Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Η Χομς επιστρέφει στον Ασαντ

Σύροι αντάρτες αποχωρούν μαζικά από την τελευταία συνοικία που ήλεγχαν στην Χομς, στο πλαίσιο εκεχειρίας που επί της ουσίας σηματοδοτεί την επιστροφή ολόκληρης της πόλης στα χέρια του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. 

Η Χομς, επονομαζόμενη «πρωτεύουσα της επανάστασης» και τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην κεντρική Συρία, ήταν από τις πρώτες πόλεις όπου είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις κατά την εξέγερση του 2011.

Η διαδικασία της αποχώρησης των ανταρτών ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης με λεωφορεία να παραλαμβάνουν μαχητές και τις οικογένειές τους από την συνοικία αλ-Γουαέρ της Χομς με κατεύθυνση περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς στις επαρχίας Χάμα και Ιντλίμπ.
Προτεραιότητα δίνεται στις γυναίκες, παιδιά και βαριά τραυματίες, σύμφωνα με το εδρεύων στη Βρετανία Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εντός της ημέρας αναμένεται να ...έχουν αναχωρήσει περισσότερα από 700 άτομα, δήλωσε ο κυβερνήτης της Χομς Ταλάλ Μπεράζι.

Η συνοικία αλ-Γουαέρ τελούσε υπό κλοιό από τις κυβερνητικές δυνάμεις για σχεδόν τρία χρόνια. Ήταν η τελευταία περιοχή της Χομς που ήλεγχαν οι αντικαθεστωτικοί.
Μαχητές του Μετώπου αλ-Νούσρα, συριακού σκέλους της Αλ Κάιντα, απορρίπτουν την εκεχειρία και αναμένεται να επιβιβαστούν στα λεωφορεία παίρνοντας μαζί και τον οπλισμό τους. Ωστόσο, στην πόλη αναμένεται να παραμείνουν αντικαθεστωτικοί που έχουν αποδεχθεί την εκεχειρία.

Η απομάκρυνση γίνεται στο πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε απευθείας μεταξύ των αντίπαλων πλευρών και η εφαρμογή της επιτηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ορισμένοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι η εκεχειρίες σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη σταδιακή επιστροφή της ειρήνης έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια εμφυλίου με απολογισμό πάνω από 250.000 νεκρούς.

Η Χομς είχε αποτελέσει επίκεντρο της εξέγερσης που ξέσπασε το 2011 εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, εξ ου και ονομάστηκε «πρωτεύουσα της επανάστασης». Η ανάκτησή της από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ συνιστά σημαντική νίκη για τον Σύρο πρόεδρο -με την ώθηση της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας.
Ο συριακός στρατός και πολιτοφυλακές που στηρίζουν το καθεστώς εξαπέλυσαν μεγάλη χερσαία επιχείρηση βόρεια της Χομς μετά την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών προς υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ πάνω από δύο μήνες πριν.


http://kourdistoportocali.com/post/48706/h-xoms-epistrefei-ston-asant

Δεν υπάρχουν σχόλια: