Τα τραγούδια που αποτυπώνουν το έπος της Αλβανίας, τραγουδήθηκαν ζωντανά το 1973 σε συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και αποτέλεσαν την πρώτη ζωντανή μετάδοση της ελληνικής τηλεόρασης Σχεδόν 42 χρόνια μετά τη μεγαλειώδη συναυλία της Μαρινέλλας στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τα τραγούδια των Πυθαγόρα και Κατσαρού για το Έπος του 1940-1941, στον δίσκο «ΑΛΒΑΝΙΑ»- συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς κατά τους εορτασμούς για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Ήταν 27 Οκτωβρίου 1973, παραμονή του εορτασμού του «ΟΧΙ», όταν η απαστράπτουσα Μαρινέλλα ξεσήκωνε το κοινό σε μια επετειακή συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που μάλιστα μεταδόθηκε ζωντανά από την τότε ΕΙΡΤ, για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Στη συναυλία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού, παρουσιάστηκαν ουσιαστικά τα τραγούδια του δίσκου «Αλβανία» («Μάνα θα τους περιμένει», «Γράμμα απ' το μέτωπο», «Ηπειρώτισσες» κ.ά.) που είχε ... κυκλοφορήσει λίγες μέρες νωρίτερα από τη δισκογραφική εταιρία PolyGram Records, σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Πυθαγόρα.
Ένα έργο αφιερωμένο στην Εποποιία του 1940-1941 στα βουνά της Αλβανίας, που ήταν και η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά της Μαρινέλλας με συγκεκριμένους δημιουργούς και συγκεκριμένο θέμα.
Στο δημοφιλές youtube υπάρχει αναρτημένο απόσπασμα από τη συναυλία και μάλιστα το τραγούδι «Μάνα μου κρύψε το σπαθί» που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό, αλλά λογοκρίθηκε στη συνέχεια από τη δικτατορία
Όπως ανέφερε τότε ο Γιώργος Κατσαρός στην αρχή του Εισαγωγικού σημειώματος -στο εσώφυλλο του LP-, την εποχή του πολέμου ο ίδιος και ο Πυθαγόρας ήταν παιδιά και βρίσκονταν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Αυτός στην Κέρκυρα και ο Πυθαγόρας στο Αγρίνιο. «Συγκλονισμένοι βαθιά από το Έπος, αποφασίσαμε να βγάλουμε ένα δίσκο που να αναφέρεται σ' αυτό. Μόλις λοιπόν η Μαρινέλλα μπήκε μπροστά, ξεκινήσαμε την προετοιμασία του» έγραφε.
Ωστόσο το τραγούδι «Μάνα μου κρύψε το σπαθί» θεωρήθηκε αντιστασιακό με αποτέλεσμα η λογοκρισία του δικτατορικού καθεστώτος να βάλει στον «πάγο» ολόκληρο το έργο με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κυκλοφορία του δίσκου. Με τη μεταπολίτευση –Οκτώβριος 1974- η Μαρινέλλα ερμήνευσε και πάλι τα «απαγορευμένα» τραγούδια στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους Δημήτρη Μητροπάνο και Γιάννη Καλατζή.
Στο εσώφυλλο του άλμπουμ «ΑΛΒΑΝΙΑ» υπήρχαν οι στίχοι των τραγουδιών, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις μάχες, ένα σημείωμα των συντελεστών και μια προσωπογραφία της Μαρινέλλας σχεδιασμένη από τον Νίκο Πετρόπουλο, ο οποίος επιμελήθηκε και το εξώφυλλο. Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Το 1994, το άλμπουμ επανεκδόθηκε σε δίσκο ψηφιακής μορφής (CD), από την ίδια δισκογραφική εταιρία.
http://www.defencenet.gr/
Παύλος Πολακης: Το βίντεο που πρέπει να δουν όλοι
-
Σε ανάρτηση του ο Παύλος Πολακης σχολιάζει: Ολοι ομως!! Λεει και για το
λυξονταρμα της δημοσιογραφιας!! Ολοι ομως!!Λεει και για το λυξονταρμα της
δημοσιο...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου