Τον άμεσο κίνδυνο να μείνει η Τουρκία εν μέσω χειμερινών συνθηκών χωρίς ρεύμα και θέρμανση, επισημάνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, στην περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης Τουρκίας-ΝΑΤΟ με την Ρωσία.
Όπως αναφέρεται, η Τουρκία σήμερα εισαγάγει το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης φυσικού αερίου από την Ρωσία, γεγονός που καταδεικνύει την πλήρη ενεργειακή της εξάρτηση της από τον Μόσχα.
Σύμφωνα με την BOTAŞ, δηλαδή την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, η Τουρκία εισάγει ετησίως 49,2 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου για να καλύψει τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες των μεγάλων αστικών κέντρων της. Από αυτή την ποσότητα περισσότερο από το ήμισυ εισάγεται από την Ρωσία.
Συγκεκριμένα τον περασμένο χρόνο η Τουρκία εισήγαγε από την Ρωσία 26,9 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου. Το υπόλοιπο καλύφτηκε από το ...Ιράν με εισαγωγή 8,9 δισεκατομμύρια κυβικά, γεγονός που δείχνει και την εξάρτηση της Τουρκίας από το Ιράν, μια χώρα που συντάσσεται με την Ρωσία, ενώ από το φιλικό της Αζερμπαϊτζάν εισήγαγε 6 δισεκατομμύρια κυβικά και μικρότερες ποσότητες από την Αλγερία και την Νιγηρία. Δηλαδή πλήρης ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας πρώτα από την Ρωσία και κατά δεύτερο λόγο από το Ιράν.
Ο αγωγός South stream που θα μετέφερνε το φυσικό αέριο από την Ρωσία προς την Τουρκιά και στη συνέχεια προς την Ελλάδα για να προωθηθεί στην Ευρώπη, εξυπηρετούσε άριστα τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας γι’ αυτό και η Άγκυρα έχει ανησυχήσει έντονα από την πιθανή ματαίωση του έργου μετά από τις ρωσικές ενστάσεις για εσκεμμένη καθυστέρηση υλοποίησης κατασκευής από τουρκικής πλευράς
Η παρατεινομένη κρίση της Συρίας και η ρωσική επέμβαση, δημιούργησε καινούργια δεδομένα που έχουν ανησυχήσει έντονα την τουρκική πλευρά. Μια αύξηση της έντασης με την Μόσχα που θα είχε σαν συνέπεια την διακοπή, έστω και για λίγο, της ροής του φυσικού αερίου προς την Τουρκία, θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή για τους Τούρκους γι αυτό και ο πανικός είναι δικαιολογημένος στην τουρκική πρωτεύουσας.
Αυτά ας τα βλέπουν και κάποιοι εκεί στην Ευρώπη, που παρά του ότι πιστεύουν ότι θα λυγίσουν οικονομικά των Ρωσία είναι επίσης άμεσα εξαρτημένοι από το ρωσικό φυσικό αέριο. Άλλωστε, σύμφωνα με κάποιους Τούρκους αρθρογράφους, (άποψη όχι αδικαιολόγητη), η ρωσική επέμβαση στην Συρία έχει συν τοις άλλοις και σκοπό να αυξηθούν οι τιμές των υγρών καυσίμων, εξέλιξη που θα «χρυσώσει» το χάπι για τους Ρώσους.
Εμείς εδώ στην Αθήνα τι κάνουμε ;
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr
http://hellasforce.com/
Μυτιλήνη: Κλειστά την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου σχολεία – Θα γίνουν έλεγχοι για
τον σεισμό
-
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο μετά το σεισμό “δεν υπάρχει καμμία
αναφορά ζημιών στο σχολείο προχωράμε όμως από το πρωί σε έλεγχο των
σχολείων γι...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου