Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Νέα κόντρα για τη μαρίνα, πολύ καυστικός ο Π. Παπαδόπουλος Ο Σύλλογος Ψαράδων τον θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση του έργου

«Κάποιοι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία»

Της ΒΑΣΩΣ ΒΗΤΤΑ

vasovitta@yahoo.gr


Το Λιμενικό Ταμείο θεωρεί ως τον κύριο υπεύθυνο για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη διοίκηση στην μαρίνα Μεσολογγίου, ο σύλλογος αλιέων Μεσολογγίου.



Σε ανοικτή επιστολή του ο σύλλογος υποστηρίζει ότι εξαιτίας των χειρισμών της Λιμενικής Επιτροπής και κυρίως του προέδρου της Παν. Παπαδόπουλου, έφτασε η μαρίνα στο σημείο να μην έχει διοίκηση, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα και στον κλάδο των ψαράδων, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα είχαν μια άριστη συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση, σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση των υποδομών της και τον αλιευτικό τουρισμό. Στην επιστολή τους οι ψαράδες μάλιστα χρησιμοποιούν αυστηρό ύφος κατά του κ. Παπαδόπουλου, κατηγορώντας τον ότι εσκεμμένα δεν παρεμβαίνει για να αποκτήσει η μαρίνα διοίκηση, αφού δεν θέτει ανάλογο ζήτημα στη Λιμενική Επιτροπή, ώστε με εντολή του οργάνου να προσέλθει στη γενική συνέλευση των μετόχων και να ψηφίσει υπέρ των...Ελληνικών ή των Ολλανδικών συμφερόντων. Η απορία που εκφράζεται από το σύλλογο αλιέων είναι γιατί δεν τέθηκε θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, αφού την επόμενη εβδομάδα είναι η γενική συνέλευση που θα πρέπει να αναδείξει διοικητικό συμβούλιο. Αν το Λιμενικό Ταμείο δεν πάρει θέση, η εκλογή του Δ.Σ. θα μετατεθεί και η κατάσταση θα διαιωνιστεί για καιρό ακόμα.

Οι ψαράδες απαιτούν γρήγορες ενέργειες, ώστε να βγει η μαρίνα από το αδιέξοδο και να προχωρήσει η τουριστική προοπτική του Μεσολογγίου, διότι, κατά την άποψή τους, όλα αυτά που γίνονται έχουν ως στόχο την απαξίωση και αποδυνάμωση της μαρίνας, ώστε η κακή της λειτουργία να οδηγήσει τα σκάφη σε γειτονικές μαρίνες όπως είναι αυτή της Λευκάδας. Αυτό θα σημάνει αυτόματα μεγάλη μείωση της τουριστικής κίνησης, η οποία έχει μεγάλη σημασία για το Μεσολόγγι από οικονομικής άποψης, ενώ και οι ψαράδες βγαίνουν ωφελημένοι από την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού. Από κει και πέρα όμως ο σύλλογος των ψαράδων θέτει και μια σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται της αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου και έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των υποδομών του αλιευτικού καταφυγίου. Οι υποδομές αυτές πρέπει να συντηρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην προκαλούνται κίνδυνοι για τους ψαράδες και τα σκάφη τους, ενώ και η έλλειψη φωτισμού είναι ένα ακόμη πρόβλημα για τους αλιείς. Ταυτόχρονα κατηγορούν τον κ. Παπαδόπουλο ότι προσπαθεί να σταματήσει την πώληση αλιευμάτων από τους ιδιοκτήτες καϊκιών στο λιμάνι και μάλιστα σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης.



Τι απαντά ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου

Απαντώντας ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαιώνει κατ’ αρχήν ότι οι φθορές στο αλιευτικό καταφύγιο θα αποκατασταθούν μόλις το επιτρέψει ο καιρός, αλλά ταυτόχρονα μιλάει για προβοκάτσια σε ότι αφορά στον θέμα της πώλησης ψαριών στο λιμάνι, αφού το Λ.Τ. στηρίζει τους ψαράδες εκδίδοντας τις σχετικές άδειες, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Σε ότι αφορά όμως το καυτό θέμα της μαρίνας, ο κ. Παπαδόπουλος σηκώνει τους τόνους, μιλώντας για «αυτόκλητους σωτήρες». Δεν σηκώνει όμως το γάντι και δεν παρασύρεται από την πρόκληση να πάρει συγκεκριμένη θέση υπέρ των Ελληνικών ή των Ολλανδικών συμφερόντων. Μιλώντας στο ΑΙΧΜΗ Radio ο κ. Παπαδόπουλος, επανέλαβε ότι, μέχρι το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ο ίδιος και η Λ.Ε., δεν θα πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου μετόχου, διότι η μεταξύ τους σχέση φαίνεται ότι έχει μετατραπεί σε ένα σχέδιο αλληλοεξόντωσης. Άρα το Λιμενικό Ταμείο δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία αυτή, αλλά προτιμά εκείνη της προκήρυξης νέου διεθνούς διαγωνισμού, αφού άλλωστε η εν λόγω εταιρία φάνηκε αφερέγγυα. Επειδή το Λ.Τ. δεν έχει υπογράψει καμιά σύμβαση με τον ανάδοχο, «τα κάστανα από τη φωτιά» πρέπει να τα βγάλει το Υπουργείο αναλαμβάνοντας την ευθύνη του, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η σύγκρουση των μετόχων έχει οδηγήσει πρακτικά στη διάλυση της εταιρίας. «Οι μέτοχοι είναι στα δικαστήρια. Πως μπορούν να διαχειριστούν τη μαρίνα και να βάλει πλάτη οποιοσδήποτε πρόεδρος του Λ.Τ. και να ταχθεί υπέρ του ενός ή του άλλου;», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. Η πρεμούρα όμως, από κάποιες πλευρές, ώστε να πιεστεί το Λ.Τ. και να υποστηρίξει κάποιον από τους δυο μετόχους στη γενική συνέλευση, με το πρόσχημα της ανάγκης δημιουργίας διοικητικού συμβούλιου, κατά την άποψη του κ. Παπαδόπουλου, αποτελεί «διατεταγμένη υπηρεσία συμφερόντων». «Θέλουν να πιέσουν τον πρόεδρο της Λ.Ε. να παραδεχθεί ότι δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το πράγμα που έχει βαλτώσει, και να δημιουργήσουμε καταστάσεις εξυπηρέτησης λόμπυ συμφερόντων, πίσω από μικροεξυπηρετήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα», τόνισε ο πρόεδρος του Λ.Τ., προσθέτοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα μπει σε αυτή τη λογική, αλλά ως μόνο στόχο έχει την απεμπλοκή της μαρίνας. Ο ίδιος κάνει τη διαπίστωση ότι το «ενδιαφέρον» για τη μαρίνα έγινε τόσο έντονο από την ώρα που εκλέχτηκε πρόεδρος της Λ.Ε., πράγμα που τον κάνει να πιστεύει ότι η παρουσία του εκεί κάνει κάποιους να ενοχλούνται. Για να απεμπλακεί όμως η μαρίνα από όλη αυτή την κατάσταση θεωρείται αναγκαία και η ανάμιξη της δημοτικής αρχής και των φορέων της πόλης, παίρνοντας θέση ανοικτά και ζητώντας τη συμμετοχή του δήμου στο Δ.Σ. της Μαρίνα Α.Ε. «Επειδή πλέον το πρόβλημα έχει φθάσει στο «μη παρέκει», πρέπει άμεσα να υπάρξει μια κοινή πρωτοβουλία και συζήτηση, ώστε να παρθούν αποφάσεις πίεσης του Υπουργείου να βρει λύση στο θέμα» είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: