Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Δ. Υγιεινής : Ακατάλληλο και άκρως Επικίνδυνο το νερό της ύδρευσης του Αιτωλικού


















Σήμερα ήρθε στο mail μας φωτοτυπία του εγγράφου που έχει στείλει η Διεύθυνση Υγιεινής στη ΔΕΥΑΜ και στο διοικητήριο της ιεράς πόλης του Μεσολογγίου.
 
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι όχι μόνο ήξεραν αλλά ενσυνείδητα παρείχαν και παρέχουν ακατάλληλο νερό στους δημότες του Αιτωλικού. Το γιατί περιμένουμε να μας το εξηγήσουν οι ίδιοι.
Θελαν να διατηρήσουν τις θέσεις τους και τους παχυλότατους μισθούς τους ;
θέλανε να κάνουν εμπόριο σπέρνοντας το θάνατο;
Θέλανε να εκδικηθούν ή να προστατεύσουν κάποιους που λεηλάτησαν το Αιτωλικό και τους Αιτωλικιώτες σε προηγούμενες εποχές; 


Ο αξιοθρήνητος και είρωνας κ. Χονδρός (πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ), τι έχει να πει τώρα; Το δελτίο τύπου που έστειλε σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ και στο internet, είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που καταγγέλλει η Δ. Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Χονδρός είχε πλήρη γνώση της κατάστασης και παρ’ όλα αυτά διαβεβαιώνει τους καταναλωτές για το αντίθετο.

Χονδρός
Η ΔΕΥΑ σε συνεργασία με τη Δ/Υ και με πλήρη συνείδηση της σοβαρότητας του προβλήματος:
1. Παρέχει το διαθέσιμο νερό των Πηγών Κεφαλοβρύσου με όλες της εξασφαλίσεις τεχνικά και από πλευράς ποιοτικών ελέγχων που απαιτεί η νομοθεσία ...ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ να έχει άρει την από 11-04-2012 απαγόρευσή της για χρήση του ως ΠΟΣΙΜΟΥ, συμμορφούμενη με τις υποδείξεις της Δ/Υ.
Δ. Υγιεινής
1. Ως προς το νερό που λαμβάνετε από την πηγή Κεφαλόβρυσου εμμένουμε στην 6 σχετική απόφαση μας περί μη ασφαλούς υδροληψίας της πηγής Κεφαλόβρυσου, μιας και η ποιότητα του νερού αυτής είναι ασταθής και μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις κλιματικές και τοπικές συνθήκες, όπως αποδεικνύεται τόσο από τις αναλύσεις μας όσο και από τις αναλύσεις της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου (τα δείγματα κατ' επανάληψη αποκλίνουν των ορίων). Η θέση της πηγής κατάντη αστικού ιστού και τεχνικών έργων ΓΟΕΒ και η ελλιπής προστασία αυτής (μη επαρκώς καλυμμένη και στεγανοποιημένη επιφανειακά σε ικανή απόσταση πέριξ αυτής) έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με μικρόβια κσπρανώδους προέλευσης.
Χονδρός
2. Με απόφαση του ΔΣ της (9-12-2013) προχωρεί στην υλοποίηση της διασύνδεσης των δικτύων Αιτωλικού Μεσολογγίου στη Θέση υδραγωγείου Χαλαζιά για να εξασφαλίσει ΠΟΣΙΜΟ νερό στο Αιτωλικό, ανεξάρτητα από την ευόδωση ή όχι των ενεργειών της για την αποκατάσταση των Πηγών Κεφαλοβρύσου που συνεχίζει.
Ένα έργο που σημειωτέον λοιδωρήθηκε και έγινε προσπάθεια απαξίωσής του στα μάτια της τοπικής κοινωνίας του Αιτωλικού από παράγοντές της που τώρα «ανακαλύπτουν» το μικρό κόστος ένος τέτοιου έργου!!! Αλήθεια που ζούν. Είναι μικρό το προϋπολογιζόμενο κόστος υλικών της τάξης των 700.000 ευρώ ακομη και με αυτεπιστασία ή μήπως θέλουν «να ποτίσουν το Αιτωλικό με το λάστιχο»; (Ενδεικτικά το κόστος τιμολόγησης σωληνα Φ315 είναι 100 ευρώ/μέτρο * 8.000 m = 800.000 ευρω)
Δ. Υγιεινής
2. Δυστυχώς πλέον και το νερό των νέων γεωτρήσεων στην περιοχή πάνω του ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ ΔΕΗ στην ΕΟ Αντιρρίου-Ιωαννίνων-Αιτωλικό, δεν είναι ασφαλές για υδροδότηση μετά απλής χλωρίωσης. Τα δείγματα δείχνουν αυξημένη μικροβιακή επιβάρυνση κοπρανώδους προέλευσης. Επιπλέον μεταβάλλονται και οι χημικές παράμετροι του νερού των γεωτρήσεων.
Χονδρός
• ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ την λειτουργία της χλωρίωσης με διπλό σύστημα ασφαλείας
• ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΕ τους ελέγχους που πραγματοποιεί σε σχέση με αυτούς που απαιτεί η νομοθεσία
Δ. Υγιεινής
3. Η απολύμανση του νερού με μίγμα χλωρίου χωρίς καμία άλλη προηγούμενη
επεξεργασία και με αυξημένη ποσότητα υπολειμματικής ουσίας, εγκυμονεί
κινδύνους δημιουργίας επικίνδυνων χημικών ενώσεων, ως σας έχουμε ενημερώσει-
στο δίκτυο του Αιτωλικού μετρήθηκε υπολειμματικό χλώριο μη σταθεροποιημένο
και σε αυξημένη ποσότητα (στα άκρα 0,4-1,00,2 ρριτι)
4. Παρά την αυξημένη μετρούμενη υπολειμματική ουσία στο δίκτυο του Αιτωλικού,
ανιχνεύθηκε μικροβιακή επιβάρυνση, δεδομένο που τεκμηριώνει την μη ασφαλή
κατάσταση (ασταθές μικροβιακό φορτίο, μη ασφαλές δίκτυο, μη ορθή
επεξεργασία-απολύμανση).
Κατά συνέπεια το δίκτυο στο ΔΚ Αιτωλικού διαθέτει μη ασφαλές νερό για ανθρώπινη κατανάλωση αφού το νερό στην πηγή υδροληψίας δεν, πληροί τις προδιαγραφές της ισχύουσα νομοθεσίας.
Από τα ανωτέρω και την υφιστάμενη κατάσταση εγκυμονούν κίνδυνοι για τους καταναλωτές και για αυτό έχουμε ζητήσει την απαγόρευση κατανάλωσης ως πόσιμο του νερού που προέρχεται από τις πηγές του Κεφαλόβρυσου και συνεχίζουμε να εισηγούμαστε την απαγόρευση αυτή. Καμία πλέον πηγή υδροληψίας (πηγή Κεφαλόβρυσου-Γεωτρήσεις) δεν πληροί τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Αν εμείνετε στις υπάρχουσες πηγές υδροληψίας και δεν είναι δυνατή η ανεύρεση άλλης πηγής υδροληψίας, θα πρέπει το νερό να καταστεί ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από ειδική επεξεργασία και απολύμανση σύμφωνα με την επιστημονική πρακτική.




Κάπου εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα, από πού ορμώμενοι όλοι αυτοί οι κύριοι έβγαιναν στο κόσμο και διαβεβαίωναν με κάθε επισημότητα ότι όλα βαίνουν καλός και ότι το πρόβλημα που υπήρχε με μια δυό παρεμβάσεις, ουσιαστικά έχει λυθεί;
Καταπέλτης η Δ. Υγιεινής ακόμη και σ’ αυτό τους ξεσκεπάζει. 


Δ. Υγιεινής
Λόγω διαφόρων καταστάσεων που γίνονται γνωστά στην Υπηρεσία μας παρακαλούμε να κάνετε κοινωνούς στο θέμα του νερού τους πολίτες και τους δημοτικούς εκπροσώπους.
Σημειώνεται ότι κατ' επανάληψη εκπρόσωποι-δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου σας προσφεύγουν στην Υπηρεσία μας ζητώντας αντίγραφα αναλύσεων νερού. Θεωρούμε ότι το να ζητούνται κατ' επανάληψη στοιχεία από δικούς σας εκπροσώπους., και ήτοι αναλύσεις χωρίς γνωμάτευση, που δίνουν μόνο την εικόνα των δειγμάτων και όχι το σύνολο της υγειονομικής κατάστασης της υδροδότησης, δεν εξυπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον και δεν αποσκοπεί στην προαγωγή της Δημόσιας υγείας. 

Η Δημοτική αρχή εννοείται ότι έχει λάβει γνώσει. Επιμέρους μέλη του ΝΠΔΔ επιβάλετε να ενημερώνονται από τον φορέα τους και όχι από άλλους. Αρμόδια για την ασφάλεια του νερού είναι η Δημοτική Αρχή ή ο φορέας στον οποίο έχει εκχωρηθεί η αρμοδιότητα (ΔΕΥΑ-Μεσολογγίου)
Η Υπηρεσία μας είναι στη διάθεση σας για ενημέρωση και συνεργασία για κάθε θέμα που αφορά τη Δημόσια Υγεία. Παρακαλούμε για την ενημέρωση μας σχετικά με τις ενέργειες σας.



Το συμπέρασμα το δικό μας και νομίζουμε όλων των Αιτωλικιωτών είναι ότι τελικά πέρα από την δεδηλωμένη ανοησία όλων αυτών των κυρίων, υπάρχει δόλος και γι’ αυτό πρέπει να απολογηθούν. Είναι υπαίτιοι για τη βλάβη στη δημόσια υγεία που προξένησαν και το έκαναν συνειδητά, όπως αποκαλύπτει το έγγραφο της Δ.Υ. Μεθόδευαν μη έγκυρες αναλύσεις νερού ή διάλεγαν από τα δείγματα νερού, εκείνα τα αποτελέσματα που πλησίαζαν το νόμιμο όριο, όπως άλλωστε επικαλούνται. 



Είναι αυτοί που έβγαζαν τα αυτοκίνητα της ΔΕΥΑΜ με μεγάφωνα στο Αιτωλικό, για να μας προειδοποιήσουν ότι θα μας πάρουν τα σπίτια αν δεν πληρώσουμε ή θα μας πάνε τα χρέη στην εφορία για να μην έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε πλέον ως πολίτες ή επαγγελματίες. 



Τέλειοι στους λογαριασμούς τους και στους υπολογισμούς τους:

 Χονδρός
 Είναι μικρό το προϋπολογιζόμενο κόστος υλικών της τάξης των 700.000 ευρώ ακομη και με αυτεπιστασία ή μήπως θέλουν «να ποτίσουν το Αιτωλικό με το λάστιχο»; (Ενδεικτικά το κόστος τιμολόγησης σωληνα Φ315 είναι 100 ευρώ/μέτρο * 8.000 m = 800.000 ευρω). 
Τα χιλιάρικα κοντά στο εκατομμύριο πάνε και έρχονται, το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και αυτό να γίνονταν τι θα μας έφερναν; Η Δ.Υ είναι ξεκάθαρη, κόπρανα θα μας έφερναν και το γνώριζαν προ πολλού. Άρα το 700άρικο που και υπέρ ποιού θα πήγαινε κ. Χονδρέ, για να μας φέρεται νερό από τη θέση Χαλαζιά; 


Με νύχια και με δόντια ο κ. Χονδρός και η παρέα του στη ΔΕΥΑΜ η οποία όπως λέει ο ίδιος είναι επιστήμονες, προσπαθούσε να αποσπάσει έστω και ένα δείγμα που θα προσέγγιζε το όριο που θέτει ο νόμος, με ένα απλούστατο κόλπο. Υπερχλωρίωνε το νερό της πηγής, ώστε να σκοτώσει τα κολοβακτηρίδια και όλα εκείνα τα βακτήρια που έχουν κοπρανώδη προέλευση. Ψάξαμε και βρήκαμε μια μικρή επιστημονική αναφορά γι’ αυτό το θέμα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΗ
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, οι επιστήµονες έχουν ανακαλύψει ότι ενώ το χλώριο σκοτώνει τα µικρόβια, αντιδρά επίσης µε την οργανική ουσία που υπάρχει στο νερό για να σχηµατίσει κάποιες τοξικές χηµικές ουσίες που αποκαλούνται οργανοχλωρoπαράγωγα , ενώσεις που ανήκουν σε µια ευρύτερη κατηγορία ενώσεων τα τριαλογονοµεθάνια (THM’s) . Μέχρι σήµερα, αρκετά γνωστά THM’s έχουν βρεθεί στο πόσιµο νερό αλλά πολλές φορές ότι ο αριθµός τους είναι χηµικά µη αναγνωρισµένος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή µεγάλος αριθµός αυτών των οργανοχλωριωµένων παραγώγων (επίσης γνωστών ως υποπροϊόντα απολύµανσης) είναι γνωστές καρκινογόνες και µεταλλαξιογόνες ουσίες. Η επιδηµιολογική έρευνα επίσης άµεσα έχει συνδέσει το χλωριωµένο πόσιµο νερό µε τον καρκίνο και τις αποβολές.
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΥΣ
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η έκθεση στα παραπροιόντα αυτά του χλωρίου µε τη λήψη καυτών ντους, είναι ένας τεράστιος παράγοντας κινδύνου υγείας, σύµφωνα µε την έρευνα που παρουσιάστηκε στο Αναχάιµ της Καλιφόρνιας. Τα ντους και τα λουτρά οδηγούν σε µια µεγαλύτερη έκθεση στις τοξικές χηµικές ουσίες που περιλαµβάνονται στις παροχές του νερού από εκείνη που προέρχεται απο την πόση του. Οι χηµικές ουσίες εξατµίζονται από το νερό και εισπνέονται η εισέρχονται µέσα από το δέρµα στο σώµα µας. Μπορούν επίσης να διαδοθούν µέσα στο σπίτι και να εισπνευστούν και από άλλα άτοµα και κυρίως από µικρά παιδιά. Οι κάτοικοι των σπιτιών µπορούν να λάβουν από 6 έως 100 φορές περισσότερη ποσότητα της χηµικής ουσίας µε την αναπνοή του αέρα γύρω από τα ντους και τα λουτρά από ότι µε την κατανάλωση του ύδατος. 


 Για το τέλος θέλουμε να μεταφέρουμε την είδηση ότι, η Περιφέρεια Δ. Ελλάδος έχει στο απόθεμά της, για υποθέσεις όπως η ύδρευση πόλεων, περίπου 7.000.000 ευρώ, κανείς μέχρι σήμερα δεν τα ζήτησε ούτε από τη ΔΕΥΑΜ, ούτε από τον ιερό δήμο, ούτε ο αντιπεριφερειάρχης υπεύθυνος για το θέμα δεν πρότεινε κάτι για την απορρόφηση αυτού του ποσού.
Παρακαλούμε να μας διαψεύσει κάποιος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση και η Περιφέρεια με τον κ. Αντωνόπουλο είναι συνυπεύθυνοι για την εγκληματική πράξη κατά της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: