Στη χώρα μας παίρνουμε συνεχώς φάρμακα για το παραμικρό.. ειδικά στην περίπτωση των παυσίπονων το πρόβλημα διογκώνεται.
Μια κοινωνία εξαρτημένη από τα φάρμακα
Τα συνταγογραφούμενα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι οι ουσίες στις οποίες γίνονται οι περισσότερες καταχρήσεις από την ηλικία των 14 και άνω (1). Και οι πιο κοινές μη συνταγογραφούμενες ουσίες είναι η ομάδα των παυσίπονων γνωστών ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή Μή στεροειδή Αντιφλεγμονώδη-Αναλγητικά-Αναισθητικά (ΜΣΑΦ) (NSAID).
Ενώ αυτά τα φάρμακα φαινομενικά είναι αβλαβή, κυρίως επειδή τα προμηθευόμαστε εύκολα και επειδή συνήθως συνιστούνται από τους γιατρούς για τον πόνο, μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβή.
Σύμφωνα με στατιστικές, οι γιατροί στις ΗΠΑ συντάσσουν πάνω από 70 εκατομμύρια συνταγές ΜΣΑΦ κάθε χρόνο και οι ... πωλήσεις των μη συνταγογραφούμενων έχουν φθάσει τα 30 δισεκατομμύρια δισκία ετησίως (2).
Τα ΜΣΑΦ είναι τα γνωστά κοινά παυσίπονα, που χρησιμοποιούμε, όπως ασπιρίνη, ναπροξένη και ιβουπροφένη. Σε αντίθεση με τα στεροειδή, τα οποία αντιμετωπίζουν τη φλεγμονή καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό συστήμα, τα ΜΣΑΦ φάρμακα συνήθως αναστέλλουν την ικανότητα του σώματός να συνθέσει χημικά προσταγλανδίνες ορμόνες, πράγμα που οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε κυτταρικές βλάβες.
Η σκοτεινή πλευρά των Παυσίπονων
Ως κοινωνία, έχουμε συνηθίσει απλά να αναζητούμε το σκεύασμα με τα χάπια κάθε φορά που νιώθουμε πόνο στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων της αρθρίτιδας, των αθλητικών κακώσεων, του πονοκεφάλου, του πόνου στην πλάτη, της νευροπάθειας (πόνος των νεύρων), των μυϊκών κραμπών, του πυρετού και των πόνων της περιόδου για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Ακόμα συνηθίσαμε να δίνουμε παυσίπονα στα παιδιά μας από τη στιγμή της βρεφικής ηλικίας. Έχει εδραιωθεί μέσα μας η νοοτροπία ότι κάθε φορά που αισθανόμαστε πόνο θα πρέπει να αναζητούμε ένα χάπι. Απ’ την άλλη, η μια μελέτη μετά την άλλη δείχνουν ότι η υπερβολική εξάρτησή μας από αυτά είναι επικίνδυνη.
Τα ΜΣΑΦ έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν επικίνδυνες παρενέργειες, όπως αιμορραγία στο στομάχι, νεφρική βλάβη, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, αυξημένο κίνδυνο έλκους, απώλεια ακοής, αλλεργικές αντιδράσεις, αποβολές, ορμονικές ανισορροπίες, ηπατική βλάβη, ακόμα και θάνατο (3).
Τον Ιούλιο του 1998, το επιστημονικό περιοδικό American Journal of Medicine, έγραφε: «Με μια συντηρητική εκτίμηση υπολογίζεται ότι περίπου 107.000 ασθενείς νοσηλεύονται κάθε χρόνο λόγω χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων (ΜΣΑΦ), που σχετίζονται με την γαστρεντερική επιπλοκή (GI) και τουλάχιστον έχουμε 16.500 θανάτους λόγω των ΜΣΑΦ, που συμβαίνουν σε ασθενείς που πάσχουν αποκλειστικά με αρθρίτιδα.»
Μόλις ένα χρόνο αργότερα, το New England Journal of Medicine έγραψε, «Με μια συντηρητική εκτίμηση, 16.500 θάνατοι που σχετίζονται με τα ΜΣΑΦ συμβαίνουν σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.» Το 2004, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να ενημερώσει τους καταναλωτές με στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τα ΜΣΑΦ και τα άλλα παυσίπονα (4).
Τον Μάρτιο του 2016 το Science Daily δημοσίευσε μια μελέτη που πρότεινε νέες κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας για τα ΜΣΑΦ. Ειδικότερα, συνιστάται ότι «Όταν οι γιατροί εκδίδουν συνταγές για ΜΣΑΦ, θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να προβαίνουν σε ενδελεχή αξιολόγηση του κινδύνου καρδιακών επιπλοκών και αιμορραγίας. Τα ΜΣΑΦ πρέπει να πωλούνται χωρίς συνταγή, μόνο όταν αναγράφονται επαρκώς προειδοποιήσεις για τους σχετικούς καρδιαγγειακούς κινδύνους.» (5).
Με όλες αυτές τις προειδοποιήσεις και τις μελέτες, θα πρέπει να προβληματίζεστε και να αρχίζετε να ψάχνετε για ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις από αυτή των παυσίπονων. Ευτυχώς, η Μητέρα Φύση μπορεί να μας βοηθήσει.
10 Βότανα Αντίδοτο για τον Πόνο
Εδώ παραθέτουμε 10 από τα πολλά που υπάρχουν φυσικά βότανα για την αντιμετώπιση του πόνου που έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα ΜΣΑΦ και ακόμη περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες των φαρμάκων.
1. Κουκουρμάς (κουρκουμίνη)
Ο Κουρκουμάς είναι το απόλυτο θαυματουργό βότανο κατάλληλο για μια ποικιλία θεμάτων υγείας, αλλά μία από τις πιο ισχυρές ιδιότητες του είναι η ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή και να ανακουφίζει γρήγορα τον πόνο. Η δραστική ουσία στον κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη (6). Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την πιπερίνη, το δραστικό συστατικό στο μαύρο πιπέρι.
Μπορείτε να αγοράσετε κάψουλες με εντερική επικάλυψη, που θα συμβάλουν στην αύξηση του ποσοστού απορρόφησης του κουρκουμά αποτελεσματικά επιτρέποντας τα δραστικά συστατικά να φθάσουν στον εντερικό σας σωλήνα ανέπαφα. Πάρτε 400-600 mg κουρκουμίνης τρεις φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας παυσίπονα βασισμένα στον κουρκουμά στο σπίτι.
2. Κράτομ (Mitragyna Speciosa)
Αυτό το βότανο δεν είναι τόσο ευρέως γνωστό, όπως άλλα σε αυτήν τη λίστα, ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Συνήθως χρησιμοποιείται για να μειώσει τον πόνο, να αυξήσει την ενέργεια, και να δώσει αίσθηση ευεξίας (7).
3. Νύχι του διαβόλου ή Αρπαγόφυτο (Harpagophytum procumbens)
Το νύχι του διαβόλου περιέχει μια ομάδα αντι-φλεγμονωδών ενώσεων που ονομάζονται ιριδοειδείς γλυκοζίτες, οι οποίες περιλαμβάνουν την ουσία harpagoside, την δραστική του ουσία. Το φυτό αυτό ενδημεί στη Νότια Αφρική και την ονομασία του την πήρε λόγω του καρπού του, ο οποίος καλύπτετε με μικρά άγκιστρα που μπορούν να γαντζωθούν στο δέρμα και να προκαλέσουν μεγάλο πόνο. Το ειρωνικό είναι πως χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τη μείωση του πόνου.
Μελέτες δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τον πόνο στην πλάτη και την αρθρίτιδα (8). Όταν αγοράζετε συμπληρώματα αυτού του βοτάνου, αναζητήστε στα συστατικά τους αν περιλαμβάνουν τη δραστική ένωση harpagoside. Πάρτε 50-100 mg της harpagoside ημερησίως ή 400 mg από το αποξηραμένο βότανο. Άτομα με έλκος στομάχου θα πρέπει να μιλούν με τον γιατρό τους πριν καταναλώσουν αυτό το βότανο.
4. Λευκός φλοιός Ιτιάς
Ο Λευκός φλοιός ιτιάς έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες. Το βασικό του δραστικό συστατικό, η σαλικίνη, υπάρχει στην ασπιρίνη. Η λευκή ιτιά είναι πολύ αποτελεσματική για τη θεραπεία του πονοκεφάλου και της φλεγμονής χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες (9).
Μπορείτε να πάρετε 120-240 mg τυποποιημένης σαλικίνης κάθε 3-4 ώρες ή να φτιάξετε τσάι με το αποξηραμένο βότανο. Όπως και με την ασπιρίνη, έτσι και εδώ, δεν πρέπει ποτέ να δίνεται αφεψήματα λευκής ιτιάς στα παιδιά καθώς μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου του Reye.
5. Βάλσαμο
Το Βάλσαμο είναι ένα ιδανικό βότανο για να το χρησιμοποιήσετε για τον πόνο και τη φλεγμονή. Μπορεί να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και να αποτρέπει τη συστολή, θεραπεύοντας έτσι τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το βότανο αυτό μπορεί τόσο να προλάβει όσο και να θεραπεύσει την ημικρανία (10).
Μπορείτε να καταναλώνετε την ημερήσια δόση των 125 mg αποξηραμένου βάλσαμου, που περιέχει τουλάχιστον 0,2% parthenolide (το δραστικό συστατικό).
6. Καψαϊκίνη
Η καψαϊκίνη είναι το ενεργό συστατικό που βρίσκεται στις πιπεριές τσίλι. Έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ως τοπικός παράγοντας για να καταπραΰνει τα νεύρα, τους μύες και τον πόνο στις αρθρώσεις. Η καψαϊκίνη δρα αναστέλλοντας μια χημική ουσία (ουσία Ρ) που μεταδίδει τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο.
Μπορείτε να βρείτε καψαϊκίνη ως δραστική ουσία σε διάφορες φυσικές κρέμες ή ζελ για τοπική χρήση σε διάφορες αναλογίες, 0,025% έως 0,075% και να τα εφαρμόζετε τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα (11).
7. Λιβάνι
Το λιβάνι, είναι γνωστό για τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μπορεί να απαλύνει τόσο τον τοπικό όσο και τον χρόνιο πόνο, συμπεριλαμβανομένων των πόνων της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του πόνου της ουρικής αρθρίτιδας, του πόνου του καρπικού συνδρόμου, των πόνων της θυλακίτιδας και της τενοντίτιδας, των τραυμάτων όπως τα κατάγματα και τα διαστρέμματα, της ινομυαλγίας, της ελκώδης κολίτιδας, καθώς και καταπραΰνουν το ξηρό και σκασμένο δέρμα (12).
Να ψάχνετε για σκευάσματα που περιέχει 60% του δραστικού συστατικού, μποσβελικό οξύ (ή μποσβελίνη) εξασφαλίζοντας ότι παίρνετε 750 mg καθημερινά σε τρεις δόσεις.
8. Τζίντζερ
Το Τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί για προβλήματα του στομάχου εδώ και αιώνες. Περιέχει ζιγγίβερη (gingerol), μια ισχυρή ενεργή ένωση. Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 31 χημικά συστατικά που σχετίζονται με την ζιγγιβέρη στο φρέσκο τζίντζερ, που μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της παραγωγής των φλεγμονωδών ενώσεων. Λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά με τα περισσότερα παυσίπονα.
Το Τζίντζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικό έναντι της φλεγμονής, της οστεοαρθρίτιδας, και των ρευματισμών (13, 14). Για οξύ πόνο, μπορείτε να παίρνετε 2 γραμμάρια αποξηραμένου τζίντζερ καθημερινά, ενώ για τις χρόνιες παθήσεις απλά μειώστε την πρόσληψη σε 1 γραμμάριο την ημέρα με την κάθε ποσότητα χωρισμένη σε τρεις δόσεις.
9. Άρνικα
Η Άρνικα περιέχει λακτόνες σεσκιτερπένια, οι οποίες είναι ενώσεις που ενισχύουν την ανοσία και τη μειώνουν τη φλεγμονή. Επίσης, χρησιμοποιείται ευρέως για μώλωπες, διαστρέμματα, μυϊκούς πόνους, επούλωση πληγών, επιφανειακή φλεβίτιδα, πόνο στις αρθρώσεις, φλεγμονή από τσιμπήματα εντόμων και για το πρήξιμο από το κάταγμα. Νέες μελέτες το συνιστούν και για εγκαύματα.
Αυτό το αρχαίο βότανο τα τελευτάια χρόνια άρχισε να εφαρμόζεται και σε συμβατικές τοπικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland, δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουμε άρνικα από το στόμα χωρίς απευθείας ιατρική επίβλεψη, εκτός αν το παίρνεται σε μια εξαιρετικά αραιωμένη μορφή ως ομοιοπαθητικό φάρμακο, επειδή οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές.
Μια μελέτη του 2007 σχετικά με την άρνικα, έδειξε ότι μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να αποκαταστήσει τη λειτουργία των αρθρώσεων, όπως το κάνουν τα φάρμακα που έχουν ως δραστική ουσία ιβουπροφαίνη (15). Αλείψτε τοπικά ζελ ή κρέμα με άρνικα 3-4 φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να παίρνετε ομοιοπαθητικά φάρμακα με άρνικα σε διάφορες συγκεντρώσεις (των 6c, 12c, ή 30c) βάζοντας 3 σφαιρίδια κάτω από τη γλώσσα 3 φορές την ημέρα.
10. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Το σώμα σας χρησιμοποιεί ω-3 λιπαρά οξέα για να συνθέσει φυσικές αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών από τη διατροφή μπορεί να επιβαρύνει τους πόνους και τις φλεγμονές όταν αρρωσταίνουμε ή τραυματιζόμαστε. Μπορείτε να βρείτε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο λιναρόσπορο (λινέλαιο), στο καναβέλαιο, στις σαρδέλες, το σκουμπρί και το σολομό (16).
Μελέτες που έχουν συγκρίνει φαρμακευτικά σκευάσματα με δραστική ουσία ibuprofen με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν δείξει ότι τα τελευταία λειτουργούν τόσο καλά όσο τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον αρθριτικό πόνο. Η μελέτη έδειξε ότι επίσης είναι πολύ πιο ασφαλή από τα ΜΣΑΦ και άλλα αναλγητικά για τον πόνο στο λαιμό και στην πλάτη (17). Μπορείτε επίσης να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε μορφή συμπληρωμάτων.
Οι ειδικοί προτείνουν να παίρνετε 1.000-2.000 mg ημερησίως όταν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα. Αν έχετε χρόνιο πόνο, θα πρέπει να ανεβάσετε τη δόση στα 2.000-4.000 mg ημερησίως. Θα πρέπει επίσης να τα παίρνετε μαζί με 400 IU (360 mg) Βιταμίνης Ε ημερησίως, διότι αποτρέπει την οξείδωση των ωμέγα-3 λιπαρών που έχουν απορροφηθεί από το σώμα σας. Τα οξειδωμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να επιτεθούν στα υγιή κύτταρα και έτσι είναι σημαντικό στη διατροφή σας, που είναι πλούσια σε ω-3, να περιλαμβάνετε τη βιταμίνη Ε.
Οι πληροφορίες φυσικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
http://www.pronews.gr/
Μυτιλήνη: Κλειστά την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου σχολεία – Θα γίνουν έλεγχοι για
τον σεισμό
-
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο μετά το σεισμό “δεν υπάρχει καμμία
αναφορά ζημιών στο σχολείο προχωράμε όμως από το πρωί σε έλεγχο των
σχολείων γι...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου