Μπορείτε να φαντασθείτε ότι ένα φυτό είναι σε θέση να ανοίγει την όρεξη, να τονώνει, να καλμάρει γυναικολογικά προβλήματα, να ρυθμίζει την περίοδο, να ανακουφίζει τους πόνους από κιρσούς, αιμορροΐδες, αρθριτικά, ρευματισμούς, να επουλώνει πληγές, να είναι διουρητικό, να καθαρίζει το λιπαρό δέρμα και να βοηθάει να περιοριστεί η τριχόπτωση;
Κι όμως, αυτές είναι μερικές από τις ιδιότητες της Αχιλλέας, του πικρού και στυφού, αλλά ορεκτικού και τονωτικού φυτού, που φυτρώνει σε 24 ποικιλίες στη χώρα μας.
Το όνομα της το οφείλει βέβαια στον Αχιλλέα, που όταν τραυματίστηκε από το δηλητηριασμένο δόρυ του Πάρι στον πόλεμο της Τροίας, η θεά Αφροδίτη τον συμβούλεψε να δέσει την πληγή με αυτό το φυτό για να ανακουφιστεί (σύμφωνα μα τον μύθο). Και πραγματικά η Αχιλλέα θεραπεύει τις πληγές που έγιναν από ατσάλι.
Γι’ αυτό αργότερα, ο Διοσκουρίδης τη χρησιμοποιούσε ως ...αιμοστατικό και οι στρατιώτες στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο για πρώτη βοήθεια στα τραύματα.
Άλλες εφαρμογές: Συχνά έχει φέρει καλά αποτελέσματα σε διαλείποντες πυρετούς από ελονοσία και με πλύσεις σε βλεννόρροια. Οι σπόροι της έχουν χρησιμοποιηθεί για να διατηρούνται τα κρασιά.
Ένα φακελάκι εμποδίζει την αλλοίωση ενός βαρελιού κρασιού ή αντικαθιστά τον λυκίσκο στην παρασκευή σπιτικής μπύρας.
Ιδιότητες – Ενδείξεις Αχιλλέας
Χρησιμοποιείται για να καλμάρει πολλές γυναικολογικές ανωμαλίες (δυσμηνόρροια, αμηνόρροια από τρόμο ή από κρύο, διαταραχές στην εμμηνόπαυση και σπασμούς της μήτρας) και ως ρυθμιστικό της περιόδου. Η Φαρμακολογία Ν. Κωστή συνιστά να πίνουν οι νέες κοπέλες με άτακτο ρυθμό εμμήνων εγχύματα με συνδυασμό Αχιλλέας, χαμομηλιού και μελισσόχορτου.
Είναι ορεκτικό και τονωτικό. Επειδή ανοίγει την όρεξη είναι χρήσιμο στους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους.
Το έγχυμα και το αφέψημα της είναι αντιπυρετικό φάρμακο για το δυνατό κρυολόγημα.
Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ακμής και έρπητα.
Συνιστάται ως αντισπασμωδικό και σπασμολυτικό για τα αέρια, τους νευρικούς σπασμούς, αλλά και σε άσθμα, σε κολίτιδα και σε άλλες νευρικές γαστροπάθειες, που χρειάζονται χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών.
Διουρητικό και χολαγωγό, ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται μαζί με αγριάδα και «μουστάκια» καλαμποκιού, ενώ θεωρείται αποτελεσματικό (ως σκόνη) και στην ακράτεια ούρων των παιδιών.
Μαλακώνει τους πόνους από αρθριτικά και ρευματισμούς. Ανακουφίζει κιρσούς, φλεβίτιδα και αιμορροΐδες.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις καθώς και ως ανθελμινθικό (για παράσιτα του εντέρου) η χρήση της Αχιλλέας γίνεται εσωτερικά με αφεψήματα, χυμούς ή βάμμα.
Ακόμη με Εξωτερική χρήση, ως αλοιφή, πολτός ή σκόνη.
Εμποδίζει την τριχόπτωση (κάνουμε συχνά εντριβές με αφέψημα Αχιλλέας).
Επουλώνει τις πληγές, τις ραγάδες της θηλής του μαστού και των χεριών ή ποδιών, τις αιμορροΐδες, τις λειχήνες, τη φλεγμονή του δέρματος και άλλες δερματοπάθειες. Καθαρίζει σε βάθος το λιπαρό δέρμα (με ατμόλουτρο).
*Το ατμόλουτρο με Αχιλλέα ανοίγει και καθαρίζει τους πόρους του δέρματος, ενώ για εισπνοές που καλμάρουν μια φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος, βράζουμε μία χούφτα φυτό σε δύο λίτρα νερό και εισπνέουμε τον ατμό για μερικά λεπτά.
από το βιβλίο: «100 Ελληνικά βότανα για 2000 θεραπείες» – Κώστα Μπαζαίου – Διατροφολόγου.
http://www.pronews.gr/portal/
Μυτιλήνη: Κλειστά την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου σχολεία – Θα γίνουν έλεγχοι για
τον σεισμό
-
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο μετά το σεισμό “δεν υπάρχει καμμία
αναφορά ζημιών στο σχολείο προχωράμε όμως από το πρωί σε έλεγχο των
σχολείων γι...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου