Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλη συγκέντρωση – διαμαρτυρία στο Μεσολόγγι

Την κινητοποίηση στήριξαν και αρκετοί δήμαρχοι από άλλους δήμους της χώρας



Ικανοποιητική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν ο δήμος και οι φορείς του Μεσολογγίου στην κεντρική πλατεία της πόλης, σήμερα το μεσημέρι.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του δήμου στη γη του και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του, καθώς και τη διατήρηση και ενίσχυση του νοσοκομείου Μεσολογγίου. Τη φωνή τους με εκείνη των Μεσολογγιτών ένωσαν και οι δήμαρχοι Ναυπακτίας Γ. Μπουλές, Δωρίδας Γ. Καπετζώνης, Σπετσών Π. Λυράκης, Ελληνικού - Αργυρούπολης Χ. Κορτζίδης, Μαρκόπουλου Σ. Μεθενίτης, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, και Δυτικής Αχαίας Α. Παναγιωτόπουλος. Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυναν αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση και τα οποία πλέον θα αντιμετωπιστούν μόνο με δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού η πολιτεία, στο όνομα της λιτότητας, κάνει αλλεπάλληλες περικοπές πόρων προσθέτοντας αρμοδιότητες. Αναφορά έγινε επίσης και στηναπόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης, την οποία οι δήμαρχοι δεν δέχονται, γι’ αυτό και δεν απέστειλαν τα στοιχεία που τους ζήτησε το υπουργείο. Όλοι οι δήμαρχοι συνεχάρησαν τους διοργανωτές της κινητοποίησης - διαμαρτυρίας και δηλώνοντας αλληλέγγυοι σε αυτή την προσπάθεια, τόνισαν ότι ουσιαστικά αποτελεί την απαρχή μιας σειράς άλλων που θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Στο μεταξύ καυτηρίασαν και τη στάση της ΚΕΔΕ, η οποία δεν έχει αποφασίσει ούτε μια κινητοποίηση για τις διεκδικήσεις της αυτοδιοίκησης γενικότερα.

Σε ότι αφορά τις απολύσεις ο δήμαρχος Μεσολογγίου Παν. Κατσούλης, κατέθεσε πρόταση στο υπουργείο να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους και το 25% του μισθού τους που θέλει να εξοικονομήσει το κράτος να το πληρώνει ο δήμος από ίδια έσοδα, δεδομένου ότι διαθεσιμότητα σημαίνει ότι μέχρι να απολυθούν θα παίρνουν το 75% του μισθού τους. Ο κ. Κατσούλης επίσης τόνισε ότι ο αγώνας ουσιαστικά τώρα αρχίζει και δεν θα σταματήσει μέχρι να δικαιωθεί ο δήμος. Σε διαφορετική περίπτωση η πρόταση που θα καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο θα κάνει λόγο για παραίτηση σύσσωμου του σώματος. «Τουλάχιστον να φύγουμε με το κεφάλι ψηλά και όχι σαν επαίτες του αυτονόητου», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόντες ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τριανταφύλλου και Γ. Βαρεμένος, ενώ σύντομες τοποθετήσεις έκαναν και οι εκπρόσωποι όλων σχεδόν των φορέων και συλλόγων που έδωσαν το δυναμικό παρόν στηρίζοντας τις διεκδικήσεις. Δεν έκαναν το ίδιο όμως και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι έλαμψαν δια της απουσίας τους, την ίδια ώρα που ούτε λίγο ούτε πολύ τα ζητούμενα είναι τα ίδια για όλους τους δήμους.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ



Στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρονται τα εξής:

Με μια δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Κεντρική Πλατεία Μεσολογγίου, ξεκίνησαν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις εναντία στην οικτρή οικονομική κατάσταση του δήμου, στις νέες περικοπές στις απολύσεις και τα υπόλοιπα μέτρα που αποφασίστηκαν στο νέο μεσοπρόθεσμο.

Στη συγκέντρωση παρέστησαν μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη και απεύθυναν χαιρετισμό, οι Δήμαρχοι Ναυπάκτου Γιάννης Μπουλές, Δωρίδας Καπεντζώνης Γιώργος, Δυτικής Αχαΐας Παναγιωτόπουλος Ανδρέας, Σπετσών Λυράκης Παναγιώτης, Σαρωνικού Φιλίππου Πέτρος, Μαρκόπουλου Μεθενίτης Σωτήρης, Ελληνικού - Αργυρούπολης Κορτζίδης Χρήστος και ο πρώην Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ραυτόπουλος. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης οι φορείς και οι Σύλλογοι της περιοχής που ήταν και συνδιοργανωτές της συγκέντρωσης

Κατά τον χαιρετισμό τους όλοι οι Δήμαρχοι εκτός από την συμπαράσταση τους στις κινητοποιήσεις της περιοχής του Διευρυμένου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ανέδειξαν την ανάγκη για συστράτευση και κοινό αγώνα απέναντι σε κάθε απόπειρα υποβάθμισης του θεσμικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την καταστρατήγηση του κοινωνικού χαρακτήρα της.

Στη συγκέντρωση παρέστησαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –- ΕΚΜ Βαρεμένος Γιώργος και Τριανταφύλλου Μαρία.

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης δήλωσε ότι «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε το ρόλο του «Φορομπήχτη» και του συνένοχου στο σκηνικό της απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών που η Κεντρική Εξουσία και οι Τραπεζίτες στήνουν. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρις εσχάτων για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της περιοχής καθώς μόνο έτσι θα καταφέρει ο κάθε ένας δημότης να είναι αφέντης και όχι επαίτης στο τόπο του. Το Μεσολόγγι με την έμπνευση που του προσδίδουν τα ιδανικά και οι αρχές της δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης θα κάνει για μια ακόμη φορά την Έξοδο προς την Ελευθερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: