουμένου
Π Ρ Ο Σ
Τον Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου, νομίμως εκπροσωπουμένου
Κοινοποίηση : 1) κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου
2) Δ/νση Υγείας Μεσολογγίου
3) Α.Τ. Αιτωλικού
Μεσολόγγι 10/3/2020
.//.
Ως έχοντες άμεσο και προφανές έννομο συμφέρον, δεδομένου ότι τυγχάνουμε πολίτες του Αιτωλικού με οικογένειες και τέκνα, σας γνωρίζουμε τα εξής :
Ως γνωστόν, η εβδομαδιαία λαϊκή αγορά της πόλεως το Αιτωλικού πραγματοποιείται σε χώρο έξωθεν του … Δημοτικού σχολείου και πλησίον του Μουσείου της πόλεως. Πέραν του γεγονότος ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4264/ΦΕΚ Α 118/15.5.2014 και τον κανονισμό άσκησης υπαίθριας αγοράς, στο άρθρο 39 παρ. 2, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η πραγματοποίηση λαϊκών αγορών έμπροσθεν οργανωμένων ξενοδοχειακών μονάδων, εισόδων σχολείων, νοσοκομείων και κάθε είδους συναφών καταστημάτων, σταθμών για την εξυπηρέτηση επιβατών του αστικού, του προαστιακού σιδηρόδρομου και των υπεραστικών λεωφορείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, μνημείων και εκκλησιών, η συγκεκριμένη αγορά δεν τηρεί τους ειθισμένους και απαραίτητους κανόνες υγιεινής, καθαριότητος, ευταξίας και νομιμότητας, με οδυνηρή συνέπεια τον άμεσο κίνδυνο προκλήσεως ασθενειών και άλλων σοβαρών προβλημάτων, ειδικά σε τόσο ευαίσθητους δημόσιους χώρους.
Παρά τις έντονες και χρόνιες διαμαρτυρίες μας, ουδείς υπεύθυνος δραστηριοποιήθηκε ώστε νε εκλείψει αυτό το θλιβερό και νοσογόνο φαινόμενο.
Με την παρούσα, επισυνάπτοντας και προηγούμενη αίτηση μας, ΖΗΤΑΜΕ από τον καθ’ Υμάς Δήμο, ως ο μόνος αρμόδιος, να προβείτε στην τήρηση της νομιμότητας μεταβάλλοντας τον χώρο πραγματοποίησης της λαϊκής αγοράς του Αιτωλικού και ορίζοντας άμεσα αυτόν σε άλλο ασφαλές χώρο και μη δημιουργούντα προβλήματα στην τοπική κοινωνία, α΄΄λως θα κινηθούμε με κάθε νόμιμο μέσον.

Με τιμή
Για τον Σύλλογο



Δεν υπάρχουν σχόλια: